Légiósok

„Korhut meghatározó játékossá válhat Izraelben”

De ehhez fel kell kötnie a gatyáját Halmai Gábor szerint: a bajnokság ugyanis pörgősebb és kreatívabb a magyarnál.

Kapcsolódó cikkek

Mint ismert, Korhut Mihály csütörtökön bemutatkozott az izraeli címvédő Hapoel Beer-Seva együttesében, mégpedig az olasz Inter ellen 2-0-ra megnyert Európa Liga-mérkőzésen – a magyar hátvéd kezdőként 85 percet játszott, és remek teljesítményt nyújtott. A Rangado.hu ennek apropóján Halmai Gábort, a 2000 és 2003 között Izraelben, a Hapoel Tel-Aviv csapatában légióskodó egykori magyar válogatott középpályást kérdezte: követheti-e a jó kezdést még jobb folytatás, mire lehet képes Korhut Izraelben?

– Az izraeli bajnokságot sokan lenézik még ma is, pedig a pontvadászat és a csapatok játékosai is magas színvonalat képviselnek. Az Inter legyőzése azért mindenképp bravúr, de nem egyedülálló: az izraeli klubcsapatokat sokszor félvállról veszik, emiatt rendre meglepetést okoznak Európában is. Ehhez jön még hozzá, hogy az izraeli mentalitásba nem nagyon fér bele a döntetlenre törekvés, a játékosok és a csapatok folyton a győzelemre hajtanak – nem a hibáktól félnek, hanem a bravúr lehetőségét látják, ezért rengeteg kockázatot vállalnak.

– Előre nehéz megjósolni, hogy miként fog teljesíteni Korhut a bajnokságban – folytatta Halmai. – Az biztos, hogy éppen emiatt a mentalitás miatt nem lesz könnyű dolga védőként: bár a Beer-Seva az egyik legerősebb csapat az országban, a kis- és középcsapatok sem fognak ettől megijedni, a védelem folyton nyomás alatt lesz a bajnokikon. Bár taktikai téren talán van némi elmaradás az NB I-hez képest, a játékosok gyorsabbak, jobban cseleznek, kreatívabbak és kezdeményezőbbek, a játék pedig pörgősebb, mint a magyar bajnokságban. Korhutnak tehát minden tudására szüksége lesz ahhoz, hogy helytálljon – de mivel technikailag képzett, jó játékos, én azt mondom, stabil, akár meghatározó játékossá is válhat a csapatában.

– Illetve még egy különbség van, de ez nem az izraeli bajnokság sajátja, gyakorlatilag mindenhol ez a felfogás uralkodik Magyarországon kívül: az edzéseket végig kell hajtani, megállás nélkül. Itthon a tréning végén, az egymás elleni játékot hajlamosak tényleg játéknak felfogni a futballisták, míg külföldön ez az edzés fő része, elvárják, hogy egy tétmeccshez hasonló elánnal és keménységgel nyomd végig ezt is – egy pályafutása során először külföldre igazoló játékosnak ehhez is hozzá kell szoknia, és ez nem olyan könnyű, mint amilyenre elsőnek tűnik.

– Zárszóként annyit: az élet nem olyan könnyű Beer-Sevában, mint amilyen mondjuk Tel-Avivban, de sportszakmai szempontból nagyon jó helyre került Korhut – a címvédőnél jó teljesítményt nyújthat és sokat fejlődhet. Én mindenesetre sok sikert és szerencsét kívánok neki az izraeli kalandhoz – zárta interjúját Halmai Gábor.

Olvasói sztorik