Hírek

Rósa Dénes visszatér

Az egykori válogatott középpályás a Budapest-bajnokságban tanulja az edzői szakmát, és talán játszani is fog.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az ASR Gázgyár csapata 12 győzelemmel a harmadik helyen áll a Budapest-bajnokság második vonalában. Az együttest két fiatal edző irányítja, Wágner Ádám, és ikertestvére, Gábor. Ők egy igazi nagyágyút csábítottak a klubhoz edzőkollégának, és akár játékosnak is. A Fradiból 2012-ben visszavonult Rósa Dénes már csatlakozott a szakmai stábhoz. Az egykori tízszeres válogatott középpályás a Digi Sport televízió kedd reggeli adásában elmondta, hogy a fővárosi egyesületnél nagyon profi körülményeket próbálnak biztosítani a játékosoknak.

– Tudatosan tűnt el a fociból az elmúlt másfél-két évben?
– Igen. Talán észre lehetett venni, hogy nem voltam a tévében és az újságokban sem. A tudtomon kívül egy-két alkalommal volt egy-két iromány rólam, de próbáltam kicsit távol tartani magam a közegtől – mesélte a 36 éves Rósa Dénes.

– Mi volt ennek az oka?
– Különösebb oka nem volt. Úgy éreztem, hogy kell egy kis szabadság. Kiélveztem ezt a másfél évet, foglalkoztatni tudtam az üzleti ügyeimmel, és próbáltam a foci utáni életet kicsit átszervezni, hogy komfortosabb tudjak lenni. Voltak olyan lehetőségeim, hogy „megélhetési” futballista legyek, és ne a saját anyagi dolgaimhoz kelljen még pár évig hozzányúlnom. Tudatosan készültem a foci utáni időszakra, három éve már önálló cégeket üzemeltetek, és így nem volt nehéz a futball utáni élet kezdése.

– Hallott már korábban új kollégáiról, a Wágner-ikrekről?
– Megmondom őszintén, hogy korábban nem hallottam róluk, de hazudnék azonban, ha azt mondanám, hogy nem néztem utána a srácoknak.

– Játékos vagy edző lesz? Rávették már arra, hogy játsszon?
– Még nem, de talán a következő edzésre már beszállok. Az elmúlt időszakot edzés nélkül töltöttem, hobbiszinten futkároztam csak. A komoly cél, amit beszéltünk a fiúkkal, hogy a tanulással szeretnék továbblépni az A-licences szintre. Nagyon szimpatikus volt, amit felvázoltak, és a tapasztalatom is pozitív. Nagy kedvvel vágok bele ebbe a munkába is.

– Mit tud tanulni ettől a két fiatalembertől?
– Bár mindenki ért a labdarúgáshoz, a fiúk mögött komoly élettapasztalatok és tanulmányok vannak. Az edzések levezetésében, szerkezetében és felépítésében én még nagyon távol állok ettől. Valamennyi rálátásom természetesen van a dolgokra a B-licenc elvégzése óta, ott azért eléggé kinyílt a szemem, hogy mit miért csinálunk. Sok mindenben azonban még távol állok ettől a szakmától, viszont talán én is tudok nekik valamiben segíteni.

– Mennyire kell nagy játékosnak lenni ahhoz, hogy valakiből jó edző legyen?
– Ezzel is úgy vagyok, mint a játékoskarrieremmel. Kitűztem egy cél, és többet értem el, mint amennyit gondoltam, és amennyit gondoltak rólam. Ebben nagyon sok munka volt, és nagy támogatást kaptam a családomtól is. Úgy érzem, hogy most jött el az ideje, hogy egy kis elnyújtott vakáció után belevessem magam ebbe a munkába is. Másfél évet úgy töltöttem, hogy abszolút kizártam a labdarúgást, mérkőzéseket még a tévében sem néztem, egyedül a Fradi meccseire jártam ki. A vezetőség biztosít lehetőséget számomra a meccsek megtekintésére, az a közeg azért hiányzik. Hosszú távú célokat tűztem ki magammal szemben, és ugyanúgy szeretném elérni őket, mint a játékoskarrierem alatt is.

– Mennyi ideig tarthat ez az együttműködés? Lehet, hogy ez trió egyszer az első osztályba vezényli a Gázgyárat?
– Egyelőre nagyon pozitívak az élményeim és a tapasztalataim. Nagyon profi körülményeket próbálnak biztosítani a játékosoknak. Angol stílusú módszereket alkalmazva a játékosok már ezen a szinten is játékosnak érezhetik magukat. Az edzések felépítése is profin megtervezve és kivitelezve a kollégák által. Kéthetes ismertség után azért nem akarok nekik túlságosan nagy önbizalmat adni, hogy azt higgyék, hogy értenek is hozzá, mert azért kellek én oda melléjük – mondta mosolyogva Rósa. – Amit ők már tudnak a szakmáról, azt nekem jó hangulatban át tudják adni, és bízom benne, hogy én is tanácsokkal el tudom látni őket. Sokat jegyzeteltem már az eddig látott két meccs alatt is, és lehetőség szerint sokat beszélgettünk, és még fogunk is.

Olvasói sztorik