Hírek

Újra vastaps szólt a Videotonnak

Köszöntötték a harminc évvel ezelőtti UEFA Kupa-menetelés résztvevőit Székesfehérváron.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Vastapssal köszöntötték a harminc évvel ezelőtti UEFA Kupa-menetelésben résztvevő Videoton labdarúgóit, edzőit, vezetőit a sikert megörökítő dokumentumfilm péntek esti díszelőadásán Székesfehérváron.

A csapat napra pontosan harminc évvel ezelőtt érte el a magyar labdarúgás eddigi utolsó nagy klubsikerét. A fehérvári együttes egészen az UEFA Kupa döntőjéig menetelt, ahol aztán a spanyol Real Madridot – a hazai pályán elszenvedett 3-0-s vereség után – idegenben 1-0 arányban legyőzte.

Ebből az alkalomból készített dokumentumfilmet Az utolsó kupadöntő címmel Zámborszki Ákos, amelyet elsőként díszelőadás keretében láthattak a legendás csapat játékosai, edzői és vezetői pénteken. A vetítést követően Kovács Ferenc mesteredző, a Videoton FC tiszteletbeli elnöke hangsúlyozta: büszke a játékosaira, mert nemcsak akkor, hanem ma is baráti közösséget alkotnak.

– Utólag mindnyájan büszkék lehetünk erre a tettre, harmincéves távlatból rátekintve is csodálatos eredményt értünk el – fogalmazott.

Szabó József, az UEFA Kupa 1984–1985-ös kiírásának gólkirálya kiemelte: szeretné megérni, hogy teljesítményüket bármely magyar klub túlszárnyalja. A Partizan Beogradnak lőtt négy góljáról megjegyezte: azon a találkozón minden összejött neki.

A balhátvéd Horváth Gábor szerint az akkori pillanatok sokszor eszébe jutnak, mert a szurkolók máig emlékeztetik rá. A siker titkának azt nevezte, hogy a játékosok jó életkorban és kiváló fizikai állapotban voltak, évek óta együtt játszottak.

A kapus Disztl Péter megemlítette: olyan, mintha tegnap történt volna minden, pedig minél távolabbi az emlék, annál nagyobb sikernek látszik. Úgy vélte, sohasem lesz újra olyan magyar együttes, amely megismétli akkori bravúrjaikat.

Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében hangsúlyozta: nehéz bekerülni egy város ezeréves történelemkönyvében, azonban a Videoton akkori labdarúgói külön fejezetet kaptak benne.

– Az egész történet és a film is visszaadja mindazt, amiért valamennyien Videoton-szurkolók vagyunk – mondta.

Balogh Attila, a Videoton FC ügyvezetője hangsúlyozta: nem tudják elégszer megköszönni a játékosoknak a legendás csapat világraszóló sikerét.

A film vetítése közben a közönség soraiban ülő családtagok és szurkolók minden Videoton-gólt nagy tapssal jutalmaztak, majd a végén felállva vastapssal jutalmazták a jelenlévő játékosokat, edzőket, vezetőket.

A Videoton az UEFA Kupa 1984–1985-ös kiírásában sorrendben a cseh Dukla Prahát, a francia Paris Saint-Germaint, a jugoszláv Partizán Beogradot, az angol Manchester Unitedet, a jugoszláv Zeljeznicar Szarajevót is kiverte, a döntőben azonban a Real Madriddal szemben alulmaradt.