Légiósok

Szendreitől Megyeriig – magyarok Spanyolországban

A Getafe gyenge szezonkezdete okán felröppent, hogy Megyeri Balázs kezdőként juthat szóhoz a hétvégi, Málaga elleni bajnokin. A magyar kapus végül nem játszott, ennek kapcsán érdemes végigtekinteni, hogy milyen sikerrel szerepeltek honfitársaink a Priméra Divisiónban.

Kapcsolódó cikkek

Ha Magyarország és Spanyolország futballkapcsolatáról beszélünk, természetesen elsőre mindenkinek Puskás, Kocsis, Czibor és Kubala neve ugrik be, és arra gondol: légiósaink hagyományosan jól szerepelnek Ibériában.

Futballunk visszaesése óta természetesen más topbajnokságban sincsenek húzóneveink, de itt-ott azért megfordul néhány magyar. A Bundesligában kifejezetten sokan játszottak a rendszerváltás óta, de a Premier League-be és a Serie A-ba is bekerül időről-időre néhány légiósunk. A spanyol bajnokságban viszont a legritkább esetben játszanak magyarok. Most azokat a játékosokat gyűjtöttük össze, akik az elmúlt negyedszázadban eljutottak Spanyolországba – legyen az bármilyen szint is.

Megjelentek a magyarok

A nyolcvanas évek utolsó esztendeiben jelent meg két magyar az Ibériai-félszigeten. Szendrei József, a Szolnok és a Nyíregyháza korábbi játékosa, aki ismert természetesen az Újpesti Dózsa kapusaként lett, 1987-ben Kubala László hívására igazolt az akkor másodosztályú Málaga együtteséhez, majd egy idényt követően a Cádizhoz szerződött, ahol 1988 és 1992 között játszott. Szintén az Újpesttől igazolt a Cádizba – egy évvel Szendrei érkezése után – Schróth Lajos. A csatár egy év alatt mindössze egy gólt szerzett, majd Finnországban fejezte be karrierjét.

1991-ben aztán Limperger Zsolt is követte őket Spanyolországba, igaz, ő nem a Cádiz, hanem a Real Burgos csapatához igazolt. A Burgos abban a szezonban a Primera División kilencedik helyén végzett, és a Fradi korábbi védője stabil kezdőnek számított. Egy évvel később azonban már nem tudták megismételni a teljesítményt, és nagyon simán kiestek. Ekkor váltott Limperger: a Celta Vigóval bennmaradt ugyan, de csak egy meccsen szerepelt. Újabb állomáshelyén, Mallorcán 1994 és 1996 között játszott, de itt is csak epizódszereplő volt, annak ellenére, hogy a Mallorca ezekben az években csak a másodosztályban tengődött. 1996-ban hazatért a Ferencvárosba.

A Barcelona játékosa volt

Elég sokan emlékeznek Vincze Ottó spanyolországi villámkarrierjére. Erről persze ő maga tehet leginkább – de nem a teljesítménye miatt, hanem mert azóta is büszkén meséli szerte az országban, hogy ő a Barcelona játékosa volt, a televízióban több ízben is a „Barcelona volt játékosa” némileg túlzó jelzővel szerepelt. Az FC Siontól igazolta le 1997-ben a második keretébe a katalán sztáregyüttes, ott azonban Juande Ramos irányítása alatt mindössze két meccsen került bevetésre. A másodikon kiállították, többet nem is játszott. Később Németországban még légióskodott, de a Ferencváros és a Győri ETO játékosaként többen emlékeznek rá.

1999-ben Korolovszky Gábor, a pályafutását nemrég befejező védő próbálkozott. Még az NB II-es BKV Előre játékosa volt, amikor a Real Madrid második csapata hívta próbajátékra, ahol meglepetésre meg is felelt. A másodosztályban szereplő gárdába – amelynek akkor Iker Casillas is játékosa volt – azonban egyáltalán nem fért be, évekkel később önkritikusan el is ismerte, hogy kevés volt ahhoz a szinthez. A Real később kölcsönadta őt a Toledónak, de ott sem igazán vált be, így 2000-ben – ferencvárosi nevelésűként – hazatért az Újpestbe, már itthonról lett válogatott.

Molnár Balázs négy meccsen játszott

1999-ben egy másik magyar játékos is Spanyolországba igazolt, Molnár Balázs Zalaegerszegről ment az Espanyolhoz. Itthon már akkor is hitetlenkedve tekintettek erre a döntésre, ami aztán jogosnak is bizonyult: csak négyszer játszott a barcelonaiaknál, igaz, így is Király Kupa-győztes csapat tagja volt. Hazajött Tatabányára, de aztán 2000-ben még az Elchében is kipróbálta magát. A másodosztályból nem sikerült feljutniuk, csak hat meccsen játszott, majd visszatért a ZTE-be, velük pedig legyőzték a Manchester Unitedet. A zalaiaktól került be a válogatottba.

Ezután hosszabb kihagyás következett. Már abszolút a közelmúltnak tekinthető, amikor Szalai Ádám 2007-ben a Real Madrid második csapatához került. Az akkor húszéves csatár a Stuttgart második keretétől igazolt a spanyol fővárosba, és három idénye alatt végig a harmadosztályban szerepelt csapata. A második évadban Szalai 16 gólig jutott. Olyannyira sikeres év volt ez számára, hogy 2009 telén Erwin Koeman meghívta a válogatottba is, sőt Ruud van Nistelrooy sérülése miatt a Real tavaszra a Bajnokok Ligája-keretébe is benevezte. Végül persze még a padra sem ülhetett le. Az utolsó szezonban hat ponttal csúsztak le a feljutásról, de Szalai ekkor már a Bundesligában harcolt a Mainz színeiben. Egy év kölcsön után jó teljesítményének köszönhetően végleg megvásárolta a német gárda, ahol szép éveket töltött, de a Schalkénál megtört a karrierje. Mostanság a Hoffenheim játékosa, de általában még a keretbe sem nevezik, a közvélemény pedig kiköveteli a válogatottból.

Vadócz Krisztián a következő. 2008-ban igazolt az Osasunához, amellyel végig az első osztályban játszott. A pamplonai együttes nem sokkal korábban, 2006–2007-ben még az UEFA Kupa elődöntőjébe jutott. Vadócz három évet töltött el az egyre inkább középszerűvé váló együttesben, az első két évben húsz-húsz, majd 31 meccset játszott, alapembernek számított. Ekkor azonban – most már kijelenthetjük – rossz döntést hozott, és felbontotta a szerződését Spanyolországban. Azon kevés magyar labdarúgók egyike, aki önszántából távozott külföldi klubjától. A holland NEC-hez igazolt, majd Dániában az Odensében játszott, ahol a második szezonban már a keretből is kikerült. Néhány meccset haknizott Trezeguet és Mutu oldalán Indiában, majd visszatért Európába. A Grasshoppers anyagi okokból nem ragaszkodott hozzá, majd három hónapon keresztül klub nélkül tengődött, amikor visszatért korábbi sikerei helyszínére, Spanyolországba: 2015 szeptemberében a Deportivo Alavés szerződtette.

Simon Andrásnak is epizódszerep jutott

Simon András is a nagyreményű liverpooli magyar generáció tagja, de hármuk közül (Gulácsi Péter és Németh Krisztián a másik kettő) egyelőre ő futotta be a legkisebb karriert, és nem úgy fest, mintha ez változna a jövőben. A még mindig csak 25 éves támadó tagja volt az U20-as világbajnokságon bronzérmes keretnek, ekkor már Liverpoolban nevelkedett, ugyanis 16 évesen igazolták le az MTK-tól. Angliában többször sérült volt, majd 2009-ben kölcsönadták a spanyol másodosztályú Córdobához. Itt is több sérülés hátráltatta, kilenc meccsen lépett pályára a középmezőnyben küzdő együttesben. A Córdoba ennek ellenére megtartotta volna, de a Liverpool visszarendelte és 2010 decemberében szerződést bontottak. Februárban aláírt a holland Excelsiorhoz, ahol egy meccsen játszott, azóta itthon próbálkozik, Győrben alig játszott, kölcsönadták Sopronba, Pápára és Kecskemétre is, tavaly pedig már Pakson játszott (magához képest viszonylag sokszor). Idén viszont az NB II-be igazolt, Gyirmóton hat meccsen két gólja van.

2010-ben került Spanyolországba Pintér Ádám. A Real Zaragoza elég sokszor ingázik az első- és másodosztály között, de Pintér ott-tartózkodása alatt végig az első osztályban voltak (még ha az utolsó évben ki is estek). Nem számított stabil csapattagnak, de a meccsek harmadán-felén azért szóhoz jutott, összesen 44 bajnokin és még négy kupatalálkozón. Gólt nem lőtt. Amikor a Zaragoza kiesett, Pintér szerződését is felbontották. Az MTK-nevelésű középpályás azóta az orosz Tom Tomszk, majd a görög Levadiakosz csapatában játszott elvétve, idén nyáron hosszabb csapat nélküli időszakot követően a Fradihoz írt alá, de az elmúlt egy hónapban még nem lépett pályára az éllovasnál.

Tajti sokra viheti

Komoly port kavart tavaly szeptemberben Tajti Mátyás átigazolása. Az akkor 15 éves, a Puskás Akadémiában nevelkedő tehetséget a Real Madrid és a Barcelona is megkörnyékezte és amikor már úgy tűnt, előbbit választja, végül mégis a katalánokhoz szerződött. Egyelőre az U17-es és az U19-es csapatban játszik és ígéretesebbnek tűnik, mint Simon András karrierje. Ha nem is lesz a Barca világsztárja, egy BL-szereplő csapat szintjét megütheti, ami máris jóval több, mint amit a magyar válogatott játékosok nagy része elmondhat magáról az elmúlt évtizedekben.

A cikk apropója egyébként Vadócz mellett Megyeri Balázs. A Fradiból induló hálóőr az Olimpiakoszban még BL-meccseken is védhetett, de az elmúlt években teljesen parkolópályára kényszerült. A még mindig csak 25 éves kapus most a Getafe CF kötelékébe tartozik, de az élvonalban még nem mutatkozhatott be.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik