Kiemelt hírek

Ki lesz a döntetlenkirály?

Nincs törvényszerűség, vagy tendencia: néha előkelő helyezést, néha kiesést ér a sok vagy kevés iksz.

Kapcsolódó cikkek

Azt írtuk a szombati Honvéd–Siófok (0-0) meccs tudósításában, hogy a kispestiek első döntetlenjüket játszották, a siófokiak pedig az ötödiket, előbbi a legkevesebb, utóbbi pedig a legtöbb a bajnokságban.

Sokszor elhangzik, hogy a hárompontos rendszerben a döntetlen nem sokat ér. De valóban így van ez? Legutóbbi emlékeink szerint igen, hiszen a Balaton-partiak az előző szezonban is előszerezettel ikszeltek, de a kiesőhelyről csak akkor mozdultak el, amikor elkezdtek győzni! Legújabb körképünkben ennek néztünk utána a hazai élvonal elmúlt néhány idényének felidézésével.

Tegyünk egy jó nagy ugrást az időben, és nézzük, hogy festett az 1990–1991-es NB I tabellája a végelszámolásánál! A legtöbb ikszet a Veszprém játszotta (12), és mivel 11 alkalommal győzött is, és csak hétszer kapott ki, magabiztosan végzett az élmezőnyben, az ötödik helyen. Egy évvel később sem voltak kiesési gondjai a döntetlenrekordernek, amely 13-mal a Vasas, illetve az Újpest volt. Az angyalföldiek tízszer nyertek, hét vereségük volt, az újpestiek pedig nyolc siker mellett kilenc kudarcot jegyeztek, előbbiek a hatodik, utóbbiak a nyolcadik helyen zártak.

Az 1992–1993-as idényben megint a Vasas döntetlenezett a legtöbbet (megint 13), és tízedik lett. 12 egállal az Újpest osztályozóra kényszerült, a Nyíregyháza pedig kiesett! Egy esztendő elmúltával hármas holtverseny alakult ki az ikszelők különversenyében. A Pécs, a BVSC és a Siófok is tízszer nem nyert, de nem is veszített, közülük a baranyaiak és a fővárosiak bennmaradtak, a balatoniak osztályozót játszottak.

1994–1995-ben a Békéscsaba a bajnoki mérkőzései felén (15) döntetlent játszott, ezzel kiérdemelte az elmúlt húsz év döntetlenkirálya címet! A viharsarkiak a további 15 alkalomból tizenegyszer nyertek, és csak négyszer kaptak ki – ez a legkevesebb volt az egész mezőnyben – így az ötödik helyet szerezték meg. Ők kapták a legkevesebb gólt is, ezek tehát értékes ikszek voltak! A következő szezonban a legkevesebb döntetlent (3) játszó Ferencváros lett a bajnok, 12 egállal az újpest a harmadik, a Stadler FC a kilencedik, a Vác pedig a 11. pozícióban végzett.

Már 1996–1997-nél tartunk, amikor a 12 ikszet begyűjtő Videoton a nyolcadik, a Győr pedig a kilencedik helyen végzett, mert mindkét együttes tíz alkalommal nyert mellette. Egy évvel később a 13-as szám szerencsét hozott a Gázszernek! Az Agárdról indult kiscsapat tizenkétszer nyert is, úgyhogy stabilan végzett a nyolcadik helyen. 1999 tavaszán megint egy olyan fővárosi csapat ünnepelhetett bajnoki címet, amely nem bíbelődött a döntetlenekkel, hanem a győzelmekre hajtott! Az MTK 34 meccsből 27-et megnyert, és csak két iksze volt. 11 egállal a Győr a negyedik, a Gázszer a 11. lett.

2000-ben a Zalaegerszeg 32 meccse közül 15 végződött egyenlő állással, ez nyolc győzelem és kilenc vereség mellett a 11. helyre volt jó a ZTE-nek. Az új évezred elején rendezték a kvalifikációs szezont, amellyel a különböző fázisok és csoportok miatt most nem foglalkozunk. A 2001–2002-es bajnokságban volt alapszakasz, aztán meg felsőház és alsóház. Ebben az idényben a Debrecen egy újabb döntetlenrekordot állított fel, hiszen 38 meccséből 17 alkalommal osztozkodott meg a pontokon riválisával, így összességében kilencedikként zárt.

Rendkívül érdekes, hogy 2003-ban a Honvéd öt egállal kiesőhelyen végzett, a Békéscsaba ugyanennyivel még éppen bennmaradt, az MTK viszont hat döntetlennel bajnok lett. A 14 ikszet jegyző Debrecen a harmadik helyre volt jó. A 2003–2004-es NB I egalistája a hetedik Pécs volt 13 döntetlennel. Ezt követően a Nyíregyházának nem sikerült a bennmaradás az idénycsúcsnak számító 11 pontosztozkodással. A 2005–2006-os szezonban a Ferencvárosnak ugyancsak 11 döntetlenje volt, ezzel a hatodik helyen zárt, de mivel a szövetség kizárta, nem maradhatott az élvonalban.

2007 tavaszán megint a legkevesebbet döntetlenező Debrecen ünnepelhetett bajnoki elsőséget, a legtöbb egállal (12) rendelkező Pécs pedig a kiesés miatt búslakodhatott. A 13 iksz még úgy is magabiztos bennmaradást jelentett egy évvel később a Diósgyőrnek, hogy csak egyszer nyert és tizenkétszer kikapott. Mindössze két döntetlenje volt a Siófoknak a 2008–2009-es bajnokságban, mégis kiesett, hiszen nyolc siker mellett hússzor elverték szegényt. 11 egállal a Nyíregyháza épphogy bennmaradt.

Máris itt az újabb ellenpélda, hiszen egy év elteltével a Debrecen megint bajnok lett, ugyancsak két döntetlennel. 12 iksz volt a csúcs, a Győr ezzel harmadikkét zárt. Az előző idényben a Siófok végül 10 döntetlennél állt meg, de megint az ETO volt a rekorder tizeneggyel, amellyel a kilencedik helyre futott be végül.

Általános következtetésként és érdekességként megállapítható tehát, hogy pusztán a döntetlenek számának nincs befolyása egy csapat végső bajnoki pozíciójára, hiszen az elmúlt húsz év tapasztalatai alapján akad példa arra, hogy egy csapat két egállal bajnok lett, de arra is, hogy szintén kettővel kiesett.

Olvasói sztorik