Hírek

A nap híre: Szalai László előadása

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Rangadó.hu állandó szakértője, a magyar futball iszonyait és viszonyait egyaránt kiválóan ismerő Sport Zoltán minden alkalommal az előző nap általa legérdekesebbnek ítélt focihírét kommentálja.

Íme, a keddi nap híre, miszerint az MLSZ edzőképzésének vezetője, Szalai László érdekes, szókimondó előadást tartott:

Volt egy konferencia, ahol a résztvevők meghallgatták, hogyan működik a magyar utánpótlás, hogyan kerülnek ki a fiatalok az akadémiákról.

Közbevetőleg ismét megjegyezném, hogy amikor a Sport Televízióban az okosok egy húszéves játékosra azt mondják, hogy Zolika nagyon jól mocorgott, nagyon ügyes, tehetséges fiatal, akkor tévúton járnak, Lukaku ugyanis már 17 évesen játszott az Anderlechtben, és amikor melléraktak egy magyar játékost, akkor megkérdezte, hogy ki ez a kisfiú, holott egykorú volt vele.

Ez is mutatja, hogy fizikálisan mekkora különbség van az európai futball, és a mi akadémiáinkról kikerülő játékosok között. Pedig a banán ott is banán, a paradicsom ott is paradicsom. Idehaza egy húszéves futballista a menedzserek miatt bemutatkozik az élvonalban, és rögtön azt mondják, hogy Zolika eszméletlenül tehetséges játékos. Az utánpótlás és a felnőtt futball között sajnos továbbra is óriási űr tapasztalható.

Szalai nagyon jól mondja: tizennyolc éves korban nem fejeződhet be a fiatalok képzése, hiszen a felnőtt futballra is nevelni kell őket. Az U21-bajnokság jó ötlet volt, függetlenül attól, hogy kitől származik, hiszen ott továbbfejlődhetnek. Rossz testtartású, futni nem tudó, sportolásra alkalmatlan gyerekek érkeznek az akadémiákra. Ennek oka, hogy – bár mindennapos testnevelésnek már lennie kell – sajnos a testnevelőknek sok mindenről fogalmuk sincs. Hihetetlenül kicsi a bázis, nem lehet összehasonlítani a merítési lehetőségeket.

Fontos kérdés, hogy ki lesz a szövetségi kapitány, hogy Huszti Szabolcs visszatér-e, hiszen ez a kirakat, de elsősorban a fiatalokkal, a 6-8-10 évesekkel kellene foglalkozni, és akkor talán ütőképes válogatottunk lesz 12 év múlva. Az akadémiákról pillanatnyilag kikerülő játékostípusra, az ügyes kis magyar focistákra nincs szükség. Az utánpótlásedzőknek is megvan a felelősségük, de amíg komolytalan pénzért, nem főállásban, felkészületlenül végzik a dolgukat, addig ne is várjunk többet. A kőműves minimálbérért nem senki nem fogja felépíteni a parlamentet…

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik