Légiósok

Niko menni Kína: Nemzeti Színház vagy Vidám Színpad?

Nem szégyen Kínába igazolni, sőt szakmailag sem okvetlenül visszalépés – mondják a Rangadó.hu által megkérdezett csatárok.

Kapcsolódó cikkek

Nikolics Nemanja esetleges Kínába szerződése kapcsán kíváncsiak voltunk csatártársai véleményére: ha anyagilag ellenállhatatlan az ajánlat, érdemes-e a szakmai szempontok helyett ezt figyelembe venni? Tudjuk jól, nem a Videoton korábbi labdarúgója az egyetlen, akit a keleti országba csábítanak, nála magasabban jegyzett, drágább labdarúgók is odaigazoltak a télen. Viszont a lengyel liga legjobb csatárának tartott Nikolics talán egy másik európai bajnokságba is mehetne…

Kovács Kálmán, a magyar válogatott egykori csatára szerint épp ez a nagy kérdés: hogy beszélhetünk-e valóban európai lehetőségekről. Mert önmagában Kína egyáltalán nem rossz választás szerinte, akkor pedig különösen nem, ha nincs is alternatíva.

– Profi játékosról beszélünk, aki oda megy, ahol megfizetik. Ez így természetes. Mellesleg nem vagyok meggyőződve arról sem, hogy a kínai bajnokság sokkal gyengébb a lengyelnél, csak azért, mert nagyon messze van Európától – mondja a Honvéd és az Auxerre egykori gólvágója. – Nyolc-tíz éve már láttam edzőmeccseken kínai csapatokat, akkor sem voltak olyan rosszak. Ahogy az ázsiai futball más képviselői sem.

Kovács Kálmán nem beszél mellé, szerinte egy magyar játékosnak nem kell derogálónak éreznie, ha sok pénzért kevésbé felkapott helyre hívják. Ráadásul Nikolics Nemanja szerinte eddig is tudta, mit akar.

– Annak idején én is fociztam Cipruson, mert ott volt Kiprich Józsi meg Kozma Pista, jól is fizettek, miért nem mentem volna el? Nem hívhat mindenkit a Milan vagy a Barcelona, tudomásul kell venni. Nikolics már Lengyelországot is a nagyobb pénzért választotta, olyan fizetést kap, amit a Videotonnál nem akartak neki megadni. Meghozta a döntést – hogy nagyon is bejött neki és remek szezont futott ősszel, most ezt kell kihasználnia.

Nem kérdés, ha Németországból hívták volna, akkor biztosan odamegy, véli Kovács. De ha nem jelentkeznek az európai topligák képviselői, akkor nincs miről beszélni. Egy jó Európa-bajnoki szereplés még meghozhatja ezt az esélyt is, de a kínai lehetőség akkor sem elhanyagolható.

– Színházi hasonlattal: akarhatok én a Nemzeti Színházban játszani, de ha a Vidám Színpadra hívnak, oda kell menni. Ott is jó színészek vannak, akik szeretik a szakmájukat és képesek is jól művelni – fogalmaz Kovács Kálmán.

A másik megkérdezett, Kenesei Krisztián rendelkezik kínai tapasztalatokkal, hiszen 2003–2006 között futballozott az ázsiai országban. Ez még jóval a nagy „futballbumm” előtt volt, de azt mondja, már akkor sem volt rossz a színvonal.

– Sok pénzért játszottunk, sok néző előtt. Még nem voltak olyan modern stadionok, mint amiket most építenek, de már akkoriban is elkezdődött egy-két építkezés – emlékszik vissza a rutinos magyar csatár. – Sztárokból persze kevesebb volt, egy-két ismert európai név akkor is megfordult ott, bár kevesebb pénzt kereshettek, mint a maiak – teszi hozzá Kenesei. Nikoliccsak kapcsolatban neki is az a véleménye, miért ne próbálhatná meg?!

– Szerintem jó lehetőség neki, ha úgy dönt, hogy elmegy. Nem hibázna egy kínai szerződéssel. Nyilván, ha mondjuk a Premier League-be is mehetne, odamenne, de erről még nem tudunk. Az ügy a klubon is múlik, hiszen ha ők nagy pénzt szakíthatnak a játékosért, akkor eladják – de ezzel Nikolics is jól jár anyagilag. Annak idején én is így kerültem Kínába, a Zalaegerszeg is jó pénzt kapott értem, nekem is megérte. Jó bajnokságban játszottam, ami azóta nyilván fejlődött is. Teljesen elfogadhatónak tartanám, hogy Nikolics vagy más ott folytassa. Ha úgy dönt, hogy megy, sok sikert kívánok neki – mondta Kenesei Krisztián.

Olvasói sztorik