Légiósok

Lovrencsics: ilyen nehéz meccseim még nem voltak

A Lech Poznan válogatott játékosa a Fiorentina és a Legia Warszawa legyőzéséről nyilatkozott a Rangadónak, Kádárt is dicsérte.

Kapcsolódó cikkek

Ragyogó hetet zárt a szezont gyengén kezdő Lech Poznan együttese. A három magyart foglalkoztató lengyel csapat csütörtökön az Európa Ligában 2-1-re legyőzte idegenben az akkor még olasz éllovas Fiorentina együttesét, majd vasárnap este a bajnokságban sereghajtóként 1-0-ra nyert a címvédő Legia Varsó otthonában is. A Firenzében gólpasszt adó magyar válogatott szélső, Lovrencsics Gergő a Rangadó.hu-nak nyilatkozott a két bravúrgyőzelemről.

– Ez a két mérkőzés volt talán a két legnehezebb meccs, amióta a Lech Poznanban futballozok – szögezte le Lovrencsics Gergő. – Nem vártuk jó passzban ezt a két találkozót, hiszen a tabellán az utolsó helyén álltunk, valamint edzőváltáson estünk át. Az új trénerrel még nem tudtunk annyi időt együtt dolgozni, amennyi szükséges a fejlődéshez. Ennek ellenére nagyon sokat gyakoroltunk már e rövid idő alatt is, és ennek meg is lett az eredménye Firenzében és Varsóban. Nagyon kemény terhelést kaptunk a két meccsen, de kijelenhetjük, hogy az edző által alkalmazott rotáció bevált, hiszen a Fiorentina elleni csapatból csak négyen játszottunk Varsóban. Erre van szüksége a csapatnak, az előző időkben ez nem volt meg, mindig ugyanazok játszottak, és teljesen ki voltak merülve a labdarúgók. A rotálásnak meglett az eredménye, mert két nagyszerű ellenfelet tudtunk most megverni.

– Élvezte az olaszországi találkozót?

– A Fiorentina elleni mérkőzésen kulcsfontosságú volt, hogy az edzőnk nagyon jól felismerte a meccshelyzeteket. Tudtuk, hogy az olasz csapat három védővel, három-öt-kettes felállásban játszik. Babacar és Rossi játszik éket, az öt középpályás közül a két szélső folyamatosan fel-le zakatol, támadásban igazából csatárt játszanak. Négy-négy-kettőben ezt nagyon nehéz lett volna levédekezni, mert oldalváltásnál tolódással nem értünk volna oda. Ez nagyon komoly munkát igényelt volna a szélső védőktől és szélső középpályásoktól. Az edző ezért engem visszatolt védekezésben jobbhátvédnek, már a második percben jelezte, hogy maradjak ott a Pasquallal. Ez volt az egyik kulcs, ezáltal tudtuk kontrollálni a játékot, mindig meg tudtuk támadni a labdás játékost. Folyamatosan agresszívak voltunk, és nagyon jól kontráztunk.

– Szélsővédőként is kiosztott egy gólpassz, összességében hogy ízlett az új szerepkör?

– Megmondom őszintén, hogy az elején furcsa volt számomra, hogy ennyire mélyen kell védekeznem, de ahogy teltek a percek, megértettem, hogy miért is kell ezt csinálnom, és éreztem is, hogy meg lehet az eredménye. Védekezésben meg tudtam oldani a dolgomat, és felértem a támadásokhoz is. Ha a jövőben is folyamodni kell ehhez a taktikai húzáshoz, akkor állok elébe, nincs ezzel gond. Egy kontra végén így is sikerült egy gólpasszt adnom, és ebből látszik, hogy nem vitte el minden erőmet a védekezés. Egy topcsapattal játszottunk, amely vasárnap estig vezette a Serie A-t. Labdabiztos, kitűnő játékosai vannak a Fiorentinának, ezért számunkra ez egy hatalmas skalp volt. A mérkőzés után azt is meg tudtam, hogy történelmet írtunk Lengyelországban, ugyanis mi vagyunk az első lengyel klub, amely Seria A-s csapat ellen idegenben tudott nyerni.

– Az említett rotáción kívül mi volt a Legia legyőzősének kulcsa?

– Varsóban nagyon fontos volt számunkra, hogy Kádár Tomi leszedte a pályáról a nagyon jó formában lévő Nemanja Nikolicsot. Igaz, hogy az első félidőben megvolt Nikolicsnak a lehetősége a gólszerzésre, két lövése is épphogy mellément. Egyszer a kapussal is szembeállt, de szerencsére klasszis teljesítményt tudott nyújtani a hálóőrünk, és meg tudtuk állítani Nikolicsot. Ezáltal ki is húztuk a Legia méregfogát, mert így nem nagyon tudtak mit kezdeni. Ennek a két mérkőzésnek olyan lökést kell adnia a következő időszakra, hogy tényleg gyűjtögetnünk kell a pontokat. Bizonyítottuk ezen a két találkozón, hogy igenis jó csapat vagyunk, és az előző néhány hónap csak botlás volt.

– Mire számít a Norvégia elleni pótselejtező párharc során? Mekkora esélyt lát a magyar válogatott Eb-részvételére?

– Északi csapattal találkozunk, ezért én erőfutballt várok a norvégoktól. Ívelik fel a labdákat, erősek a védőik és a csatáraik is, szerintem ebben kell majd felnőnünk hozzájuk, ezt kell kontrollálnunk. Nagyon koncentráltnak kell lennünk, akkor lesz esélyünk. Az első mérkőzés idegenben lesz, szerintem ez jó számunkra. Ha ott egy jó eredményt kiharcolunk, akkor biztos vagyok benne, hogy hazai közönség előtt kijutunk az Európa-bajnokságra. Ehhez kellenek a szurkolók, és hogy az odavágón jó eredményt érjünk el, nagyon fontos lesz, hogy szerezzünk gólt. Jó ötlet volt az NB I-es forduló elhalasztása, a játékosok így többet tudnak együtt készülni, és szokni egymást. Mindenkinek mindent bele kell adnia, hiszen ez az év két legfontosabb meccse a magyar válogatott számára.

Olvasói sztorik