Légiósok

Stieber azonnal kezdő lehet

Alig akad posztriválisa a keretben a Nürnberg magyarjának.

Kapcsolódó cikkek

Stieber Zoltán hosszú hamburgi kálváriája után a napokban igazolt a Bundesliga 2-ben jelenleg 3., nem túl régen még első osztályú Nürnberg gárdájához. Az Eb-re vágyódó szélső célja nem is lehet más, mint a rendszeres játéklehetőség, hiszen tudvalevő, hogy Bernd Storck szövetségi kapitánynak nem elég az, ha valaki neves csapatban játszik: fontosabb, hogy pályára is lépjen együttesében.

A 27 éves szélső pozíciójában eleddig az osztrák Alessandro Schöpf szerepelt, ám a 22 éves játékos a télen szintet lépett és 19 meccsen 6 góllal a tarsolyában az első osztályba szerződött, méghozzá a Schalke 04 együtteséhez nem kevesebb mint 5 millió euró ellenében. Nem csoda hát, hogy a Nürnberg a télen méltó utódot keresett a Bayern-nevelésű, osztrák U21-es válogatott labdarúgónak.

A bal oldalon hárman szerepeltek a közelmúltban. Sebastian Kerk idén három meccsen szerepelt csak a Nürnberg első csapatában, novemberben be is talált a Braunschweignek.

Gyakoribb szereplő volt ugyanakkor az inkább csatárként bevethető, Schöpfhöz hasonlóan szintén osztrák Guido Burgstaller. A 26 éves, hétszeres válogatott támadó idén már 9 gólos, értéke a transfermarkt.de szerint másfél millió euró – az utóbbi időszakban viszont inkább a csatársorban szerepelt a Nürnberg állandósulni látszó 4-4-2-es hadrendjében (korábban a 4-2-3-1-gyel is próbálkoztak).

Az elmúlt meccseken tehát nem Burgstaller, hanem az eredetileg balhátvéd Tim Leibold volt a Nürnberg balszélén. A 22 éves bekk a nyáron ingyen érkezett a Stuttgart második csapatától, ahol viszont rendszeres kezdőnek számított. Idén már 15 meccsen szerepelt a másodosztályú gárdában, pedig augusztusban még a második keretnél vették számításba. 5 nap alatt kétszer is gólt szerzett – előbb a St. Paulinak talált be november 29-én, majd nem sokkal később a Paderborn ellen szerzett győztes találatot egy 2-1-es meccsen. Értéke jelenleg 600 ezer euró.

Összességében tehát elmondható, hogy Stieber igencsak hiányposztra érkezett a Nürnbergbe, akik már eddig sem bővelkedtek szélsőkben, a csapat egyik sztárja, Schöpf távozása után pedig igencsak kiürült a poszt. A magyar szélső előtt tehát üres az út, bizonyíthat edzőjének, a Hamburgnak (amely egyelőre csak kölcsönbe adta őt) és Bernd Storcknak is. Innentől már minden rajta áll…

A Nürnberg egyébként igencsak esélyes a feljutásra. A Bundesligában 2001-2002 óta két kisebb megszakítással szereplő, majd idén ismét kieső együttes jelenleg harmadik a tabellán, utolsó öt meccsét mind megnyerte, ezzel pedig most osztályozós helyen áll. A már egyenes ágon feljutó Freiburg 5 ponttal áll előttük, az abszolút esélyes Red Bull Leipzig (Kalmár Zsolt és Gulácsi Péter csapata) pedig 8-cal. Hátulról a St. Pauli egymeccsnyi távolságra van, de abszolút lőtávolon belül helyezkedik a Braunschweig és a Bochum is.

A csapat helyezése nagyjából reálisnak mondható. A keret összértéke 18,4 millió euró, amely több mint 6 millióval magasabb összeg, mint a legjobb magyar klubé, a 12,1 milliós Ferencvárosé, ezzel 4. legmagasabb a Bundesliga 2-ben – csupán a Lipcse, a Freiburg és a tabellán 8. Kaiserslautern értékesebb náluk. Mivel azonban utóbbiak kerete hat fővel több embert számlál, ezért a játékosok átlagértékében már nem ők a harmadikak, hanem a Nürnberg – elvárható volna tehát, hogy Stieber segítségével év végén is a dobogón álljon a gárda.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik