Hírek

Magyar játékos lett a világ gólkirálya

Nem olyan nehéz kitalálni, kiről van szó.

A labdarúgás történetével és statisztikájával foglalkozó szervezet (IFFHS) többéves kutatás során összegyűjtötte, kik szerezték a legtöbb gólt az élvonalbeli bajnokságokban.

Ezt olvastad már?
Fradi-botrány: Kubatov lemondott volna, ha…

Az ősidőktől (pontosabban 1905-től) napjainkig minden játékost figyelembe vettek, beszámolták a világ bármelyik első osztályú bajnokságában szerzett góljait, és ezek alapján valami elképesztő magyar dominancia figyelhető meg. A dobogón csak magyarok kaptak helyet, a legjobb tíz közé pedig négyen fértek be.

A lista élén döbbenetes, 94 gólos előnnyel Puskás Ferenc áll, aki a magyar (Kispest/Honvéd) és a spanyol (Real Madrid) élvonalban a kimutatás szerint 511 gólt szerzett. A dokumentálások eltérő jellege miatt ez a szám változhat, a Wikipedián például 508 gól szerepel.

Az Aranycsapat legendás kapitánya mögött Schlosser Imre a második, aki a Ferencvárosban, az MTK-ban, a Wiener AC-ben és a Budai 33-ban 417 gólig jutott, a harmadik helyen pedig a harmincastól az ötvenes évekig termelő Zsengellér Gyula (Salgótarján, Újpest, Roma, Ancona, Deportivo Samarios) áll a Magyarországon, Olaszországban és Kolumbiában termelt 416 góljával.

A listán a magyarok közül ott szerepel még Szusza Ferenc (8. hely, 393 gól), Takács József (17., 360) és Sárosi György (19., 351) neve is.

Az IFFHS megemlíti, hogy Pelé és az osztrák, illetve a csehszlovák futball legendája, Jozef Bican több gólt szerzett Öcsi bácsinál, csakhogy ők ezt nem mindet első osztályú bajnokságban tették (ilyen Brazíliában a hetvenes évekig nem is volt), illetve nem mindig az élvonalban szerepeltek. A legjobb 25 között csak két aktív futballista szerepel, Cristiano Ronaldo 373 góllal a 12., Lionel Messi 361-gyel a 15 – írja a Sport TV honlapja az IFFHS kimutatása alapján.

A ranglista:

1. Puskás Ferenc 511 gól (magyar és spanyol bajnokság)

2. Schlosser Imre 417 gól (magyar és osztrák bajnokság)

3. Zsengellér Gyula 416 gól (magyar, olasz és kolumbiai bajnokság)

4. James Edward McGrory 410 gól (skót bajnokság)

5. Gerd Müller 405 gól (nyugatnémet és amerikai bajnokság)

6. Roger Milla 405 gól (kameruni, francia és indonéz bajnokság)

7. Hugo Sánchez 400 gól (mexikói, amerikai és spanyol bajnokság)

8. Szusza Ferenc 393 gól (magyar bajnokság)

9. Carlos Bianchi 385 gól (argentin és francia bajnokság)

10. Alfredo Di Stéfano 37 gól (argentin, kolumbiai és spanyol bajnokság)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik