Légiósok

Sándor György lehet Vadócz legnagyobb riválisa Ausztráliában

Négyen vannak a 40-szeres magyar válogatott posztján, egyikőjük sem nevezhető világsztárnak.

Kapcsolódó cikkek

Vadócz Krisztián a hétvégén hivatalosan is Ausztráliába, a Perth Glory csapatához igazolt, így Sándor György mellett ő lett a csapat és a bajnokság második magyar légiósa. A Rangadó.hu most annak járt utána, milyen esélyei vannak a 40-szeres válogatott játékosnak a kezdőcsapatba kerülésre.

Sajnos vagy nem sajnos, de Vadócz legnagyobb posztriválisa belső középpályásként éppen Sándor György lehet – minden attól függ tehát, hogy az egyébként jól teljesítő korábbi Újpest- és Videoton-játékos előtt vagy mögött helyezkedik majd el a rangsorban. A 30 éves, Deportivo Alavéstől érkezett játékossal együtt igazolta le a Perth azt a 17 éves Kosta Petratost is, aki a Sydney Olympictől érkezve hasonló poszton szerepel a két magyarral, de a felnőttcsapatban egyelőre aligha kap sok lehetőséget.

A Perth az elmúlt 10 bajnokijából 8-szor a 4-3-3-as felállást választotta, egyszer 4-4-2-ben, egyszer pedig 4-2-3-1-ben kezdtek. 4-2-3-1 esetén az egyik szűrő Sándor György, a másik Diogo Ferreira, a harmadik pedig Nebojsa Marinkovics volt, 4-4-2-ben Sándor mellett Mitchell Oxborrow játszott középen, míg a legtöbbet használt 4-3-3-nál Sándor a jobb oldalt, Ferreira középütt, Marinkovics pedig a balon helyezkedett a Perth honlapjának felállásai szerint. A kétszűrős felállásban egyébként a Newcastle Jets ellen 6-1-es győzelmet aratott a csapat, míg a 4-4-2 kevésbé jött be: 3-1-re kikaptak hazai pályán az Adelaide Unitedtől.

Sándor György pedigréjét ismerjük, az említett három játékos pedig nyilvánvaló módon meglehetősen ismeretlen hazánkban. Diogo Ferreira portugálosan csengő neve ellenére ausztrál születésű, 26 éves játékos. Elsősorban védekező középpályás, ami gólmutatóján is meglátszik: 2009 óta tartó karrierje során csak háromszor ünnepelhette saját találatát. Bár Vadócz sem egy gólvágó, az említett úriembernél jelentősen többször talál kapuba. Diogo 2010 és 2013 között erősítette a Melbourne Victory csapatát, itt 52 bajnokin lépett pályára, majd egy szezon alatt csak epizódszerep, 11 meccs jutott neki az idény végén az alapszakasz után a play-offban is nyerő Brisbane Unitednél. Ezt követően igazolt Perthbe, ahol tavaly csak hét meccset kapott. Ezen kívül hét alkalommal szerepelt az ausztrál olimpiai válogatottban is, ám nem sikerült kvalifikálni sem a londoni, sem a riói játékokra. Értéke a mértékadó transfermarkt.de oldal szerint 140 ezer angol font (Vadóczé 280 ezer).

A 29 éves Nebojsa Marinkovics már nem csak nevében nem ausztrál: szerb, aki 2014-ben izraeli légióskodás után igazolt a Perth-höz. 2004 és 2008 között alig több mint 30 meccs jutott neki a Partizanban (bár így is 13 gólt szerzett), hiszen négyszer is kölcsönadták többek között a görög Iraklisz és a svéd Djurgardens együttesének. Ezután a szerb Csukaricskiben húzott le fél évet, de onnan is kölcsönadták Spanyolországba, a Gimnastic Tarragonához, a másodosztályba. 2011 és 2013 között az izraeli első osztályú Hapoel Acre játékosaként 58 meccsen 12 gólt jegyzett, majd még egy kitérőt követően 2014-ben igazolt Ausztráliába a szerb-montenegrói utánpótlás-válogatottakat végigjáró középpályás – a Pethnél 25 meccsen öt gólt szerzett a tavalyi szezonban, idén 11 találkozón van túl. Értéke 2007-ben járt a csúcson, amikor 1 millió fontnál is többet fizethettek volna érte – most Vadóczéval megegyezik.

Mitchell Oxborrow 20 éves, ausztrál nevelésű, Angliában született játékos, aki a Newcastle Jetsnél és a Perthnél is nevelkedett, majd előbbinél lett élvonalbeli játékos – 2015-ben azonban visszatért a Gloryhoz. Néhányszor az ausztrál U17-es és U20-as válogatott szerelését is magára ölthette, idén 14 meccsen játszott a bajnokságban. Értéke rendkívül csekély, mindössze 35 ezer font, de a csapatának alighanem ennél többet ér: rendületlenül játékperceket adnak a még fejlődőképes játékosnak. Hatszor kezdett, nyolcszor cserélték be. Gólja rövidke karrierje során csak egy van – nem kifejezetten az ellenfél kapujára veszélyes játékosok alkotják a Perth középpályáját.

Összességében tehát egyértelműen Sándor György a legnagyobb, legsikeresebb név Vadócz posztriválisai közül. Az eddig stabil perceket kapó négy futballista posztja nem megingathatatlan, főleg Diogo Ferreira tűnik olyan játékosnak, akit a sok helyütt légióskodó magyar könnyebben kiszoríthat. Oxborrow pályára lépésébe aligha szólhat bele bármely érkező is, hiszen a csapat egyik legfiatalabb játékosaként vélhetőleg jövőt és komoly potenciált lát benne a csapat edzője, az angol Kenny Lowe.

Olvasói sztorik