Kiemelt hírek

„Sokra hivatott a csapat, velem együtt!”

Barczi Dávid fokozatosan éri el kitűzött céljait Újpesten.

Kapcsolódó cikkek

A 22 éves Barczi Dávid a Somogy megyei Nágocson született, és Kaposvárról szerződött Újpestre. A futball iránti szenvedélye szinte magától értetődik, hiszen nagyapja, édesapja, nagybátyja és bátyja is űzte ezt a sportágat. Korábban azt nyilatkozta, hogy fokozatosan szeretné elérni céljait, és egyre magasabbra teszi a mércét. Ehhez azóta is ragaszkodik, annál is inkább, hiszen rendkívül eredményesnek bizonyult ez a módszer. Napjainkban már az Újpest alapembere, meghatározó játékosa, akinek rajongói oldala is van az internetes közösségi oldalakon.

„A fiatalok is nagyon tehetségesek, nekem Barczi játéka tetszik a legjobban, és nem csak azért, mert hasonlít a nevünk. Kreatív, technikás játékos, akin látszik, hogy mit akar csinálni a pályán, van esze a focihoz, jól megértjük egymást a pályán” – nyilatkozta róla csapattársa, Rajczi Péter.

Ami a sérüléseket illeti, Barczi a közelmúltban meglehetősen balszerencsés volt. Tavaly novemberben csonthártyagyulladás miatt kellett műteni, idén nyáron pedig egy edzőmeccsen leragadt a térde és a bokája. A felépülése után azonban visszanyerte korábbi remek formáját, és a Pécsi MFC elleni találkozón – amikor az Újpest megszerezte első győzelmét a szezonban – együttese egyik legjobbjának bizonyult.

– Korábban is voltak olyan meccsek, amelyeken jól játszottak, mégsem nyertek. Legutóbb, a Pécs ellen viszont megtört a jég! Miben volt más ez a találkozó?
– Kijött a lépés. Annyiban mindenképpen jó volt, hogy gyakorlatilag kettő-nulláról kezdtünk, hiszen rögtön az elején két gyors gólt szereztünk – mondta a Rangadó.hu megkeresésre Barczi Dávid. – A második félidőt aztán megint álmosan kezdtük, ahogy szoktuk… A pécsiek szépítőgólja után szükségünk volt pluszmotivációra, hogy újat tudjunk mutatni. Kabát Péter nagyon jó csere volt, mindenkinek lökést adott a játéka. Ezután megint tudtunk gólokat rúgni, és biztosítani a győzelmet. Ezek a gólok nem jöttek korábban, például a Diósgyőr ellen, amikor én is kihagytam két nagy ziccert.

– Kabát és Rajczi, ők képviselik jelenleg a rutint a pályán?
– Abszolút! De a Kabát Rajczi csatárpároson kívül azért a védőkről, és Balajcza Szabolcsról sem szabad megfeledkezni, hiszen ők biztosítják, hogy ne kapjunk gólt. Fiatal-idős arány mindig fontos egy csapatban. Nálunk ez átbillent a fiatalok felé. Mivel az MTK búcsúzott az élvonalból, átvettük tőlük a legalacsonyabb átlagéletkorú együttes szerepét. Némileg még rutintalanok vagyunk, és ezt nagyon nehéz ellensúlyozni, mi több fizikai munkával próbáljuk, mert minden meccsen szeretnénk jól és eredményesen játszani.

– Az új edző érkezése felpezsdítette a csapatot?
– Természetesen, hiszen ha jön egy új főnök, mindenki szeretne részt venni a munkában, és játszani. Most azok is előtérbe kerülhetnek, akik eddig esetleg nem voltak szem előtt. Mindenki próbál bizonyítani, s ez jó lehetőség, hogy új erőre kapjunk.

– A szurkolók a lelátón már fabrikálják a rímeket, a verseket Rajcziról és Barcziról, hiszen hasonló a nevük. De a pályán is remekül megértik egymást!
– Nagyon szeretünk együtt játszani! Rajczi Péter mindig erőszakos, előre is be tud indulni, és lábra kéri a labdát. Egy ideje már ismerjük egymás, és jóban vagyunk.

– Három évvel ezelőtt azt nyilatkozta, hogy a profi szerződés nem életbiztosítás. Egyelőre úgy tűnik, mégis kiválóan él a lehetőséggel!
– Ez volt minden vágyam. Tíz éve itt vagyok Újpesten, ez az otthonom. Szépen lassan megvoltak a célok előttem. Először legyek kezdő, azután meghatározó játékos. Aztán jött a tízes mez, ami nagyon nagy dolgot jelent számomra! Szeretném megmutatni, hogy sokra hivatott a csapat, velem együtt. Vannak nehézségek a klubban, ez nem titok. Nagy álmom, hogy egyszer bajnok legyek az Újpesttel. Ehhez az is kell, hogy jó körülmények között tudjuk készülni minden mérkőzésre.

– A következő feladat a Honvéd elleni, idegenbeli rangadó, amelyen biztosan nem lesz könnyű dolguk!
– Vannak trükkök… Tudunk olyan dolgokat mutatni, amelyek győzelembe vezetnek minket. Előrefelé gyorsak vagyunk, és olyan embereink vannak, akik képesek váratlant megoldásokra!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik