Hírek

Egy magyar, aki legyőzte az adidast

Oroszi László szerint a multinacionális sportszergyártó cég visszaélt az erőfölényével és a befolyásával.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az úgynevezett irányítósávos futballcipő feltalálója, Oroszi László a Fővárosi Ítélőtáblán jogerősen megnyerte perét a multinacionális sportszergyártó cég, az Adidas ellen, szabadalombitorlás tárgyában. A feltaláló 12 éve harcolt az igazáért. Az ügy végére most csak részben került pont, hiszen kezdődik a kártérítési per – írja a feol.hu.

Január 30-án hirdette ki a Fővárosi Ítélőtábla az Oroszi László kontra adidas perben hozott jogerős ítéletét, miszerint a találmány szabadalmi jogait a multinacionális sportszergyártó cég a Precision és a Mania cipők esetében elbitorolta. Az ítélethirdetés után a felek megállapodtak abban, hogy peren kívül megpróbálnak megegyezni egymással a kártérítést illetően, de ez nem történt meg, ezért Oroszi László, és szabadalmi ügyvivője, Lantos Mihály – aki a szintén magyar találmány, az üvegbeton esetében sikeresen képviselte ügyfelét – elhatározták, hogy nyilvánosságra hozzák az ügyet.

Oroszi szerint ezzel az ítélettel kiderült az igazság. Erre 12 évig kellett várnia, és ez az időszak a feltalálói tevékenységét majdnem tönkre tette. Az adidas hihetetlen nagy összeggel lett gazdagabb, most pedig azt állítja, hogy ez a történet régen volt, és elévült. A pereskedés folyamán Oroszi szerint a multi a feltaláló kivéreztetésére spekulált, az erőfölényével és a befolyásával visszaélt, a védett magyar szellemi terméket teljesen kifejlesztett állapotában eltulajdonította, és ezzel a magyar futballnak is ártott.

A jogerős ítélet után már csak a kártérítési per van hátra. Oroszi László reméli, hogy ez nem tart hosszú ideig, és a bíróság méltányolja a teljesen új, innovatív magyar termék ellopását úgy, hogy az egy fillérjébe sem került az adidasnak, s a világon mindenütt értékesítette a találmányon alapuló termékeket.

Olvasói sztorik