Légiósok

Hová igazolt Németh Krisztián? Bemutatjuk a katari ligát!

Sok vitát szült a magyar válogatott támadó katari átigazolása, de milyen is a bajnokság?

Kapcsolódó cikkek

A Sporting Kansasnél fantasztikus szezont lehúzó Németh Krisztián úgy tűnt, hosszú idő után végre megtalálta számítását az MLS-ben, és akár hosszú évekre is berendezkedhet az USA-ban, esetleg egy erősebb európai csapathoz is visszautat találhat. A magyar válogatott támadó ehhez képest mindenkit ledöbbentett, amikor nyilvánossá vált: a katari al-Garafa együtteséhez szerződik. Azóta ráadásul góllal mutatkozott be új csapatában. De milyen is a katari liga? Ennek járt utána a Rangadó.hu.

A Qatar Stars League-et 1963-ban alapították, az Ázsiai Labdarúgó Szövetség, az AFC tagja. A 32 csapatos AFC Bajnokok Ligája-csoportkörbe az idei szezonban két együttest delegál. Csapatai két sikert könyvelhettek el eddig a nemzetközi színtéren, mindkétszer az al-Sadd volt az, amely meg tudta nyerni a vetélkedést – egyszer 1989-ben, egyszer 2011-ben. Ezen felül az al-Arabi az a csapat, amely még döntőig tudott menetelni, az az 1994–1995-ös szezonban történt. Katar ezzel az AFC BL történetének hetedik legsikeresebb nemzete – előttük van például az az Izrael, amely 1974 óta Európához tartozik és így csupán hat évig vett részt az ázsiai vetélkedésben. A klubvilágbajnokságon egyszer indulhatott katari csapat, 2011-ben a tunéziai Espérance-t verve az elődöntőbe jutottak, ám a Barcelona 4-0-ra győzött ellenük. A bronzot végül megszerezték, mivel a japán Kashiwa Repsolon tizenegyesekkel felülkerekedtek.

Ami magát a ligát illeti, a kétszeres BL-győztes al-Sadd a hazai terepen is a legsikeresebbnek mondható, 13-szor nyerte meg a ligát. Németh klubja, az al-Garafa a harmadik ebben a rangsorban, hiszen 7-szer győzedelmeskedett – csakúgy, mint az al-Rayyan és az al-Arabi. Idén 26 meccset rendeznek a 14 csapatos pontvadászatban, ebből 17 ment le eddig. Az utolsó fordulókat áprilisban rendezik, mivel ennél később az óriási hőség miatt már nem tudnak játszani (ez a 2022-es világbajnokságon is központi probléma lett volna, ezért is rendezik télen).

A transfermarkt.de alapján a bajnokság legértékesebb klubja az al-Arabi, amely keretének összértéke nagyjából 5 millióval ér többet, mint a magyarok közül legjobb Ferencváros. Az al-Garafa itt ötödik. Nem mondható, hogy különösebben sok híres játékos játszana ott, a keretek átlagértéke 3-400 ezer eurós.

Elsősorban az afrikai játékosok terepe a katari bajnokság, számos ottani válogatott megfordult már a Stars League-ben. 2010 óta Európából csak a példa kedvéért többek között az alábbi, az öreg kontinensen is ismert játékosok fordultak meg a közel-keleti országban: Rod Fanni, az azóta a Honvédnál is játszó Abdul-Kader Keita, az 59-szeres szenegáli válogatott Mamadou Niang, a 84-szeres brazil válogatott Zé Roberto, a spanyolok legendája, Raúl, Djibril Cissé (ő éppen az al-Garafában), a szlovákokkal vb-n járó Vladimír Weiss, vagy az argentin Lisandro López (szintén al-Garafa), Lucho González, a román válogatottal a mieink életét keserítő Claudiu Keserü, a 2014-es világbajnokság egyik Costa Rica-i hőse, Christian Bolanos, a Wolfsburg bajnoki címének évében pályafutásának csúcsán lévő Grafite, Ricardo Costa, a Barcelona-ikon Xavi, az Ajax egykori gólvágója, Mounir el Hamdaoui vagy épp az Angliában szép éveket töltő Tuncay Sanli.

Ahogy az a nevekből is feltűnik, Katarba elsősorban azok az idősebb játékosok igazolnak, akik pályafutásuk érdemi részének végeztével szeretnének még néhány évet a futballpályákon tölteni és emellett kissé lazább körülmények között még egy „kis” pénzt keresni. A most 27 éves Németh Krisztiánnak tehát ez alapján egyértelműen ki kell tűnnie majd a ligából, ha szeretne még Európa futballkörforgásába is visszatérni.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!