Kiemelt hírek

Van különbség a döntetlenek között?

Nem mindegy, hogy megszerzett egy pont, vagy elvesztett két pont!

Kapcsolódó cikkek

A labdarúgó-bajnokságokban a döntetlenért egy pontot kap mindkét csapat. Igen ám, de az edzők és a játékosok sokszor mondják, hogy döntetlen és döntetlen között nagy különbség van! Mert nem mindegy, hogy egy kiesés elől menekülő csapat nagy bravúrral elcsíp egy pontot a bajnokesélyes otthonában, vagy otthon ikszel az egyik közvetlen riválisával…

Az OTP Bank Liga eddigi 12 fordulójában összesen 27 döntetlen született. Legújabb összeállításunkban ezek között szemezgettünk, és a döntetlenek közötti különbséget kerestük csapatonként!

Kezdjük a tabella élén álló Debrecennel, amely eddig mindössze kétszer nem nyert, s mivel még veretlen, nem nehéz kitalálni, hogy ez két döntetlent jelent, ráadásul mindkettőt Somogy megyében érte el a DVSC. A siófoki iksz volt az első alkalom ebben a szezonban, amikor a hajdúságiak nem nyertek, de igazából a kaposvári meccs volt emlékezetes, amikor a debreceniek a 93. percben egy tizenegyessel egyenlítettek! Bár korábban nekik is voltak nagy helyzeteik, ez bizony sokkal inkább megszerzett egy pontnak számít, mintsem elvesztett kettőnek!

A Győrnek volt a legkevesebb egálja, mindössze egy, méghozzá a döntetlenkirály Kaposvár otthonában. A kisalföldiek számára az volt az első meccs, amelyen nem tudtak győzni.

A Diósgyőr három pontosztozkodása közül az első mindenképpen megmentett egy pontnak számít, hiszen a borsodiak már a negyedik percben hátrányba kerültek a Ferencváros otthonában, majd a 38. percben emberhátrányba is, Jose Luque góljával mégis 1-1 lett a vége. A miskolciak az Újpesten elért 1-1 miatt elégedetlenek voltak, hiszen több helyzetük volt, mint a fővárosiaknak, de minden bizonnyal kárpótolta őket a paksi eredmény (szintén 1-1). Emlékezetes meccs volt, hiszen a 77. percig nem esett gól, akkor viszont Ivan Rados kapust kiállították, és tizenegyesből megszerezte a vezetést a házigazda. Mivel cserelehetőség már nem volt, a kapuban ekkor már L’Imam Seydi állt! Hamarosan a paksi Sifter is kiállíttatta magát, Budovinszky pedig egyenlített, így ezúttal sem tért haza üres kézzel a DVTK!

A Budapest Honvéd két döntetlenje közül mindkettő vesztett két pontnak tűnik! A kispestiek szintén Somogyban jártak pórul: Siófokon többször is eltalálták a kapufát (0-0 lett), Kaposváron pedig az első félidőben már két góllal is vezettek (2-2 lett).

A gólnélküli végeredmény ellenére jó meccs volt a címvédő Videoton első döntetlenje, amelyet a Siófok otthonában ért el. Mindkét együttesnek voltak nagy helyzetei, de végül senki nem talált a hálóba. Másodszor a Vasas vendégeként ikszetek a fehérváriak, na, az már nem volt jó meccs, de az eredmény ott is igazságos.

Négy alkalommal fordult elő, hogy nem nyert, de nem is kapott ki a Kecskemét, amely az augusztus 13. és szeptember 17. közötti időszakban öt meccsen négyszer is döntetlent játszott. A pécsi, a zalaegerszegi és a szombathelyi egál nagyjából megfelelt a játék képének, egyedül a hazai, Vasas elleni iksz miatt bánkódhatnak az alföldiek, az bizony elhullajtott két pont volt!

A Pécs is négyszer döntetlenezett, a Kecskemét ellenit már említettük, a legemlékezetesebb minden bizonnyal a paksi 4-4 volt! Hol itt, hol ott volt az előny, a 79. és a 89. perc között speciel a baranyaiak vezettek, de a hazai pályán játszó Paks egy perccel a lefújás előtt egyenlített, így két pont kicsúszott a vendégcsapat kezéből! A Siófok ellen 1-1-ből odahaza többet is kihozhatott volna a PMFC, de összességében az is, és a Kaposvár elleni iksz is jogos volt.

A Paksnak a Pécs elleni 4-4 előtt volt már egy nyolcgólos döntetlenje a mostani bajnokságban, méghozzá Kaposváron! Mint említettük, a baranyaiak elleni ikszet paksi szempontból egy pont megszerzésének tartjuk, és ez hatványozottan igaz a Rákóczi otthonában elért eredményre is, hiszen a 89. percben még 4-2-re vezettek a somogyiak! A Diósgyőr elleni vészkapus-meccsről már írtunk, az a két pontot sirathatják a paksiak, a Pápa és a Siófok elleni 1-1-ben viszont nem volt több…

A Pápa eddig csak „nyugodt” döntetleneket játszott, a Vasas, a Paks és a Zalaegerszeg elleni is igazságos volt a pontosztozkodás.

A listavezető Debrecenhez hasonlóan a tízedik helyezett Haladás is csak két egált játszott eddig, az egyiket a Vasas otthonában (0-0), a másodikat pedig saját stadionjában, a Kecskemét ellen (2-2). Utóbbiban talán több volt, hiszen kétszer is vezettek a szombathelyiek, de elherdált két pontnak azért nem mondanánk!

Elérkeztünk egyik döntetlenkirályunkhoz, a legjobb példákkal szolgáló, hatikszes Siófokhoz! A Balaton-partiak többféle egált produkáltak már. A nagy bravúrral és jó teljesítménnyel szerzett pontok között van a Videoton és a Debrecen elleni 0-0, de a paksi 1-1-re és a Honvéd elleni 0-0-ra is büszkék lehetnek, sőt az sem szégyen, ha egy csapat Paksról pontot rabol! A legutóbbi, Vasas elleni iksz viszont teljes joggal ad okot elégedetlenségre mindkét oldalon!

A Vasas még nem kapott ki Marijan Vlak vezetőedző irányításával, viszont sok döntetlent játszott. A Haladás elleni 0-0 alkalmával szerezte első pontját az angyalföldi csapat, de ez még Komjáti András irányításával történt, aztán jött a horvát tréner, és öt iksz! A Videoton elleni pontszerzés dicséretes teljesítmény volt, ahogyan a kecskeméti is, sőt a zalaegerszegi 1-1 miatt sem kell szégyenkezniük, a pápai és a siófoki 0-0 azonban igencsak gyatra játék végeredménye volt, mindkét részről…

Csak a 13. helyen áll az Újpest, de egypontos meccsből mindössze kettőt játszott. A Diósgyőr elleni, hazai 1-1 nagyjából úgy is nézett ki, a kaposvári találkozó viszont kellemes emlék lehet a fővárosiak számára, mert a somogyiak előbb megszerezték a vezetést, majd emberelőnybe kerültek (igaz, utóbbit jogtalanul). A második félidő elején egyenlítettek a tíz emberrel játszó újpestiek – akiknek ez volt az első góljuk az idényben –, de öt perccel a vége előtt megint a Rákóczi került előnybe. Mivel Rajczi Péter révén a 88. percben újra egyenlített a látogató, ez egy elpazarolt két pont kaposvári szemszögből.

És ha csak az Újpest ellen tékozoltak volna pontot döntetlennel a somogyiak, talán nem is szomorkodnának! Viszont 12 forduló alatt már hét egálnál járnak, ezért a kiesőzónában tartózkodnak! Rögtön az első meccsük 2-2 lett hazai pályán a Ferencváros ellen. A Kaposvár közelebb állt a győzelemhez, de jól játszott az FTC, rászolgált az egy pontra. A Paks elleni 4-4-ről már írtunk bővebben, ezen a találkozón csupán néhány perc választotta el a Rákóczit a győzelemtől, ahogyan a Debrecen ellenében is, de utóbbi esetben Coulibaly a 93. percben belőtte a tizenegyest, így 1-1 lett a vége. A Győr elleni 0-0 helyénvaló, hiszen a kaposváriak fosztották meg tökéletes mérlegüktől a kisalföldieket. A Pécs otthonában pontot szerezni sem tragikus dolog, és a legutóbbi fordulóban végre pozitív döntetlent is játszott a somogyi megyeszékely együttese, hiszen a Honvéd ellen 0-2-ről 2-2 lett a vége. Ennek ellenére gyaníthatjuk, hogy nagyon unják már az egy pontokat a Rákóczinál…

A kiesőhelyen álló csapatok egyike a Ferencváros, amely már nyolc vereséget, és csak két döntetlent számlál. Az egyik a már említett kaposvári, még az első fordulóból, a másik pedig a Diósgyőr elleni, a második körből, amelyről már szintén megemlékeztünk. Előbbi inkább szerzett egy pontnak, utóbbi viszont elvesztegetett kettőnek tűnik!

A tabella legutolsó helyén a Zalaegerszeg áll, amelynek mindössze három pontja van, de még nyeretlen, tehát három döntetlent játszott, méghozzá a Vasas, a Kecskemét és a Pápa ellen. Ezzel pedig nem sokra megy a ZTE…

Olvasói sztorik