Hírek

Sokba kerültek a fociultrák a rendőrségnek

Több mint 166 millió forintba került a rendőrségnek a magyar–román meccs biztosítása.

Kapcsolódó cikkek

Több mint 166 millió forintba került a rendőrségnek a szeptember 4-i Magyarország–Románia mérkőzés biztosítása és a zavargások megfékezése – közölte a Népszavakérdésére az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya.

A szurkolók két hete földi pokollá változtatták a Népliget környékét, a legjelentősebb kár a TIT Budapesti Planetáriumának épületében keletkezett. A parkban gyülekező tömeg több bejárati ajtót betört, majd a létesítmény tetejére és párkányára felmászva randalírozott. Az ultrák szétszedték a lépcsőket, majd annak köveit dobálták, a biztonsági berendezéseket szétverték, a kamerákat és az antennákat használhatatlanná tették. Az épület oldalfalát pedig tiltott önkényuralmi szimbólumokkal csúfították.

A napilap megkeresésére a Planetárium közölte: a károk összegét még mindig nem lehet pontosan tudni, de a betört ajtó, a megrongált antennák és kamerák, a kőpárkányok és a fal helyreállítása több millióba is kerülhet. Emellett a huligánok több autót is megrongáltak az környéken – köztük egy rendőrautót is.

A balhézó ultrák közül 15-en, a rendőrök közül 17-en sérültek meg az összecsapásokban, 51 ember előállítottak. Öt embert a múlt héten, gyorsított eljárásban bíróság elé állítottak hivatalos személy elleni erőszak miatt: a Pesti Központi Kerületi Bíróság mind az öt vádlottat bűnösnek találta. Hárman letöltendő börtönbüntetést kaptak, illetve öt évig nem látogathatják a Magyar Labdarúgó Szövetség rendezvényeit.

„Ezek a futballhuligánok ismét bizonyították, hogy nem tudják betartani a társas együttélés szabályait, így nem kaphatnak még egy esélyt. Ennek az ítéletnek üzenetértéke is van” – szögezte le Kajtor Gergely bíró az ítélethirdetéskor. Két további huligánt a bíróság 2-2 év börtönbüntetésre ítélt, ezek végrehajtását 5-5 év próbaidőre felfüggesztette, valamint 3 évig nem látogathatják az MLSZ által szervezett rendezvényeket. Egyelőre egyik ítélet sem jogerős.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik