Légiósok

Aki válogatott akar lenni, annak játszania kell

Vegyes célokkal vág neki a tavasznak a Bundesliga 2 magyar légiója.

Kapcsolódó cikkek

Pénteken Kaiserslauternben, Bochumban és Sandhausenben folytatódik a Bundesliga 2 2015-16-os szezonja a tavaszi félévvel. 19 fordulón vannak eddig túl a csapatok, az élen pedig a 41 pontos Red Bull Leipzig áll, amely második idényét tölti a másodosztályban és anyagi lehetőségeit tekintve kiemelkedik a ligából. Előnye nyolc pontos a harmadik Nürnberg és három a második Freiburg előtt – az első kettő automatikusan feljut, míg a dobogó alsó fokán álló osztályozót játszik a Bundesliga 16. helyezettjével.

Ami az alsóházat illeti, a Duisburg 12 pontot gyűjtött eddig, 14-et az 1860 München, előttük az első osztályból tavaly búcsúzó Paderborn osztályozós helyen van és jelenleg 20 pont kell ahhoz, hogy biztosítsa egy csapat jövő évi szereplését a bajnokságban.

A másodosztály azért is fontos a magyarok számára, mert számos játékosunk szerepel a liga 18 csapatánál. A Lipcsénél például Gulácsi Péter mellett Kalmár Zsoltnak is szerződése van, igaz őt egyelőre kölcsönadták a szintén itt játszó FSV Frankfurthoz. A harmadik Nürnbergnél is van hazai játékos, Stieber Zoltán a Hamburgtól van kölcsönben ott. A 10. Fürthtől éppen távozott a rengeteget sérült Korcsmár Zsolt, míg a 17. 1860 Münchennél a szintén maródi Simon Krisztián játszik.

A Red Bull Leipzignél természetesen semmi más nem lehet a cél, mint a bajnoki cím. A transfermarkt.de mértékadó internetes portál szerint keretük értéke jelentősen meghaladja minden riválisukét, összesen 38 millió eurós, míg a második legnagyobb Freiburg csupán 30. A többiek lemaradása még tetemesebb, hiszen a harmadik ‘Lautern már csak 19 milliót ér, vagyis a Leipzig “dupla olyan erős”, mint második legközelebbi riválisa.

Sajnálatos módon Gulácsi Péter a svájci Fabio Coltorti mögött egyelőre nem jutott szóhoz a bajnokságban, a 35 éves kapusra pedig nem is lehet panasz, hiszen csak 18 gólt kapott csapatuk. Az, hogy a magyar hálóőr csak második lesz a sorban, nem feltétlenül volt várható, hiszen riválisa mindössze 300 ezer eurót ér és nem nevesebb csapattól, hanem a svájci Lausanne-tól került Lipcsébe 2012-ben, míg őt a testvércsapat Salzburg kezdőkapusaként “irányították” a német másodosztályba. A csapat elvárása csakis a bajnoki cím és a feljutás lehet, amelyhez újabb lépést tehetnek vasárnap 13:30-as kezdéssel az 5. Braunschweig ellen.

Kalmár Zsolt is csak egy hajszállal játszott többet Gulácsinál, ő 4 meccsen 69 percet játszhatott idén a csapatban, 7-szer pedig a negyedosztályú tartalékegyüttesnél jutott szóhoz, ott viszont 2 gólt is jegyzett. A több játéklehetőség reményében került most kölcsönbe a hosszú évek óta középcsapatnak számító FSV Frankfurthoz (tavaly 13., előtte szintén 13., majd sorban 4., 13., 13., 15.), a jelenlegi 14. helyezetthez. Kalmár előtt a célkitűzés egyedül az lehet, hogy a kezdőbe verekedje magát, amire első esélye a 9. Karlsruhe ellen van. Értéke egyébként csökkent is, hiszen 2014 nyarán még 1 millió eurót fizettek érte, most pedig csak 600 ezret ér. Mivel a középpályást meccshiánya miatt legutóbb Bernd Storck szövetségi kapitány nem hívta be a válogatott keretbe, életbevágó lenne, hogy a tavasszal ez változzon. Pozícióját nem erősíti, hogy a Frankfurt az átigazolási időszak végén kölcsönvette a Mainztól a 24-szeres dán válogatott Niki Zimlinget. Bár Zimling inkább védekező középpályás, a részleg gólfelelőse is mainzi kölcsönjátékos. A koszovói-német Besar Halimi egy évre érkezett 2015 nyarán, így a tavasszal még bevethető lesz. Egyelőre 4 gólos és minden meccsen pályára lépett az idei szezonban. A csapat célkitűzése egyértelműen az osztályozó nélküli bentmaradás.

A Nürnberg kölcsönmagyarja, Stieber Zoltán kilátásai a kezdő pozícióra ugyanakkor jók, erről korábban már értekeztünk. A Nürnberg számára a szezon előtt nem volt egyértelmű célkitűzés a Budnesligába való visszajutás, de a bajnokság felén is túl 33 ponttal egyelőre 3., osztályozó helyen állnak, így alighanem ezek után már nem szeretnék ennél alább adni. Az üldözőbolyba tartozik a St. Pauli, amely legutóbbi 5 meccsén csak 4 pontot gyűjtött, valamint a Brauschweig és a Bochum, hátrébbról pedig a 26 pontos, de nevek alapján ennél többre predesztinált Kaiserslautern. A csapat egyébként 9 meccse veretlen, ez a sorozat reményeik szerint nem a 19. helyezett 1860 München ellen szakad majd meg – a meccset szombaton 13 órától rendezik.

És ha már 1860 München: Simon Krisztián háromszor lépett pályára a csapatban november elsejéig. Akkor a Duisburg elleni győzelem alkalmával még 0-0-ás állásnál horrorsérülést szenvedett, ezért a 36. percben óriási fájdalmak közepette le kellett cserélni. Mint utóbb kiderült, térdét műteni kell, így szezonjának idejekorán vége szakadt. A München jobbszélén ugyanakkor nem volt stabil helye senkinek, ezért is vették kölcsön a Mainztól a télen a másfél millió eurót érő Maximilian Beistert, aki alighanem idén már megoldja majd ezt a kérdést. A csapat egyébként borzasztó gólínségben szenved, 15 találatot jegyez csak idén, ezért is próbáltak erősíteni a télen. Beister mellett a szintén jónevű augsburgi középcsatár, Mölders és a Werderes belső középpályás, Aycicek is kölcsönbe érkezett. Ezek az igazolások azt sejtetik, ami tulajdonképpen logikusnak is tűnik, hiszen az 1860-nak idénre nem maradt más célja, mint hogy mindenáron elkerülje a kiesést. Hogy ez sikerül-e nekik, illetve ha igen, kinek a kárára, jó kérdés, hiszen az is meglepő volna, ha a tavaly még Bundesliga I-es Paderborn esne ki és az is, ha a Kalmárral erősítő FSV Frankfurt.

Összességében tehát vegyes kilátásokkal vág neki a tavasznak Bundesliga 2 magyar légiója. Vannak, akik a feljutásért harcolnak majd (Gulácsi, Stieber), vannak, akik a kiesés ellen (Simon, Kalmár – előbbi inkább csak szurkolóként vesz majd ebben részt). Csapaton belüli pozíciójuk is változó: Stieber vélhetőleg a kezdő 11-ben kaphat majd helyet, Kalmárt pedig szeretnék a csapatba illeszteni, de ehhez a győri nevelésű középpályásnak is teljesítenie kell, míg Gulácsi esetében nagy összeomlásnak kellene bekövetkeznie, hogy pályára kerülhessen az idén.

Olvasói sztorik