Légiósok

„Butaság, hogy a magyaroknak nem való a Serie A”

A Palermania blog szerkesztőit kérdeztük Baloghról, Sallairól, Nagyról és a magyarok olaszországi esélyeiről.

Az elmúlt években a magyar labdarúgóknak nem termett túl sok babér az olasz bajnokságban, ezért is volt némiképp meglepő, hogy az elmúlt fél évben három magyar fiatal is Serie A-együtteshez igazolt: Balogh Norbert télen szerződött a Palermóhoz, nyáron Sallai Roland őt követve szintén a szicíliaiakhoz, az Európa-bajnokságon berobbant Nagy Ádám pedig a Bolognához igazolt.

Sőt, nem csak Olaszországba igazoltak, de már az első fordulóban lehetőséget kaptak mindannyian: Balogh és Nagy kezdőként, míg Sallai csereként segítette csapatát. A Rangadó.hu ennek kapcsán a két magyar játékost is foglalkoztató Palermo magyarországi szurkolói oldala, a Palermania blog szerkesztőit kérdezte a három fiatalról és általánosságban a magyar játékosok olaszországi esélyeiről:

– Mostanában Olaszországban, főleg az élvonalban nem fordult meg túl sok magyar futballista. Vajon minek köszönhető, hogy most fél éven belül három honfitársunk is Serie A-s csapathoz került?
– Mi a Palermania blognál érthetően a szicíliaiakkal foglalkozunk leginkább, a rózsaszín-fekete csapat működésébe látunk bele jobban, és ha objektívek akarunk lenni, akkor a Palermónál megfigyelhető az a tendencia, hogy egyes időszakokban adott országok „kerülnek a célkeresztbe”, válnak úgymond kedvenc „importországgá”. Ezzel természetesen nem a magyarok, Balogh Norbi és Sallai Roland kvalitásait szeretnénk megkérdőjelezni – sőt, nagyon örültünk az érkezésüknek, és reméljük, sikerül maradandót alkotniuk – de tény, hogy korábban volt idő, amikor a klub szinte csak Szlovéniából igazolt, utána pedig a svéd vonal volt erős. Lehet, hogy most eljött a magyarok ideje. Ezt támaszthatja alá az is, hogy Sallai mellett Nagy Ádám és Szalai neve is rendszeresen felmerült a mercato során Palermóban, bár az is igaz, hogy ha humorosan akarok fogalmazni, olyan játékos még nem született, akit ne hoztak volna szóba a csapattal. Ha jobban belegondolunk, a magyar próbálkozók mindig is ott voltak és vannak Olaszországban, csak éppen az élvonalban nemigen sikerült érvényesülniük. Reméljük, hogy Balogh és Sallai mellett Nagy Ádám is tud élni a lehetőséggel, és szép karriert fut majd be a Serie A-ban.

– Az Európa-bajnokság után több magyar játékosnak is külföldi karriert jósoltak, az egyszeres válogatott Sallai viszont nem feltétlenül tartozott közéjük. Ő hogy jött szóba a Palermónál? Miben lehet segítségére a szicíliaiaknak? Beverekedheti-e magát a csapatba, vagy padozás, esetleg kölcsönök hosszú sora vár rá?
– Őszintén szólva fogalmunk sincs, hogy Sallait hol és hogyan szemelték ki az illetékesek. Ahogy korábban említettük, Palermóban rengeteget dobálóznak légből kapott nevekkel, így először mi is csak néztünk, hogy biztosan Sallairól van-e szó, vagy csak összekeverték őt Szalaival? A Palermónak jelenleg minden csapatrésze megerősítésre szorul, így Sallainak lehet keresnivalója a középpályán, de akár a csatársorban is. A jövőt nehéz megjósolni, de az mindenesetre biztató, hogy teljesítményével remek első benyomást keltett a szurkolókban: az érkezésekor sokan nem értették, mit keres ő itt, viszont a Marseille elleni felkészülési meccs után ugyanezek a drukkerek pozitív csalódásuknak adtak hangot – a hétvégén pedig a bajnokságban is pazarul mutatkozott be. Ha így folytatja, akkor előbb-utóbb a kezdőbe verekedheti magát, reméljük jő szezont fog futni!

– Balogh helyzete egy kicsit más: kívülről úgy tűnik, hogy az elnök nagyon nyomja, az aktuális edzők viszont nem igazán preferálják, tavasszal sem sok lehetőséget kapott. Ez változhat-e, ő milyen szezon elé néz? Tényleg van esélye arra, hogy ő legyen az új Cavani, ahogy Zamparini mondja?

– Újra csak azt tudjuk mondani, nincs varázsgömbünk, így nehéz arról nyilatkozni, hogy Norbi lehet-e az új Cavani, mindenesetre nem biztos, hogy az ilyen párhuzamok túl szerencsések a feltörekvő fiatalokra nézve. Az ugyanakkor mindenképp pozitívum, hogy az elnök így nyilatkozik róla, nem szokott mindenkire ilyen jelzőket használni, de hozzátennénk, Zamparinin nehéz kiigazodni, benne van a pakliban, hogy csak így próbálja feljebb srófolni Balogh árát – sajnos az utóbbi években egyre anyagiasabb módon vezeti a klubot, lehet egy ilyen oldala is az összehasonlításnak. Ezzel együtt tagadhatatlan, hogy az elnöknek van szeme a játékosokhoz, elég csak Dybalára gondolni, akiben nagyon kevesen bíztak, ő viszont megmondta, hogy kulcsembere lesz a Juventusnak, és Messihez hasonlította a támadót. Sokan kinevették, de csak igaza lett, és ez nem az első ilyen eset volt. Visszatérve Cavanihoz: ő húszévesen került a Palermóba, és bár lőtt gólokat, itt még nem volt túlságosan kiforrott játékos, sőt sok hibája miatt nem is nagyon szerették a szurkolók, majd Nápolyba került, ahol az egész Serie A egyik legkiemelkedőbb játékosává vált. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy Baloghnak is van még ideje bőven, nem kell néhány hónap alatt megváltania a világot. Tavasszal nem játszott sokat, ami nem meglepő: a csapat a kiesés elől menekült, ráadásul olyan csatárok voltak mellette, mint például Gilardino, ilyen helyzetben nem egy rutintalan fiatalt fognak játszatni, ez egyértelmű – már az is meglepő volt, hogy egyáltalán kapott lehetőséget. Úgy gondolom, rendre meg fogja kapni az esélyt, és ha megtalálja a góllövőcipőjét, berobbanhat a csapatba, mert egy gólvágó jelenleg nagyon hiányzik a Palermóból.

– Bár nem a Palermóba, de Nagy Ádám is az olasz élvonalba igazolt, a Bologna együttesét választotta. A másik két fiatallal ellentétben ő már többször is bizonyított a válogatott színeiben is, több helyről is hívták, jó döntés volt részéről Olaszország? Van esélye meghatározó játékossá, esetleg sztárrá válnia a ligában?

– Azt annyira nem látjuk át, hogy a Bolognánál hogy mennek a dolgok, de szerintünk nem azon múlik egy játékos berobbanása vagy sztárrá válása, hogy hány éves vagy hogy milyen országból, milyen bajnokságból jött. Épp ezért nem értünk egyet a sokat hangoztatott „magyar labdarúgóknak nem való Olaszország” véleménnyel sem, hiszen ez egy hatalmas butaság. Minden csak szorgalom és kitartás kérdése: ha az edzésen folyamatosan jól teljesítesz, kapsz esélyt a meccseken is, legyél olasz, argentin vagy magyar játékos. Ha a meccseken is jó teljesítményt nyújtasz, előbb-utóbb bekerülsz a kezdőbe, hiszen a Serie A-ban is ezt nézik az edzők, nem a származást vagy az életkort. Ha van egy jó játékosuk, aki odateszi magát, akkor játszatni fogják őt, és ez a palermói duó mellett jó hír Nagy Ádám számára is. A lehetőséget tehát – ahogy láthattuk az első fordulóban is – meg fogják kapni, onnantól pedig már csak rajtuk múlik, hogy élnek-e vele – mi nagyon bízunk benne, hogy legalább az egyiküknek, de lehetőleg mind a hármuknak sikerül a közeljövőben az igazi áttörés!

Olvasói sztorik