Hírek

Pisi után érettségi

A szombathelyi fiatalok éjjel három órára értek haza Csákvárról a doppingvizsgálat miatt, de reggel menniük kellett vizsgázni.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szerda este beszámoltunk róla, hogy doppingellenőrök jelentek meg a Csákvár és a Haladás II mérkőzése után. Az NB III Nyugati-csoportjának listavezetője 5-2-re győzött az élvonalbeli játékosokkal megerősített szombathelyi fiatalok elleni elhalasztott meccsen, de az izgalmak a lefújás pillanatában nem értek véget, hiszen utána azért kellett aggódni, hogy mindenkinek sikerüljön elégséges vizeletmintát produkálnia, ami egy decit jelent.

A csákváriak közül Hegedűs Ferenc, Domján Attila, Köntös Dániel és Dulló Martin, szombathelyi részről pedig Gyurján Bence, Szakály Attila, Gyürü László és Zsirai Martin volt vizsgálat alá vonva.

A Rangadó.hu megtudta, hogy a nyolc sportoló közül az utolsó éjjel 1 órakor végzett, akkor távoztak az ellenőrök is. A csákváriak készségesek voltak, és a sportszerűség jegyében gondoskodtak ételről a váratlan helyzetben, természetesen a szombathelyiek számára is. A klub egyik főtámogatója a helyi Publo étterem, amely azonban este bezárt, ezért a csapatmenedzser végigjárt a környék éjjel-nappali élelmiszerboltjait.

A Haladás II edzője, Kuttor Attila elmondta, hogy éjjel három órára értek haza, de néhány játékosuknak ennek ellenére reggel nyolcra mennie kellett érettségizni.

– Azért volt kellemetlen a helyzet, mert ez egy esti mérkőzés volt, amelynek kilenc óra előtt lett vége, a keretünkben pedig több olyan játékos szerepelt, aki ma érettségizik angolból – kezdte Kuttor Attila. – Persze, ezt talán nem tudhatták az ellenőrök, nem ők tehetnek róla. Négyen jöttek, de közülük csak egy ember végezte a vizsgálatot nyolc játékoson, ezért még tovább tartott. Éjjel három órára értünk haza, de néhány játékosunknak ennek ellenére reggel nyolcra mennie kellett érettségizni. Semmi problémám nincs a doppingvizsgálattal, de nem értettük a miértjét, hiszen az összes többi NB III-as meccs délután öt óra körül szokott kezdődni, tehát ha másik találkozót választanak, emberi időben végezhettek volna ők és a játékosok is. Egyébként is érdekes, hogy egy amatőr osztály mérkőzésére jönnek ki, és pont erre… Figyelembe vehették volna, hogy a vendégcsapat messziről érkezett, és még utaznia kell.

A Rangadó.hu érdeklődésére Dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője elmondta, hogy a tiltott teljesítményfokozó szerek kontrollja hazánkban nem egy véletlenszerű folyamat, hanem terv szerint zajlik, de a különböző sportágakon belül szabad kezük van, tehát arra a mérkőzésre látogatnak el, amelyikre akarnak. Eddig elsősorban a legmagasabb osztállyal foglalkoztak, tehát az NB I-vel és a válogatottal.

– Magyarországon kiemelt sportág és TAO-s sportág a foci, igyekeznek minél több pénzt rákölteni, stadionok épülnek, ezért úgy véljük, részünkről is van értelme átfogóbban foglalkozni vele, hogy demonstráljuk, a doppingellenőrzés mindenkire vonatkozik – magyarázta Tiszeker Ágnes. – Az egészségügyi kockázat is kiemelt a fociban, hiszen látjuk, hogy sajnos sok tragikus eset történik világszerte. Természetesen ezek nem kizárólag a doppinghoz köthetőek, de törekedni kell arra, hogy ez ne is legyen így. Éppen ezért immár nem csak a válogatott játékosokat tartjuk szem előtt, hanem igyekszünk eljutni NB II-es és NB III-as meccsekre is, de alsóbb osztályokba nem.

Érdekes kérdés, hogy vajon ebben a konkrét esetben, a szerda esti, csákvári meccsre véletlenszerűen mentek-e a doppingellenőrök, vagy bejelentést kaptak, miszerint valamelyik csapatban tiltott szerrel élnek a játékosok…

– Semmi nem tiltja, hogy fülesre, bejelentésre ellenőrzést végezzünk, ez külföldön nagyon népszerű, Angliában például egy ingyenes telefonszám van, amelyen bejelentéseket lehet tenni. A mi honlapunkon is van ilyen lehetőség, de nem nagyon élnek vele, és mi nem is nagyon csináljuk ezt. Persze, hozzánk is sokféle bejelentés érkezik, de ezekre nem nagyon szoktunk rámozdulni, mert számos névtelen jelzést csak a rosszindulat és az ellenségeskedés generál. Ha mindezt elhinném, az egész magyar sport gyászba borulna – folytatta Tiszeker Ágnes, aki hangsúlyozta, azt nem mondhatja meg, hogy a csákvári meccsre véletlenszerűen, vagy valamiféle bejelentés miatt mentek-e ki.

Olvasói sztorik