Légiósok

Dárdai Pál edzőként sem vágyódik a Bayern Münchenhez

Mint kiderült, játékosként kapott már ajánlatot a bajor sztárklubtól, de azt visszautasította.

Kapcsolódó cikkek

Dárdai Pál 2015 februárjában a Mainz ellen mutatkozott be a Bundesligában edzőként, vasárnap újra ellenük lépnek pályára a szezonzárón. A Berliner Morgenpost hosszú cikket közölt az alkalomra, melyben Dárdai elmondja, hogyan tölti a karácsonyt, hogy készülnek az ellenfelekre, és beszél a jövőjéről is.

Dárdai lassan egy éve ül a Hertha kispadján, ahol a gyengén teljesítő Jos Luhukayt váltotta, és rögtön egy győzelemmel mutatkozott be: februárban 2-0-ra verték a Mainzot. Összességében a magyar edző vezetésével a csapat 13 győzelem mellett 7 döntetlent és 11 vereséget könyvelhetett el – idézi a berlini lap cikkét az Origó.

Sok minden megváltozott az elmúlt évben, a tavaly még a kiesés ellen harcoló Hertha a legjobbakkal versenyez a tabellán, jelenleg is a BL-szereplést érő 3. helyen áll. Csak egy dolog változatlan.

– Ha bárkit megkérdezünk a klubnál, vagy Dárdai közvetlen környezetében arról, hogy mennyit változott a magyar szakember az elmúlt évben, azonnal rávágják majd: semennyit – írja a Morgenpost.

A Dárdai család a karácsonyt is a megszokott módon tölti majd.

– A három fiammal körbeüljük az asztalt, és a fociról beszélgetünk. Nagyapa már megérkezett, téma biztosan akad bőven, a fociról mindig lehet beszélni – mesélte Dárdai nevetve a lapnak.

Az elmúlt egy évvel kapcsolatban a Berliner Morgenpost azt emeli ki, hogy Dárdai szinte látnoki képességekkel vezeti a csapatot.

– A vezetőedző leglenyűgözőbb tulajdonsága, hogy szinte a jövőbe lát. A nyári felkészülés alatt pontosan vázolta, milyen területeken van szüksége fejlődésre a csapatnak, és azt is előre látta, kikkel és hogyan kell megerősíteni a keretet, de döntött arról is, ki az, akikre nem feltétlenül kell igényt tartani a klubnál: John Heitinga, Peter Niemeyer, Sandro Wagner vagy Hoszogaj Hadzsime tudna erről mesélni – írja a lap.

– Dárdai arra is helyesen érzett rá, hogy a kemény felkészülés, a tökéletes fizikai állapot perdöntő lesz a csapat jövője szempontjából, így az alapozáskor nem volt pardon. De nemcsak fizikailag építette fel a csapatát, visszaadta a játékosok önbizalmát is. Játékoskorában még a nagy egyéniségekről szólt a Hertha: ott volt Michael Preetz, Alex Alves, Marcelinho vagy Sebastian Deisler.

Ma pedig az edző, Dárdai a sztár, bár ő maga nem figyel ezekre a hangokra. Amikor átvette az év edzőjének járó kitüntetést, akkor csendesen, illedelmesen megköszönte, de látszott: az ehhez hasonló egyéni elismerések nem hozzák tűzbe, ő a csapatért él-hal – méltatja Dárdait a Berliner Morgenpost, de ő maga a közös munkának tulajdonítja a sikereket.

– Amikor egy ellenfélre készülünk, akkor a stáb minden tagjának fontos feladata van. A segédedzőm, Admir Hamzagic épp úgy hozzáteszi a magáét, mint a kapusedző Petry Zsolt, vagy az erőnléti tréner, Henrik Kuchno. Mindenkinek megvan a szerepe – mondja a felkészülésről Dárdai, akinek csak a szezon végéig szól a szerződése a klubnál.

– Hogy elmennék-e a Bayernhez edzőnek? Erre egyáltalán nem vágyom, nincs is szükségem rá, hogy ilyesmin gondolkozzak. Berlinben vagyok otthon, itt érzem jól magam – vágta rá a Morgenpost érdeklődésére Dárdai, aki egyébként játékosként is kapott ajánlatot a Bayerntől, de ő úgy gondolta, emberileg és szakmailag is inkább Berlinben van a helye, így nem fogadta el a bajorok invitálását.

A Hertha vasárnap 15.30-kor lép pályára hazai pályán a Mainz ellen a Bundesliga utolsó őszi fordulójában.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik