Hírek

Újraindul a magyar bajnokság Fantasy Ligája

Tavaly nyáron zátonyra futott az MLSZ-es projekt, de most ismét lehet játszani a virtuális focival.

Néhány évvel ezelőtt már volt egy kísérlet arra, hogy az Amerikában a kosárlabdával és az amerikai futballal hihetetlenül népszerűvé vált fantasy-játékot bizonyos változtatásokkal Magyarországon, az európai futballal is meghonosítsák, ám az MLSZ által felkarolt kezdeményezés végül elhalt. 2016 tavaszán azonban újra összeállíthatjuk NB I-es virtuális csapatunk, ennek kapcsán pedig a a fantasy focit hazánkban meghonosító magyar startup, a Statzup egyik alapítóval, Varga Tamással beszélgetett a Rangadó.hu.

– Ha röviden össze kellene foglalnia az érdeklődőknek, hogy mi az a fantasy, mit mondana?
– A fantasy-foci egy olyan játék, amely a szurkolók számára készül. Minden héten összeállíthatunk egy csapatot, amely véleményünk szerint az adott fordulóban és a közeljövőben a legjobb lesz (persze, mindezt bizonyos keretek, így büdzsé és átigazolási limit mellett). A győztes az, akinek a csapattagjai a való életben a legkiemelkedőbben teljesítenek. A teljesítményt különböző statisztikák alapján pontozzuk (gólok, gólpasszok, passzhatékonyság, párharcok, stb.). A játékosok összpontszáma alapján helyezkedik el a ranglistán a felhasználó. Akár a barátokkal is alapíthatunk saját ligát, amelyben egymással mérhetjük össze tudásunkat.

– Amikor először elindult ez a játék, az MLSZ közreműködésével valósult meg, de aztán a kezdeményezés elhalt. Miért?

– Amíg az mlsz.hu oldalon futott a játék, kimagaslóan sikeresnek volt mondható. Többen játszották hétről-hétre, mint ahányan a mérkőzésekre valóban ki is látogattak. 2015 nyarán ért véget az MLSZ-szel a közös kaland, amikor úgy döntöttek, hogy máshogy képzelik el a szurkolókkal való kommunikációt.

– A magyar projekt vége után mihez fogtak?

– Bár az NB I-es fantasy létrehozása mindig is nagy álmunk volt, nem ez a fő termékünk. 2014 novemberében indult el nemzetközi játékunk, a TheFantasyFootball, amelynek már több mint egy millió regisztrált felhasználója van. Ezen kívül januárban újabb játékot indítottunk. Az egy kifejezetten az USA-ra és Dél-Amerikára koncentráló projekt. Ezek nagyobb hangsúlyt kaptak az elmúlt másfél évben, mint az NB I-es fantasy.

– Most viszont újra elindul a magyar focis játék is, amely a fantasyfoci.hu címen érhető el.

– Igen, úgy láttuk, az első játékunk megérett arra, hogy kissé „felturbózva”, átalakítva, az NB I megváltozott viszonyaihoz alkalmazkodva ismét megpróbálkozzunk vele, de már nem az MLSZ égisze alatt. Nem érezzük, hogy a szövetségnél nyitottak lennének erre, így nem tervezünk együttműködni velük. Ez lehetőséget ad arra is, hogy abba az irányba vigyük el a játékot, amerre eredetileg is szerettük volna. Ebben egy kissé meg volt kötve a kezünk.

– A TheFantasyFootball és a fantasyfoci.hu is a magyar Statzup céghez kötődik. Hányan dolgoznak Önöknél és hol van a központ?

– A fantasyfoci.hu-t 3-4 ember csinálja, az egész csapatban pedig 6-an vagyunk főállásban, illetve további 10-11 ember dolgozik nekünk. A központi iroda Budapesten van, de van egy másik San Francisco mellett és hamarosan nyílik képviseletünk New Yorkban is.

Olvasói sztorik