Kiemelt hírek

Csank: „Bírom a gyűrődést!”

A ZTE edzője tudja, hogy egy közösségben vezérnek kell lennie.

Kapcsolódó cikkek

Egy órával a szerdai Siófok–Videoton meccs kezdete előtt ráérősen sétál egy ember a stadion folyosóján. Divatosan öltözik, ruhája az évszaknak és az időjárásnak megfelelően nyárias, lezser. Az arcán pedig ott az a hamisítatlan, angyali mosoly, amelyről soha nem lehet eldönteni, hogy mennyi benne a cinizmus…

Az ember nem más, mint Csank János, a Zalaegerszeg mestere, akiről néhány hete megírtuk, hogy a jelenlegi élvonalbeli edző kar tagjai közül a legrégebben dolgozik mostani csapatánál, de a rossz bajnoki rajt miatt a sajtó már az esetleges távozásáról írt. Úgy tűnik, mindez nem nagyon befolyásolja a kedélyállapotát. Legalábbis látszólag… A Rangadó érdeklődésére mindenesetre készségesen nyilatkozott.

– Mennyire viselte meg az öt vereség, és a menesztéséről szóló, közelmúltbeli híresztelés?
– Az öt vereség nyilván megviseli az embert, bár ebben a szakmában meg kell tanulni, hogy van vereség is, meg hát előtte kapus voltam, ahol minden kapott gól egy fizikai fájdalom – mondta a Rangadónak Csank János. – De ezen túl kell tennie magát az embernek, még akkor is, ha esetlen benne volt, hiszen a következő pillanatban a csapatnak ismét szüksége van arra, hogy én jól teljesítsek. Ugyanezt tudom elmondani edzőként is, egy közösségben vezér kell, hogy legyek, és engem nem ingathat meg egy-egy vereség, az önbizalmam nem mehet el, nem háríthatom át a felelősséget másokra. Nyilván megvan az enyém, megvan az övék, de ezt akkor is jól kell kezelni. A győzelmet és a vereséget is. Úgy érzem, hogy ezt megtanultam. Kicsit tudatos volt, meg sokat figyeltem az edzőimet annak idején, és hát tanultam is persze pedagógiát, pszichológiát, hiszen minden sulit elvégeztem, ami kell az edzőséghez. Lehet, hogy van érzékem is… Miután jó pár éve benne vagyok, ezek szerint van, ezt nagyképűség nélkül mondhatom. Ugyanakkor azt is tudom, hogy teljesen mindegy, mi volt előtte! Jó, hát egy kicsit nagyobb a türelmi idő azzal szemben, akinek neve van, de nyilván azt is tudom, hogy ennek – ugyanúgy, mint egy játékosnál – van egy határa. Mindenre felkészültem, és azért is bírom a gyűrődést.

– A helyzetét nehezíti, hogy példátlan sérüléshullám sújtja a csapatát. Mi a helyzet most a hiányzókkal?
– Sajnos továbbra is vannak sérültjeink. Nem is az a legnagyobb baj, hogy sok sérültünk van. Szoktuk mondani, hogy ha van négy szélsőnk, akkor sem örülök, ha közülük megsérül valaki, de ha mégis kidől az egyikük, az a csapatot nem viseli meg úgy, mintha adott esetben olyan posztokról dőlnek ki emberek, ahol kevesebben vagyunk. Nekünk a belsővédő-hellyel voltak problémáink, oda kevesebb játékosunk volt, illetve onnan esett ki Bogunovics, aztán ő még nem épült fel, amikor kiesett Bulatovics, ráadásul később megsérült Varga Róbert is, aki ugye belsővédőt is játszik, meg bal bekket is, tehát gyakorlatilag a hátsó alakzatunk nem állt úgy össze, ahogy kellett volna, és ez a Diósgyőr-meccs óta folyamatosan így van. És hát tudjuk, hogy a hátsó alakzat a legfontosabb, ráadásul ugye mindig onnan kell cserélni meccs közben, sőt elég korán általában. Ez nyilván hatással van a később cseréimre is, hiszen ha egy bekkre elfecséreltem egy cserét, akkor később már nem tudok úgy belenyúlni a csapatba – nem szerkezetileg, hanem minőségileg –, ahogy logikusnak érzem. Ezek azért eredményt befolyásoló tényezők is lehetnek. Ez nem mentség, hanem tény.

– Pénteken azt a Vasast fogadják, amely szintén nem kezdte jól a szezont. Ez a ZTE számára amolyan most vagy soha pillanat?
– Ha később lenne ez a meccs, akkor kiesési rangadó lenne. Ezek azok a mérkőzések, amelyek semelyik edző életéből nem hiányoznak. Gondolom, a játékosokéból sem, de nekik egyszerűbb egy kicsikét. Kétségkívül igaz, hogy ez egy ki-ki meccs lesz, ahol van veszítenivalója mindkét csapatnak. Mivel mi otthon játszunk, nekünk annyival több, hogy tőlünk elvárják a győzelmet. Ha a Vasas csinálna egy ikszet, az elvileg nem annyira rossz, hiszen idegenben van, nekünk viszont azt mondanák, hogy balsiker. Bár én mindig azt mondom, hogy az első pont megszerzése nagyon fontos. A mostani szezon előtt is gondoltam erre, de nyilván nem sejtettem, hogy ez a hatodik fordulóban még aktuális kérdés lesz…

Tököli nem igazol Zalaegerszegre

A pepsifoci.hu szerdai információi szerint a Zalaegerszeg számít a legesélyesebbnek arra, hogy leigazolja a Kecskemétről távozó Tököli Attilát. Nos, Csank János a Rangadó.hu érdeklődésére ezt cáfolta, és úgy vélekedett, a játékos a Ferencvárosban folytatja pályafutását.

Olvasói sztorik