Hírek

Mentálisan jobbak a szlovákok?

A Győrből távozó felvidéki támadó középpályás, Bénes László nem akar magyar állampolgár lenni.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Győri ETO a közelmúlt szerződést hosszabbított Bénes Lászlóval, ezért is volt különösen meglepő a múlt heti bejelentés, miszerint a szlovákiai fiatal távozik a klubtól, és Zsolnára igazol.

A tehetséges támadó középpályás Somorján, Dunaszerdahelyen és Győrben nevelkedett, az MSK Zilina pedig hároméves szerződést kötött vele. A korosztályos válogatottakból kirobbanthatatlan, és az ujszo.com oldalon olvasható interjúban kijelentette, hogy a felnőttek között is magára szeretné ölteni a címeres mezt – de nem a magyart, hanem a szlovákot.

– Hogyan született a zsolnai átigazolása?
– A győriek új szerződést ajánlottak nekem, de túl nagy kivásárlási összeget állapítottak meg, és nem tudtunk megegyezni. Nem fogadtam el az ajánlatot. Tudtam, hogy a zsolnaiak érdeklődtek irántam, most ismét megkerestek. Tudták, hogy nem írtam alá, és végül a menedzsereken keresztül létrejött az átigazolás – mesélte Bénes László.

– Viszont a győriekkel néhány hónapja szerződést hosszabbított.
– Igen, novemberben hosszabbítottam három évre, de akkor még nem voltam a nagy csapatban. Amikor oda felkerültem, új szerződést akartak kötni velem, egy nagyobb kivásárlási összeggel. De úgy gondolom, jobb lesz nekem Zsolnán, mert sokkal több lehetőséget adnak a fiatal játékosoknak, így szerintem én is több lehetőséget fogok kapni, mint Győrben. A srácokkal is rögtön megtaláltam a közös hangot, befogadtak, minden oké. Nagyon örülök, hogy a szlovák bajnokság éllovasához igazoltam, az pedig még szebb lenne, ha sikerülne megnyerni a bajnokságot.

– Amikor elhagyta a győri Fehér Miklós Akadémiát, a klub honlapján a következő mondat jelent meg: „Úgy gondoljuk, ha valaki nem a Győri ETO FC-ben és nem a magyar válogatottnál képzeli el a jövőjét, azt el kell engedni.” Nem fordult meg a fejében, hogy a magyar válogatottat erősítse?
– Ajánlgatták nekem a magyar állampolgárságot, de nem fogadtam el. Nem is gondolkoztam ezen a lehetőségen, eldöntöttem, hogy szlovák válogatott akarok lenni. Egyértelmű, hogy a szlovák nemzeti csapat sikeresebb, és mentálisan is nagy különbség van a két válogatott játékosainak hozzáállásában. A nagyobb küzdőszellem, akaraterő az eredményeken is meglátszik.

– Eddig magyar környezetben élt. A szlovák nyelvvel nincsenek gondjai?
– Mondtam a zsolnaiaknak, hogy eleinte biztos lesznek hibák… Mindig magyar iskolába jártam, otthon is magyarul beszélünk, három évig éltem Győrben. De Dunaszerdahelyen többnyire szlovák edzőim voltak, meg azért suliban is tanultam a szlovákot keményen. Azt mondták a csapattársak, hogy ahhoz képest nagyon jól beszélek szlovákul. Szerintem egy-két hónap, és megszokom. Ez a válogatott szempontjából is jó lesz, mert így azért egy-két hibát még vétek.

– Mit gondol a szlovák és a magyar bajnokság színvonaláról?
– Úgy gondolom, hogy a Fortuna Liga erősebb bajnokság, bár igazán majd fél év múlva tudok erre válaszolni, hiszen még nem játszottam a szlovák bajnokságban. De az a tévén keresztül is látszik, hogy Szlovákiában sokkal keményebbek a játékosok, több a párharc, nagyobb a küzdés.

– Miért fontos önnek a DAC elleni meccs?
– Dunaszerdahelyen töltöttem öt évet, jó lenne a volt csapatom ellen játszani. Somorján kezdtem focizni, de nagyon hamar elkerültem Dunaszerdahelyre, ahol sokat fejlődtem. De talán Győrben fejlődtem a legtöbbet. Fontos lépés volt, hogy elmentem Magyarországra, mert ott nagyon jó az utánpótlás-nevelés, az akadémiákon jól foglalkoznak a fiatalokkal. A távoli cél persze az, hogy külföldön, egy topligában focizhassak.

– Mit tart az erősségének, és miben kell még javulnia?
– Jól látok a pályán, és sok gólpasszt adok, ezek egy középpályásnál nagyon fontos dolgok. Meg hát ha van helyzetem, be is tudom rúgni. Technikás vagyok, de fizikálisan kell javulnom, a párharcokban, fejelésben, gyorsaságban. Mindent megteszek, hogy gyorsabb legyek.

– Van példaképe?
– Nagyon szeretem Andrea Pirlót a Juventusból, de Juan Matát is kedvelem, a Manchester United a kedvenc csapatom. Felnézek Marek Hamšíkra is, szeretnék egyszer vele együtt szerepelni a válogatottban. Még nem találkoztunk személyesen, de láttam már élőben játszani. A szlovák-spanyol meccsen is ott voltam apuval, hihetetlen volt, nagyon örültünk! Jó azért azt látni, hogy a világ- és Európa-bajnok spanyolokat is meg lehet verni. Ez nekem is nagy motiváció.

Olvasói sztorik