Légiósok

TOP 5: fiatalok, akiknek karrierjén lendíthet az MLSZ-szabály

A Rangadó.hu utánajárt, kik azok a külföldön játszó tehetségek, akik előtérbe kerülhetnek.

A Magyar Labdarúgó Szövetség még az év elején értekezett a magyar fiatalok helyzetéről az NB I-ben, a nyári átigazolási szezonban pedig akár fő szempont is lehet ezen labdarúgók előtérbe helyezése. A másodosztályhoz hasonlóan ugyanis kizárólag két fiatal (1996-ban vagy később született) hazai focista szerepeltetése esetén jut hozzá egy élvonalbeli egyesület a maximális támogatási összeghez, valamint azon klub, amely vállalja, hogy legfeljebb három külföldi játékost küld pályára, még jobban jár anyagilag.

A napokban beszámoltunk Polgár Kristófról, aki jelenleg a Liverpool U21-es csapatában játszik, ám Magyarországról már többek között a Haladás és a Diósgyőr is bejelentkezett érte. A Rangadó.hu utánajárt, kik lehetnek azok a külföldön játszó magyar fiatalok, akik erősítést jelentenének a magyar élvonalban, és érdemes lenne őket leigazolni.

Sallói Dániel

Talán a legnagyobb esélye a hazatérésre Sallói Dánielnek van, aki az előző idényt még az Újpest csapatánál kezdte, ahol rögtön az első fordulóban debütált, majd a második fordulóban már meg is szerezte első gólját az NB I-ben. 2016 januárjában profi szerződést kapott az amerikai első osztályban szereplő Kansas Citytől, ahol azonban csak a kispadon kapott lehetőséget, és kölcsönadták a harmadosztályú Swope Park Rangersnek, ahol hét mérkőzésen három gólt szerzett, és három gólpasszt adott. A játékos menedzsere, Vörösbaranyi József azonban a közelmúltban azt nyilatkozta honlapunknak, hogy a jelenlegi helyzetéhez képest előrelépés lenne a magyar NB I, és már több klubbal is tárgyalnak a folytatásról.

Pendl Alexander

Pendl Alexander a Budapest Honvédnál, a Magyar Futball Akadémián nevelkedett, és 2014 nyarán került ki Németországba, az RW Erfurt U19-es együttesébe. A támadó aztán 2015-ben a ciprusi másodosztályban szereplő Nikos&Sokratis Erimis gárdájához igazolt, amely csapat mindössze kilenc pontot szerzett az előző idényben, és mínusz 66-os gólkülönbséggel az utolsó előtti, kieső helyen végzett. A fiatal játékos esetében valószínűnek tartjuk, hogy a ciprusi harmadosztályban való szereplés nem jelent előrelépést a karrierjében.

Tajti Mátyás

Tajti Mátyás 2014-ben, 15 évesen került ki a Barcelona utánpótláscsapatába, az utóbbi időkben azonban kevesebb lehetőséget kap a bizonyításra. A katalánok fiatalja még februárban posztolta ki Facebook-oldalára, hogy változások mentek végbe a csapatnál, 25-re növekedett a keretük létszáma, ezáltal pedig még a meccskeretbe sem könnyű bekerülni. A csütörtökön a 18. születésnapját ünneplő Tajti az előző idényben a Barcelona Juvenil A csapatában játszott, és négy gólt szerzett, kérdés, hogy a következő szezonban tud-e előrelépni a katalánoknál, vagy az ő karrierjének is jót tenne a váltás.

Kun Bertalan

Kun Bertalan a Veszprém együttesében kapta meg az alapokat fiatal korában, majd mindössze 12 évesen már Hollandiába költöztek a családjával, ahol azonban egészen 16 éves koráig egy FIFA-törvény megtagadta az átigazolási engedélyt, ezért csak tavaly nyáron írhatta alá a szerződését a holland PSV-vel, Dzsudzsák Balázs korábbi együttesével. A jelenleg 17 éves játékos az előző idényben bajnok lett a PSV U17-es gárdájával, és mivel a felnőtt csapat is megnyerte a bajnokságot, a következő szezonban Kun részt vehet az U19-es Bajnokok Ligájában, amennyiben marad az eindhovenieknél.

Bukrán Erik

Pendl Alexanderhez hasonlóan szintén a Budapest Honvédnál nevelkedett a 19 éves kapus, Bukrán Erik, aki jelenleg az angol Hull City U21-es csapatának a keretéhez tartozik, de túlkorosként legfőképp az U18-as csapatban kapott lehetőséget az idén. Mivel a Hull felnőtt csapata feljutott a Premier League-be, nem túl valószínű, hogy a kevés rutinnal rendelkező Bukrán az első csapat közelébe kerülne a következő év(ek)ben.

A kérdés tehát, hogy Magyarországról vagy külföldről kerül elő a következő idényben az „új Nagy Ádám”.