Kiemelt hírek

Itt az Újpest első győzelme!

Az Újpest FC hazai pályán 4-1-re nyert a Pécsi MFC ellen az OTP Bank Liga nyolcadik fordulójában.
OTP Bank Liga, 8. forduló
Újpest FC – Pécsi MFC 4-1 (2-0)
Szusza Ferenc Stadion, 2000 néző. Játékvezető: Andó-Szabó
Újpest: Balajcza – Szokol, Dvorschák, Mihajlovics, Pollák – Simon K., Markovics (Üveges, 78.), Egerszegi (Tajthy, 62.), Balogh B. (Kabát, 60.) – Barczi, Rajczi. Vezetőedző: Zoran Szpisljak
PMFC: Dibusz – Simonfalvi, Todorovics, Lantos, Marovics – Horváth Zs., Scsepanovics (Zeljkovics, 38.), Pintér A., Nagy O. – Fröhlich (Bajzát, 61.), Gyánó (Andorka, a szünetben). Vezetőedző: Mészáros Ferenc
Gólszerzők: Dvorschák (12.), Mihajlovics (17.), Kabát (tizenegyesből, 85.), Rajczi (91.) illetve Andorka (51.)

Újpesti részről meglehetősen sok játékos hiányzott sérülés miatt: Vermes, Kiss Z., Litauszki, Rubus, Remili, Balajti és Zamostny már régebb óta, de a lista a közelmúltban két fővel bővült is, hiszen Takács Zoltán vádli-sérülést szenvedett, három hétig nem játszhat, és nem volt tagja a keretnek Lázár Bence sem, aki a derék- és hátfájdalmai miatt csütörtökön Angliában járt kivizsgáláson. A pécsieknél Regedei Csaba, Sabin Cosmin Goia és Nagy József bajlódik sérüléssel, de nem volt ott a kezdőben Bajzát Péter és Andorka Péter sem, a hazaiak kezdőjéből Kabát Péter hiányzott.

Hét forduló után a baranyaiak a bajnoki tabella harmadik helyén álltak 16 ponttal, a fővárosiak pedig a 15. (utolsóelőtti) helyen tanyáztak két ponttal. Ki gondolta volna ezt a szezon előtt?

Az újpesti szurkolók a kezdés előtt egy kiírással, utána pedig szavakkal is a tulajdonos, Tolnai Sándor tudtára adták, hogy nem igazán kedvelik őt, és örülnének a távozásának… Később felcsendültek a Börtön ablakában című nóta dallamai is.

Az első tíz percben közepes volt az iram, kizárólag az Újpest kezdeményezett, sokat volt a fővárosiaknál a labda, a Pécs csak megugrásokra, kontrákra apellált. Az durva túlzás, hogy érett a hazai gól, a 12. percben mégis megszületett! Barczi Dávid baloldali szöglete után Dvorschák Gábor emelkedett a legmagasabbra, és a vetődő kapus, Dibusz Dénes mellett védhetetlenül fejelt a hálóba (1-0). A szögletek sora folytatódott, és az újabb gól sem maradt el. A 17. percben az első beívelés után Pollák Zoltán lövését Dibusz még ki tudta bokszolni, ám a vendégvédők nem tudtak felszabadítani, a labda kisebb kavarodás után a bosnyák Bojan Mihajlovics elé került, aki három méterről a kapuba helyezett (2-0).

A két bekapott gól után a baranyaiak két szabadrúgásig jutottak, de számottevő veszélyt egyik sem jelentett. A PMFC játékában egyébként több volt az apró taktikai jellegű szabálytalanság, ezzel próbálták megtörni az Újpest lendületét. Kevés sikerrel. A 27. percben előbb Barczi Dávid, majd a montenegrói Darko Markovics lőhetett tisztán, tíz méterről, de a látogatók mindkétszer belevetődtek a bombába. A fővárosiak két gólja után sem változott jelentősen a játék képe, a Pécs semmiféle veszélyt nem jelent az Újpest kapujára, a hazaiak viszont már nem erőltették mindenáron a gólszerzést.

Ha azt írtuk, hogy némileg váratlan volt az Újpest vezetőgólja az első játékrészben, akkor a Pécs szépítőtalálata még annál is sokkal meglepőbb volt a második felvonás elején! Az 51. percben Horváth Zsolt ballábas lövése lejött a lécről, a kipattanót a csereként beállt Andorka Péter terelte a kapuba egy méterről (2-1). Azonnal megélénkült a játék, mindkét együttes törekedett az újabb gól megszerzésére! Az 56. percben újabb lehetőséget adódott a baranyaiak előtt, Nagy Olivér ment el a jobb oldalon és az ötösnél Fröhlich Rolandhoz passzolt, aki elől szögletre mentettek.

A 61. percben pécsi szöglet után nagy kavarodás támadt a tizenhatoson belül, veszélyesen pattogott a labda ide-oda, végül a hazaiak felszabadítottak. A 65. percben Rajczi harminc méterre a kaputól remek labdát kapott, csinált egy cselt, majd húsz méterről bombázott, alig-alig mellé. Ezután némileg alábbhagyott a kezdeményezőkedv mindkét részről, egyre kevesebb volt a nagy helyzet. Az Újpest jól védekezett, magabiztosan őrizte előnyét, a pécsiek futballjából hiányzott az átütőerő.

A hazaiak visszavették a kezdeményezést, és egyre több volt a kemény párharc a mezőnyben, egyre töredezettebb volt a játék, egyre többet kellett kényszerszünetet tartani. A 81. percben Nagy Olivér tört be a tizenhatoson belülre, elment Szokol Zsolt mellett, ám Mihajlovics az utolsó pillanatban bevetődött elé. A 84. percben Barczi és Dibusz találkoztak a tizenhatoson belül, és az újpesti játékos látványosan elesett. Azt a lelátóról nem lehetett pontosan látni, hogy valóban történt-e szabálytalanság, mindenesetre a kapus nem reklamált valami hevesen, tehát nyilván ő is érezte, hogy sáros a dologban. A lényeg: tizenegyest kaptak a hazaiak, amelyet Kabát Péter bebombázott, s ezzel eldőlt a meccs (3-1).

A 88. percben Rajczi elszaladt a szélen, lerázta magáról őrzőjét, és megpróbált a kapus mellett a hálóba gurítani, de a labda a kapufáról nem befelé, hanem kifelé pattant, éppen az arra járó Barczi elé, aki azonban nem tudott beleérni, így ekkor még nem született meg a fővárosiak negyedik gólja. Megszületett viszont a 91. percben, amikor Barczi baloldali beadását Rajczi 13 méterről a bal alsóba lőtte (4-1)!

Az Újpest első győzelme teljesen megérdemelt, hiszen sokkal többet tett a sikerért ellenfelénél. A házigazda nagyot küzdött, és a helyenként tudatos helyzetkialakításnak köszönhetően olykor látványos játékot produkált. Érdekesség, hogy ez volt a baranyaiak második veresége a szezonban, és első alkalommal is 4-1-re kaptak ki, akkor a Videoton otthonában.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik