Kiemelt hírek

A legjobbaknak is érdemes vigyázniuk!

Kiscsapatok nagy esélye a Magyar Kupa harmadik fordulója.

Kapcsolódó cikkek

Kedden a Szolnok–Szeged mérkőzéssel kezdetét vette a Magyar Kupa harmadik fordulója, amelynek legtöbb meccsét ma rendezik, egy találkozó marad jövő szerdára. Ebben a körben kapcsolódnak be az élvonalbeli csapatok, így hát legújabb összeállításunkban utánanéztünk, az elmúlt néhány évben mikor tudta Dávid legyőzni Góliátot, magyarul egy alsóbb osztályú kiscsapat mikor volt képes megtréfálni egy NB I-es gárdát a kupában?

Kezdjük a 2006–2007-es szezonnal, amelynek harmadik fordulójában három nagynevű kieső is volt! A Haladás 1-0-ra kikapott Bonyhádon, a Siófok 1-1-et játszott Csesztregen, a Kecskemét pedig 2-2-t Makón. Igen ám, de abban az idényben a szombathelyiek, a Balaton-partiak és az alföldiek is az NB II-ben szerepeltek, így tehát megállapítható, hogy az öt évvel ezelőtti Magyar Kupa harmadik körében nem volt élvonalbeli búcsúzó. A következő fordulóban aztán kihullott a Fehérvár FC, amely a tízedik perctől emberhátrányban játszott Gyirmóton, és végül 5-4-re kikapott. Dunaújvárosban vesztett az akkor már NB I-es Paks (2-0), és az abban az időben még első osztályú Tatabánya sem folytathatta, mert 3-0-ra vesztett a másodvonalbeli Pápa otthonában. Ennél csak a Pécs kapott nagyobb pofont a Ferencváros pályáján (4-0), így a baranyaiak is kiestek a kupából, aztán a szezon végén a bajnokságból is.

A 2007–2008-as kiírás harmadik fordulójában a Paks volt az első élvonalbeli búcsúzó, hiszen a továbbra is NB II-es Ferencváros otthonában 0-0-t játszott. Az első osztály újonca, a Siófok szintén nem tudott nyerni a Szekszárdi UFC vendégeként (2-2), de ennél is nagyobbat szólt az Újpest FC 3-1-es veresége Felcsúton! A Pécs a Kaposvölgye otthonában bukott, a Haladás pedig Gyirmóton, de ekkor a baranyaiak és a vasiak sem voltak NB I-esek. A negyedik körben a REAC Kazincbarcikán kapitulált (2-1), a Zalaegerszeg az Integrál DAC otthonában kapott ki (ugyancsak 2-1), a később bajnoki aranyérmet nyerő MTK számára a Putnoki VSE jelentette a végállomást (0-0), a Tatabánya pedig Gyirmóton ikszelt (2-2). És ezzel még mindig nem volt vége a meglepetéseknek, hiszen a következő fordulóban az élvonalbeliek közül a Diósgyőr kikapott a megyei rivális Kazincbarcikától (3-1), a Gyirmót pedig a Nyíregyházát is megállította (2-0). A Vasas a negyeddöntőig jutott, az első meccsen 1-0-ra győzött az Integrál DAC otthonában, majd hazai pályán 2-1-re kikapott, így a győri kiscsapat került a négy közé!

2008–2009-ben már megint a harmadik fordulóban botlott a Paks, ezúttal a Kozármisleny otthonában (1-0). Kiesett a Nyíregyháza is, mégpedig a Bőcs KSC vendégeként (1-0), a Zalaegerszeg pedig Veszprémben vérzett el (2-1). A következő körben a Kozármisleny az MTK-t is kivonta a forgalomból (2-2), Makón vesztett a Diósgyőr (1-0), Kazincbarcikán pedig a Vasas (2-1). Az ötödik fordulóban a Kazincbarcika az akkor még másodosztályú Pápát is elbúcsúztatta (2-0).

A 2009–2010-es kupasorozat harmadik körében a Pálhalma Agrospeciál SE 2-1-re megverte az akkor éppen NB II-es Siófokot, de ennél is méretesebb meglepetés volt, hogy a Nyírmadai ISE 2-0-ra elpáholta a Nyíregyháza Spartacust, amely ekkor valószínűleg még nem tudta, hogy a szezon végén kiesik az NB I-ből is. Ez a fázis megálljt jelentett a Vasasnak is, amely Turán kapott ki (5-4), és mindenki felkapta a fejét arra is, hogy a kezdőcsapatában nyolc külföldivel felálló Ferencváros 2-0-ra kikapott az MTK kettőtől (2-0)! A negyedik forduló sem múlt el szenzáció nélkül, a Kaposvölgye 1-0-ra legyőzte az elmúlt évek eredménylistája alapján kupaspecialistának a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető Paksot.

A legutóbbi szezonban az éppen NB I-es Szolnok 2-1-re kikapott a szegedi Tisza Volántól. Bár a Nyíregyháza már egy éve is másodosztályú volt, a Tiszabecs LC otthonában elszenvedett 4-1-es vereségre mindez nem mentség. A negyedik kör a Debrecennek volt nagyon meleg! A hajdúságiak ugyanis csak a 9-8-ra megnyert büntetőpárbajnak köszönhetik a Nagyecsed RSE otthonában kiharcolt továbbjutást, 120 perc alatt ugyanis 1-1-re végeztek.

Az elmúlt évek tapasztalatai tehát azt mutatják, hogy a megyei bajnokságokban, vagy az NB III-ban szereplő kiscsapatok igenis képesek meglepetést okozni a gyanútlanul és óvatlanul pályára lépő élvonalbelieknek!

Olvasói sztorik