Légiósok

Dzsudzsák, Détári és Szalai a legdrágább magyar

Másfélmillió font alatt már nem lehet legjobb 10-be kerülni a toplistán.

Kapcsolódó cikkek

A legdrágább magyar játékosok top10-es listája
1. Dzsudzsák Balázs (Anzsi Mahacskala – Dinamo Moszkva 13,3 millió font)
2. Dzsudzsák Balázs (PSV Eindhoven – Anzsi Mahacskala 9,8 millió)
3. Détári Lajos (Eintracht Frankfurt – Olimpiakosz 6,1 millió)
4. Szalai Ádám (Mainz – Schalke 5,6 millió)
5. Szalai Ádám (Schalke – Hoffenheim 4,2 millió)
6. Huszti Szabolcs (Hannover – Zenit 2,1 millió)
6. Németh Krisztián (MTK – Liverpool 2,1 millió)
8. Dzsudzsák Balázs (Debreceni VSC – PSV Eindhoven 1,75 millió)
8. Halmosi Péter (Debreceni VSC – Hull City 1,75 millió)
10. Gera Zoltán (Ferencvárosi TC – West Bromwich Albion 1,58 millió)

Szalai Ádám Hannoverbe kerülése már önmagában többszázezer eurós költséget jelentett a korábban Huszti Szabolcsot is foglalkoztató csapatnak, pedig egyelőre csak kölcsönben van ott a magyar támadó. Ha azonban végleg meg szeretnék szerezni, akkor a nyáron további 2,5 millió angol fontnyi összeget kell fizetnie érte a Hoffenheimnek.

Magyar játékosért ritkán fizetnek ennyit, a Rangadó.hu most mértékadó transfermarkt.de internetes portál alapján mutatja be a legdrágább magyar átigazolásokat.

A 10. helyhez már több mint másfélmillió font kell. Gera Zoltán 2004-ben igazolt a Ferencvárostól a West Bromwichba, 1,58 millió ütötte ekkor a zöldek markát.

A 8. helyen két olyan játékos áll, aki Debrecenből tette át a székhelyét máshová, az egyikkel később is találkozunk még a listán – Dzsudzsák Balázs 2008 telén igazolt a PSV Eindhovenhez, amely cserébe 1,75 millió fontot utalt a Lokinak. Halmosi Péter átigazolása ugyanekkora összegért szintén 2008-ban történt, csak épp a nyáron.

Németh Krisztián 2007-ben már elismert futballistának számított itthon, 14 gólja volt a magyar bajnokságban. Ekkor érkezett a Liverpool ajánlata, amelyet az MTK el is fogadott – a csekken 2,1 millió fontnyi összeg szerepelt.

Ugyanennyit fizettek a lista első olyan átigazolásáért, ahol két külföldi csapat között váltott klubot magyar játékos. Huszti Szabolcs 2009 telén Hannoverből került az orosz Zenithez, akikkel később bajnoki címet is ünnepelhetett.

Éppen dupláját kérte el a Schalke Szalai Ádámért, amikor 2014 nyarán nagy reményekkel Hoffenheimbe igazolt. A 4,2 milliós összeg az 5. helyre repíti a toplistán, de az semmiképp sem jó tendencia, hogy míg két évvel korábban még 4 milliónál is többet ért, most már csak 2,5-et fizethetnek érte.

Főleg, hogy a 4. helyen is ő áll egy még korábbi, Mainztól Schalkéhoz való átigazolása miatt, amelynek még csak 3 éve lesz a nyáron. Akkor 5,6 millió fontot kapott érte korábbi csapata, ám csak egy évet tölthetett el a gelsenkirchenieknél.

A dobogó alsó fokára az egyetlen olyan átigazolás került, amely nem a 2000-es években ment végbe, sőt még csak nem is a 90-esekben. Détári Lajos egy frankfurti szezon után 1988-ban akkor elképesztő összegért, 18 millió német márkáért – ma 6,1 millió angol font – a görög Olympiakosz csapatához távozott.

És akkor jön újra Dzsudzsák Balázs. A válogatott csapatkapitánya általános megdöbbenésre 2011 nyarán nem egy nyugati csapathoz, hanem az ismeretlen Anzsi Mahacskalához szerződött, ráadásul akkor magyar rekordot jelentő, 9,8 millió fontos összegért.

A kaland nem tartott sokáig, az Eindhovenben 44 gólos Dzsudzsák egyszer sem talált be a klub színeiben és még a télen átszerződött Moszkvába, a Dinamohoz, immáron még borsosabb, 13,3 millió fontos összegért, amely azóta is a magyar rekordösszeget jelenti és amely a magyar játékosok jelenlegi piaci árát elnézve alighanem még elég sokáig a lista élén marad.

Olvasói sztorik