Kiemelt hírek

A rutin, meg az évek…

A szolnoki kapus, Rézsó Péter tapasztalatának köszönhetően két tizenegyest is kivédett a Szeged ellen.

Kapcsolódó cikkek

Amint arról már beszámoltunk, a házigazda Szolnok tizenegyesekkel búcsúztatta a Szegedet a Magyar Kupa harmadik fordulójában. A hazaiaknál a 41 éves kapusedző, Rézsó Péter védett, és végül nagy szükség volt a rutinjára, hiszen a hosszabbítás után tizenegyesrúgásokra került sor, és két büntetőt is hárított!

– Két tartalékos csapat állt fel, helyzetekben nem bővelkedett a közepes színvonalú meccs, de nekünk több volt – mesélte a Rangadó.hu megkeresésére Rézsó Péter, a Szolnok kapusa. – Nagyobb esélyünk volt a győzelemre, de a szegediek találtak egy gólt, aztán a hosszabbításban nem történt szinte semmi.

– A büntetők során aztán ön kapta a főszerepet! Tizenegyes-specialistának számít?
– Voltak korábban is ilyen védéseim, a Haladásnál például. A közelmúltban már úgy döntöttem, hogy abbahagyom a játékot, volt egy komoly sérülésem is, de mondták, hogy számítanak rám, így vállaltam a kapusedzőséget, és másodikszámú kapus lettem. Szívesen csinálom, hiszen ez az életem, ezt szeretem.

– Kapusedzőként mit tanácsol a fiataloknak, mi a követkendő taktika a tizenegyeseknél? Ez csupán szerencse kérdése, vagy a megérzésekre kell hagyatkozni?
– Nem csak a megérzések számítanak! Lehet látni az embereken, hogy mit akarnak, hogyan akarják rúgni, aztán persze a szituáció dönti el. De a lábtartásból és a szemkontaktusból is lehet következtetni. Ez az érzék a rutinnal meg az évekkel fejlődik ki. Igazán csak akkor tanulja meg az ember, ha többször kerül ilyen szituációba. Az a fontos, hogy a kapusok mindig figyeljék a lövőjátékost!

– A közelmúltban volt egy másik emlékezetes meccse is, hiszen tíz gólt kapott Pakson, egy Ligakupa-mérkőzésen. Nehéz volt átélni?
– Nem volt könnyű, az biztos! Az első félidőben még vezettünk egy-nullára, majd sokáig kettő-egy volt az állás. Aztán csak kaptuk a gólokat, és tehetetlenek voltunk. Velünk szemben felállt egy Európa Ligás csapat, mi meg az U18-cal… Csak egy védőnk játszott a szokásos kezdőből, és 17 éves gyerekek álltak be már az első félidőben. Megpróbáltam megtenni mindent, sajnos nem sikerült. Próbáltam bíztatni a többieket, de amikor láttam, hogy egy-egy kapott gól után mindenki lehajtja a fejét, tudtam, hogy már minden hiába.

Annak van szerencséje, aki tesz is érte!
Megkerestük a győztes Szolnoki MÁV FC vezetőedzőjét, Romanek Jánost, aki olyannyira nem volt elragadtatva együttese játékától, hogy megsajnálta a nézőket…
– A játékosoknak azt mondtam a meccs után, hogy gratulálok a továbbjutáshoz, és ezzel mindent elmondtam – mesélte a Rangadó.hu érdeklődésére Romanek János. – Sajnáltam, hogy a közönségnek végig kellett szenvednie ezt a meccset. De mi tehetünk róla, hiszen egy-nulla után nem lett volna szabad hagyni, hogy döntetlen legyen a vége. Egyrészt voltak helyzeteink, másrészt ilyen gólt nem lehet kapni… Az is igaz, hogy a szokásos kezdőcsapatunkból mindössze hárman voltak a pályán az elejétől fogva, de a többiektől, az NB III-ban játszóktól vártam volna többet, hogy bizonyítsanak. Így nem lesz könnyű dolguk, ha ott akarnak lenni az első csapat keretében, mert kevés volt, amit nyújtottak. Akik egyébként is kezdők szoktak lenni, ők hellyel-közzel rendben voltak. A továbbjutáshoz kellett a kapusunk, Rézsó Péter is, aki két tizenegyest is ki védett, de összességében a csapat szúrta el, mert egy-egy után is voltak óriási lehetőségeink. Azt szokták mondani, hogy a jó csapatnak szerencséje van, de csak annak van szerencséje, aki tesz is érte. Mi kidolgoztuk a helyzeteket, ezáltal talán többet tettünk, mint a Szeged. Ezeket már meg is beszéltük a játékosokkal, nem akarok ezzel a meccsel tovább foglalkozni. Most a Vecsés elleni, hétvégi bajnoki a legfontosabb nekünk, talán fontosabb is, mint ez a kupameccs volt.
Olvasói sztorik