Légiósok

„Baloghnál van esély a kölcsönadásra, Sallai kellemes meglepetés”

A Palermania blog szerkesztői szerint az olasz sajtó őszi kritikája a magyar játékosokról több esetben erős túlzás volt.

Kapcsolódó cikkek

A Serie A-ban szereplő Palermo csupán a 18. helyen telel, az olasz bajnokság január hetedikén folytatódik. A Rangadó.hu megkeresésére a Palermania blog (a klub magyar szurkolói oldala) szerkesztőségének nevében, a főszerkesztője értékelte a csapat őszi szezonját és a két magyar, Balogh Norbert, illetve Sallai Roland teljesítményét.

– Milyen benyomást tett önre a Palermo?

– Ha egy szóban kellene válaszolni: szánalmas… Sejtettük a nyári mercato után, hogy nem egy fáklyás menet lesz a szezon, de erre azért nem számítottunk, az egész olyan tipikus „zamparinisre” sikerült… Az indokolatlanul spórolós nyári átigazolási időszak után a kért játékosokat meg nem kapó és emiatt reklamáló Davide Ballardinit (a klub korábbi szakvezetője – a szerző.) lecserélték, helyére egy rutintalan, fiatal edző érkezett, ez végleg betette a kaput. Az rendben van, hogy most mindenki Eugenio Corinitől (a Palermo jelenlegi vezetőedzője – a szerző.) várja a csodát, illetve tudjuk, Corini jelenleg magasabb kvalitású edző, mint Roberto De Zerbi, de ő is ugyanabból az alapanyagból dolgozhat… Épp a minap olvastam Massimo Ambrosini egyik nyilatkozatát: „A Palermo pár éve még a Serie A meghatározó csapata volt.” Most sajnos az elsődleges cél a bennmaradás, az előrelépés tehát megkérdőjelezhetetlen… Csalódottak vagyunk!

– A klubot két magyar játékos erősíti. Sallai Roland őszi teljesítményével mennyire lehetünk elégedettek?

– Sallai számomra kellemes meglepetés, sajnálom, hogy nem kapott még több játékidőt. Nekem személy szerint már kissé elegem van a Jajalo, Chochev, Hiljemark trióból, és tisztában vagyok azzal, hogy Roland támadóbb felfogásban játszik, mint a fent említett hármas. Szerintem annyit ő is könnyedén le tudna tenni az asztalra, mint a JCH trió. Továbbá értetlenül állok azon kimutatás előtt, ahol az olasz liga játékosainak teljesítményét értékelték – minimum pályán töltött idő és a legalacsonyabb átlagpontszám alapján. A leggyengébb 20-as listán öt palermói labdarúgó kapott helyet, ráadásul első helyen Sallai Roland. Ez a lista nem fedi a valóságot, már csak azért sem, mert például Jajalo vagy Chochev nem is szerepeltek rajta. Egy szó, mint száz, Sallai nekem pozitív meglepetést, és kíváncsi lennék a teljesítményére, ha több lehetőséget kapna. A jelenlegi Palermóban szerintem megállná a helyét.

– Mi a helyzet a bajnokságban ősszel csupán 135 percnyi játéklehetőséghez jutó Balogh Norberttel?

– Ami Norbit illeti, vele kapcsolatban két dolgot bánok: a sérülését, aminek köszönhetően hosszú időre kikerült a tűz közeléből, illetve a Spezia ellen kihagyott büntetőjét. Mindegy, hogy tizenegyes vagy nem, szerintem sokat dobott volna az önbizalmán. A szezon elején ugyan kapott valamennyi lehetőséget, de sajnos nem sikerült betalálnia, Nestorovski viszont megtalálta a gólrúgó cipőjét. Ráadásul Trajkovski is most tért vissza a sérülése után, és egyből gólt is rúgott, szóval nem lesz egyszerű Norbinak lehetőséghez jutnia. Azért bízom abban, képes lesz mutatni: nem csak azért igazolták le, mert szimpatikus volt Zamparininek.

– Hamarosan nyit a téli átigazolási piac. Milyen folytatást tud elképzelni Balogh Norbert, illetve Sallai Roland számára?

– Kemény kérdés, hiszen nem kaptak még annyi lehetőséget, hogy könnyű legyen ítélkezni. Jelen helyzetben azt tudnám elképzelni, hogy a tavasz folyamán mindkét srác több játékpercet kap Palermóban, aztán meglátják, tudnak-e vele élni vagy sem. A téli átigazolási szezonban egyértelmű a cél: nagyon gyorsan erősíteni kell a kereten, máskülönben kedvenc csapatunk jövőre csak a Serie B-ben indulhat. Amit elrontottak az illetékesek a nyári bevásárláskor, azt most kellene helyrehozni. A helyzet viszont annyira nem egyszerű, mivel az egyik bank még a Dybala-transzfer miatt tízmillió eurót követel Zamparinin, szóval elképzelhető az is, hogy ezen összegen úszik el a téli erősítés és ezáltal a bennmaradás.

– A kölcsönben szereplő Sallai esetében várható, hogy végleg megvásárolja a klub, vagy inkább visszatér Felcsútra?

– Ha a tavasz folyamán Roland tud villantani, akkor szerintem van esély a végleges megvásárlásra is. Ha megveszik, akkor viszont szerintem maradni is fog a klub kötelekében, és nem megy kölcsönbe. Meglátásom szerint nagyobb a bizalom iránta, minthogy kölcsönadják. Persze továbbra is a Palermóról beszélünk, ahol sokszor történnek érthetetlen dolgok…

– Hogyan látja Balogh helyzetét? Már nyáron szó volt arról, hogy kölcsönbe, alacsonyabb osztályba távozhat. Télen a kölcsönadás előrelépés lenne számára?
– Véleményem szerint Norbi esetében már nagyobb esély nyílik a kölcsönadásra. Amíg Nestorovski kirobbanthatatlan a kezdőből, illetve Trajkovski is magára talál a sérülése után, sajnos nem biztos, hogy Balogh több lehetőséget kap. Úgy tűnik, mindegyik edző a Quaison-Nestorovski-Diamanti támadóhármasban gondolkozik, és nem nagyon kísérleteznek más verziókkal. Sajnos ez nem Norbi malmára hajtja a vizet, de majd meglátjuk, mi lesz tavasszal. Meglepődnék, ha télen kölcsönadnák… Egyébként nem is örülnék neki, mert a „kölcsönadás” nevű ördögi körből elég nehéz kiszabadulni. Hirtelen nem is jut eszembe olyan Palermo-focista, akinél ez „happy enddel” zárult volna. Franco Vazquezt emelhetném ki, de nála a Rayo-kölcsön is csak egy újabb díszpéldája volt a palermói vezetés „csodájának”…

– Az olasz sajtó ősszel néhány ízben negatív kritikát fogalmazott meg a Palermo két magyarjáról. Jogos volt a bírálat?
– Egyrészt az olasz sajtó nagyon szeret kritizálni, másrészt sokszor nem alaptalanok a kritikák. Harmadrészt, ahogy az előbb kifejtettem, a fent említett „a Serie A leggyengébb top20 játékosa”-féle kritikák erős túlzások. Ehhez csak annyit fűznék hozzá: a Palermania blognál megbeszéltük, nem csak az egész ligában, de konkrétan a Palermónál fel tudnánk sorolni rögtön öt játékost, aki gyengébb teljesítményt nyújtott az ősz folyamán, mint Sallai.

– Igaz, nem Palermós-kötelék, de az őszi szezon viszonylatában hogyan ítéli meg Nagy Ádám Bolognás bemutatkozását és teljesítményét?
– Alaposan nem követtem figyelemmel a Bologna szereplését, így Nagy Ádámot sem láttam még játszani a Serie A-ban. Az összefoglalókból azt jött át, a magyar középpályás jelen pillanatban fontosabb szerepet tölt be a Bologna csapatában, mint a Palermóban Balogh és Sallai. Reméljük, a „mi” magyarjaink is előrukkolnak majd olyan teljesítménnyel a tavasz folyamán, ami „hónap legjobbja” titulust ér!

A Palermo legfrissebb, magyar vonatkozású híreitITT olvashatják.

Olvasói sztorik