Hírek

Pert nyert az Adidas ellen egy magyar

Oroszi László feltaláló jogerősen sikerrel járt a világmárka ellen.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Oroszi László feltaláló közel tíz év után jogerősen pert nyert az Adidas sportszergyártó cég ellen. A bíróság kimondta az irányítósávos sportcipő újszerűségét, s hogy annak megalkotása Oroszi feltalálói tevékenységén alapult – írja az MTI.

Az index.hu hírportál cikke szerint a Fővárosi Ítélőtábla az Adidas Magyarország Kft. és tulajdonosa, az Adidas International Marketing BV által közösen, 2003 februárjában indított perben hozta meg ítéletét. A sportszergyártó kilenc éve Oroszi 2002 októberében, használati minta formájában levédett megoldásának jogellenes hasznosítása miatt indított perére válaszul fordult bírósághoz. Az Adidas vitatta Oroszi feltalálói munkáját, s ezáltal kizárólagos jogát, mert szerinte a megoldása nem volt új és nem a tulajdona.

A szakember 1995–1996-ban fejlesztette ki futballcipőjét, amelynek újdonsága az orr-rész keménygumiból készített sűrű bordázata, az irányítósávok voltak, melyek javítottak a találati pontosságon, segítették a játékost a labda adott irányba rúgásában. Az Adidas cég akkori fejlesztési igazgatója két társával megnézte a mintadarabokat, s kértek belőle példányokat, majd a cég 2000-2001 körül piacra dobta a Predator Precision, majd a Predator Mania cipőit – írja az index.hu a feltaláló közleményére hivatkozva.

A Fővárosi Ítélőtábla 2012. április végén kézbesített végzésével zárult le a 2003 februárjában megkezdett per. Az irányítósávos sportcipő azóta szabadalom lett, s a mostani végzéssel megnyílt a lehetőség, hogy Oroszi folytassa a tíz évvel ezelőtt indított szabadalombitorlási perét.

Oroszi László az általa kifejlesztett irányítósávos labdarúgócipő 1996-ban legyártott prototípusát mutatja kertjében, a Fejér megyei Válon. A magyar feltaláló a közel tíz év után jogerősen pert nyert a közelmúltban az Adidas ellen, miután a cég az övéhez nagyon hasonló termékekkel állt elő.

Oroszi László az általa kifejlesztett, a Tisza cipőgyár által 1997-ben gyártott irányítósávos labdarúgócipőt, illetve a Predator Precision cipőt mutatja.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik