Kiemelt hírek

Csank a legrégebbi bútordarab

A Ragadó legújabb összeállításában azt vizsgáltunk, az élvonal 16 csapata közül melyiknél dolgozik a legrégebben a jelenlegi edző!

Néhány héttel, hónappal korábban semmi értelme nem lett volna ennek az összeállításnak, ugyanis Garami József 2004 nyara óta irányítja az MTK-t, tehát ezt a rangsort toronymagasan megnyerte volna. Igen ám, de csapata kiesett az élvonalból, úgyhogy nézzük a bennmaradókat, valamint az újoncokat, magyarul az OTP Bank Liga 2011–2012-es mezőnyének jelenlegi trénereit!

BFC Siófok

2009 decemberében még az NB II Nyugati-csoportjában szerepeltek a Balaton-partiak, amikor Hagymási Zoltán edző távozott, ugyanis az akkor élvonalbeli Diósgyőrnél Tornyi Barnabás segítője lett. 2010 januárja óta az ügyvezető-szakmai igazgató, Horváth Károly irányítja a csapatot, ezzel ő lett listánk bronzérmese. 2010 júliusában csatlakozott hozzá ifj. Mihalecz István vezetőedző.

Budapest Honvéd

Supka Attilát tavaly decemberben nevezték ki Kispesten, az olasz Massimo Morales menesztése után beugró Szalai Lászlót váltotta.

Debreceni VSC-TEVA

Kondás Elemér idén április közepén lett vezetőedző, amikor a cseh Zdenek Scasny távozni kényszerült a hajdúságiak éléről.

Diósgyőri VTK

Benczés Miklós 2010 májusa óta irányítja a borsodiakat, amikor Tóth László, az előző edző újra sportigazgató lett. Vele nyerte meg a másodosztály Keleti-csoportját a DVTK, így egyéves szünet után visszajutott az élvonalba.

Ferencvárosi TC

Prukner Lászlót tavaly júniusban nevezték ki az FTC csapatának élére, és a vezetők a legnehezebb pillanatokban – például az Újpesten elszenvedett 6-0-s vereség idején – is bíztak benne.

Győri ETO

Csertői Aurél idén márciusban váltotta Pintér Attilát.

Haladás Sopron Bank

Aczél Zoltán tavaly október óta dolgozik a vasi együttesnél, elődje Csertői Aurél volt.

Kaposvári Rákóczi

Prukner László távozása után a somogyi vezetők választása tavaly nyáron esett Sisa Tiborra.

Kecskeméti TE-Ereco

A nagy visszatérő, a szerb Tomiszlav Szivics tavaly októberben váltotta Urbányi Istvánt, és Magyar Kupát nyert az alföldiekkel.

Lombard Pápa Termál FC

Véber Györgyöt 2008 decemberében nevezték ki, amikor a csapat még az NB II Nyugati-csoportjában szerepelt. A szezont Urbán Flóriánnal kezdte a Pápa, a gyengébb eredmények miatt azonban Kovács László váltotta a kispadon, helyette szerződtették Vébert, aki ezzel összeállításunk képzeletbeli dobogójának második fokát foglalja el.

MVM Paks

Gellei Imre tavaly április közepén mondott le, azóta Kis Károly a paksiak vezetőedzője. Első teljes szezonjában remek eredményt produkált, hiszen bajnoki ezüstérmes lett együttesével.

Pécsi MFC

Ünnepnap volt Mészáros Ferenc kinevezése, de nem csak Pécsett, hanem országszerte: mindez ugyanis idén március 15-én történt, Kiss Lászlót váltotta. A baranyaiak pontelőnnyel álltak a tabella élén a másodosztály Nyugati-csoportjában az edzőváltáskor, majd visszacsúsztak a harmadik helyre, de végül mégis megnyerték a bajnokságot, és feljutottak az élvonalba.

Videoton FC

Bajnoki aranyérmes és Magyar Kupa-második lett a fehérvári együttes, Dr. Mezey Györgynek idén nyáron mégis távoznia kellett, mert a játékosként kétszeres Bajnokok Ligája-győztes portugál Paulo Sousát szerződtették helyette.

Újpest FC

Tavaly áprilisban kitelt az esztendeje a brit William McStay edzőnek, akkor jött helyette a Vasasból kiebrudalt Mészöly Géza.

Vasas-Híd

Komjáti András 2010 októberében, az olasz Giovanni Dellacasa menesztése után vette át az angyalföldiek irányítását.

Zalaegerszegi TE FC

Összeállításunk végén elérkeztünk a győzteshez, aki nem más, mint Csank János, aki 2008. október 10-én lett a ZTE edzője Supka Attila helyett.

Csank János a jelenlegi edzői kar korelnöke, idén októberben lesz 65 éves, 1946-ban született Ózdon. Játékos-pályafutása során kapusposzton szerepelt, előbb az Ózdi Kohász, majd a Veszprém, a Debreceni ASE, végül az Egri Dózsa színeiben.

Edzőként a hevesi megyeszékhelyen dolgozott először, és ekkor érte el első sikerét is, hiszen az Egerrel 1984-ben megnyerte a másodosztályt, és feljutott az élvonalba. 1986–1989 között a Békéscsaba trénere volt, amellyel 1988-ban Magyar Népköztársaság Kupa-aranyérmet nyert, így a viharsarki együttes kiléphetett a nemzetközi porondra, hiszen elindulhatott a KEK-ben!

1989-ben kezdődött a váci sikerkorszak! Csank 1995-ig dolgozott Vácott, munkáját a többi között egy bajnoki arany, két bajnoki ezüst, valamint három Magyar Kupa-ezüst dicséri. Érdekes, hogy rendkívül változatos és eredményes pályafutása során csak egy esztendeig dolgozott külföldön, az 1995–1996-os szezon során a görög másodosztályú Proodeftiki Pireusznál vállalt munkát.

Ez a kaland hozzá képest rövid ideig, nem egészen egy esztendeig tartott. Hazatérve elfogadta az MLSZ vezetőinek felkérését a szövetségi kapitányi posztra, amit korábban még a Vác edzőjeként háromszor is visszautasított. 19 mérkőzésen vezette a magyar válogatottat, mérlege hat győzelem, három döntetlen és tíz vereség.

Az ő irányításával jutott el a nemzeti együttes mindeddig utoljára egy pótselejtezős helyig, 1998-ban, a világbajnoki kvalifikáció során. Ekkor volt az emlékezetes finnországi mérkőzés, a csoport utolsó fordulójában, amely 1-1-es döntetlennel zárult, majd jött a Jugoszlávia elleni pótselejtező-párharc, a 7-1-es és az 5-0-s vereség, amely a kapitány távozását vonta maga után.

Ezután folytatódott klubedzői karrierje, 1998-ban egy szezon erejéig újra Vácott, majd egy esztendeig a Videoton csapatánál, ahol bajnoki címet nyert az NB II-ben. Az élvonalban azonban mégsem a fehérváriakat vezette, hanem a Ferencvárost, nem is akárhogyan: egészen a bajnoki címig! Ezt követően az akkor másodosztályú Siófok szerződtette, amelyet rögtön az első évben visszavitt az NB I-be, ez a bravúr már a negyedik volt ebben a műfajban. További állomáshelyei: Székesfehérvár (újra), Sopron, Győr, Diósgyőr.

Ezután került másodszor is a FTC-hez, immáron az NB II-be, azzal a céllal, hogy pályafutása során a negyedik csapatot is, ötödik alkalommal visszajuttassa az NB I-be. Mivel ezúttal nem járt sikerrel, Zalaegerszegre került, ahol a mai napig dolgozik. Első szezonjában a negyedik, tavaly az ötödik helyen zárta együttesével bajnokságot, idén pedig szintén negyedik lett.

Eredményeit elismerve Vác város díszpolgárává avatták, a Magyar Labdarúgó Szövetség pedig mesteredzői címet adományozott neki.

– Az első meccsemen megvertük a Videotont, és a Haladás elleni rangadók is jól sikerültek, illetve úgy mondanám, hogy azokat eddig jól megúsztuk – mondta a Rangadó érdeklődésére Csank János. – A magyar futballban nem jellemző az előregondolkodás, és – bár voltak rövidebb időszakaim is, amelyekhez nem sok közöm volt – én mindenhol hosszabb távra terveztem. Még volt egy év a szerződésemből, tehát jövő nyáron járt volna le, de idén meghosszabbítottuk még kettővel. Számomra ennek nincs nagy jelentősége, nem is nagyon értettem, hova ez a nagy sietség, hiszen ebben a szakmában a dolgok nem úgy működnek, mint máshol…

Enyhén szólva nem kezdte jól a bajnokságot a Zalaegerszeg, hiszen 4-1-re kikapott Diósgyőrben. Pénteken hazai pályán szerepel a sérülésektől és eltiltástól sújtott együttes, amely a Debrecent fogadja.

– Bevallom férfiasan, ez igen rosszul néz ki – vélekedett Csank mester. – A legjobb csapatok egyike látogat hozzánk, miközben meglehetősen ziláltak vagyunk. Néhányan nincsenek leigazolva, van két-három sérültünk, és most már egy eltiltottunk is, ez nem éppen az ideális állapot. Nem mi vagyunk a mérkőzés esélyesei, pedig egyébként otthon bárki ellen mi számítunk favoritnak, természetesen ezúttal is igyekszünk felnőni a feladathoz. A végelszámolásnál az első hatban lenni mindig jó eredmény, de igyekszünk a céltól függetlenül a legjobban játszani minden meccsen, hiszen nem az jár a fejünkben, hogy benne vagyunk-e a hatban, hanem, hogy a következő meccset meg kell nyerni!

Olvasói sztorik