Hírek

Puskás-kiállítás nyílt Athénban

A Panathinaikosz 43 éve játszott BEK-döntőt.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az 1971-es Bajnokcsapatok Európa Kupája döntőjének 43. évfordulója alkalmából az athéni városházán hatalmas sajtóérdeklődés mellett, ünnepélyes keretek között megnyitották hétfőn a Puskás Ferenc életét és pályafutását bemutató kiállítást.

Kiss Norbert, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára köszöntőbeszédében kiemelte, hogy Puskás Ferencet a világ minden táján nagyra tartják és megbecsülik.

– Ő egyfajta nemzeti kincse Magyarországnak, s nemcsak a miénk, egy kicsit a görögöké, egy kicsit a spanyoloké, egy kicsit a világé – mondta Kiss Norbert. Hozzátette: amikor Jorgosz Kalafatisz 1908-ban megalapította a Panathinaikoszt, biztosan nem gondolta, hogy egy magyar edző, egy igazi világsztár segítségével jutnak el a legnagyobb siker kapujába, a bajnokok döntőjébe.

A kiállításon görög felirattal levetítik a 2009-ben elkészült Puskás Hungary című dokumentumfilmet, a vitrinekben pedig a többi közt látható a legendás csatár olimpiai aranyérme, három BEK-trófeája, valamint számos, a görög évekkel kapcsolatos emléktárgy is. Így például egy, a Panathinaikosz edzőjeként viselt futballcipő. Kuriózumnak számít két Ajax-mez, az egyiket Johann Cruyff, a másikat pedig Arie Haan viselte a londoni Wembley Stadionban 43 évvel ezelőtt rendezett fináléban, amelyet 2-0-ra nyert meg a holland sztárcsapat a Panathinaikosz ellen.

A kiállítás anyagát jórészt a Puskás Akadémia biztosította a kezelésében lévő Puskás-ereklyékből, a tárlat kurátora Mravik Gusztáv, az akadémia archívumvezetője, szakértője pedig Menyhárt Oszkár, a Magyar Sportmúzeum munkatársa. A kiállítás keddtől három hétig, június 22-ig lesz látható, a belépés ingyenes.

Este az Aposztolosz Nikolaidisz Stadionban leleplezik Puskás Ferenc emléktábláját, az eseményen a tervek szerint beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Iliasz Michalariasz, a Panathinaikosz elnöke és Panos Panajotopulosz kulturális és sportért felelős miniszter. Az ünnepséget követően megmérkőzik egymással a Panathinaikosz és a Puskás Akadémia U17-es csapata.

Puskás Ferenc 1970-ben lett a Panathinaikosz edzője, a Real Madrid és a Honvéd korábbi klasszisa mindössze egy évvel hivatalos búcsúmérkőzését követően vállalta el a görög együttes irányítását, mivel nagy motivációt jelentett a számára, hogy a gárda indulhatott a BEK-ben. A sorozatban az athéni csapat először a luxemburgi Jeunesse Escht, majd a két évvel korábbi KEK-győztes csehszlovák Slovan Bratislavát és az angol Everton is elbúcsúztatta. Következett a jugoszláv Crvena zvezda elleni elődöntő, amelynek első mérkőzését 4-1-re elveszítették a görögök, a visszavágón azonban hatalmas bravúrt végrehajtva 3-0-ra győztek és továbbjutottak.

1971. június 2-án a Puskás irányította Panathinaikosz története és a görög klubfutball legnagyobb sikerét érte el azzal, hogy a Johann Cruyff fémjelezte Ajax Amsterdam ellen BEK-döntőt játszott. A finálét ugyan 2-0-ra elveszítette, de a menetelésével így is maradandót alkotott.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik