Hírek

Időutazással érkeznek Puskásék

Megnyitotta kapuit A labdarúgás művészete interaktív családi kiállítás a Millenáris Parkban.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Megdöbbentően részletgazdag, digitálisan felújított sportfotók, az ötvenes évek futballsztárjairól készített szuperlassított, korábban elképzelhetetlen színvonalú kisvideók, tudáspontok, digitális kijelzők, interaktív tárlatvezető teszik teljessé a látogatás élményét A labdarúgás művészete kiállításon. A kiállítás anyaga másfél focipályányi hosszúságú falon tekinthető meg, amelyen összesen közel ötven négyzetméternyi fotófelületet nézhetnek meg a látogatók.

Több hónapos előkészítés után, június 12-től fogadja a látogatókat A labdarúgás művészete a budapesti Millenáris Teátrumban. A multimédiás kiállításon az ötvenes évek legendás labdarúgóinak zseniális mozdulatai Puskástól Kocsisig, Hidegkutitól Bozsikig korábban elképzelhetetlen minőségben csodálhatók meg. A varázslatos, 21. századi technológiának köszönhetően a korabeli fázisfotók életre kelnek, a képsorokból full HD minőségű videók, szuperlassított kisfilmek készültek, így Puskásék játéka valóban olyan élményt ad, mintha egy mai prémium sportcsatornán nézné valaki a most zajló brazíliai vébé szupersztárjait.

„Örülök annak, hogy a fotókon a korabeli világsztárok mellett olyan labdarúgók is láthatóak, akik nevét ma már kevesebben ismerik. Ez a kiállítás talán kicsit az ő újrafelfedezésüket is jelentheti” – mondta el ünnepi megnyitóbeszédében Fenyvesi Máté, a Ferencváros legendás balszélsője. A kiváló sportember reményét fejezte ki, hogy a mai csemeték ezeket a fotókat és videókat látva tanulhatnak az egykori sztároktól és ez segítheti a magyar labdarúgás ismételt fellendülését.

A szervezők az 1975-ben elhunyt sportfotós, Kozák Lajos hagyatékából 1500 képkockából kiválogatott, mintegy hetven képet állítanak ki. A képek mérete a 41×50 centiméterestől egészen a 151×100 centiméteres óriásképekig változik. „Minket is megleptek a roppant számok a kiállítás előkészítése során. Egytucat tonnányi újrahasznosítható fa falanyagot használtunk fel, ami közel 400 négyzetméter falfelületet hozott létre” – érzékelteti a kiállítás méreteit Bujáki István, főszervező. A teljes kiállítás a Millenáris Teátrum 1300 négyzetméteres terében valósult meg.

Kozák Ágnes, a sportfotós lánya nyitóbeszédében leszögezte, hogy ez a kiállítás negyven évvel Kozák Lajos halála után emeli végre méltó helyre a fotográfus életművét, akinek az életében kapott díjak ellenére sem lehetett ilyen elismerésben része. Kozák Ágnes, apja emlékét felidézve, méltatta a fotós szakmai megszállottságát és azt a nagylelkűséget, amellyel a szaktudását örömmel megosztotta bárkivel.

„Leginkább úgy lehet elképzelni a kiállítást, mintha Puskásék egy fordított időutazáson vennének részt, vagyis nem a látogatók utaznak vissza időben, hanem az ötvenes évek legendái érkeznek meg a mába” – mondja el Bujáki István. A legmodernebb technológiával felújított, óriási fotók, a mai, prémium sportcsatornák többkamerás közvetítéseit idéző, 3D-s videók, valamint egy digitális trükkel, Puskással közös filmkészítési lehetőséget biztosító kiállítás segít megérteni azt a csodát, ami egészen az ötvenes évek derekáig a magyar labdarúgást jellemezte.

„Igyekeztünk minél több aspektusból bemutatni a magyar labdarúgás fénykorát, már a ’910-es évektől kezdődően. Szakértők segítségével térképeztük fel a korabeli, iskolateremtő futballstílusokat, az innovatív játéktechnológiát, amelyeket látványos tudáspontokon keresztül mutatunk be” – mondja el a főszervező, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy a világbajnokság szünnapjain, illetve a világeseményt követően szakmai programokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel is készülnek a rendezvénysorozat részeként.

A labdarúgás művészete

Az ötvenes évek ismert sportfotográfusa, Kozák Lajos hagyatékából kerültek elő a korábban ilyen formában sehol sem bemutatott képek a kor legismertebb labdarúgóiról. A filmtekercsek elszáradt órarugóként, összecsavarodva várták talányos sorsukat, míg a hagyatékot feldolgozó művészek rájuk leltek. A digitális felújítás során derült ki: a képanyag csodálatos kincset képvisel. Kozák Lajos fázisfotói tanulmányszerűen, és elképesztő részletességgel mutatja be az Aranycsapat legnagyobb sztárjainak emblematikus trükkjeit. A kiállítás egyfelől fotótechnológiai különlegesség, másfelől futballszakmai kiállítás is, ahol a játékrendszerről, stílusokról is sokat meg lehet tudni. A kiállítás nem csak az Aranycsapattal, hanem az 1956-ig tartó hazai futball sikerekkel foglalkozik, az 1910-es évektől mutatja be a legendás időszakot, és szakmai szempontok szerint is végigveszi a sikeresség okait. A rendhagyó vizuális élményen túl, a látogatók megismerhetik a korszakhoz kapcsolódó sporttörténeti, játékelméleti és társadalmi hátteret is a látványos „tudáspontok” segítségével.

Kozák Lajos

A két világháború közötti időszak egyik legtöbbet foglalkoztatott, kiemelkedő tehetségű fotográfusa, Vadas Ernő, André Kertész és Brassai kortársa volt. Figurái őszinték, stílusa a kor fényképészeti divatjának „modorosságától” mentes. A személyesség, az őszinteség, a spontaneitás és érdeklődő nyitottság jellemzi életművét. 1945 után szinte kizárólag sportfotókat készített.

Millenáris Teátrum (Budapest II. kerület, Kis Rókus u. 16-20.)

Nyitva: június 12-től, minden nap 10 és 21 óra között

A kiállítás hivatalos honlapja ide kattintva megtekinthető.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik