Hírek

A románok hálásak a hollandoknak

A szerdai román lapok a hollandok sportszerűségét méltatták; a szurkolók kifütyülték a csapatot.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Hollandia az isztambuli győzelmével lehetővé tette, hogy Románia a második helyen végezzen a világbajnoki selejtezőcsoportban, és így esélyt kapott arra, hogy a pótselejtezőn kijusson a jövő évi, brazíliai tornára.

Ezzel arra utaltak, hogy ha – az amúgy is csoportelső és már biztos vébé-résztvevő – hollandok kikaptak volna Isztambulban, akkor a törökök a románokkal azonos pontszámmal végeztek volna a csoportban, és a román válogatottnak legalább hatgólos különbséggel kellett volna győznie Észtország ellen a pótselejtezős második helyért.

Ezzel szemben a román csapat kedden szerény teljesítményt nyújtott az észtek elleni, otthoni meccsen, amivel ki is váltotta az alig félig megtelt nemzeti arénában ülő szurkolók elégedetlenségét – írta szerdán a Gazeta Sporturilor című sportújság. Bár a csapat továbbjutott a pótselejtezőre, a bukaresti örömünnep elmaradt, az észteket 2-0-ra legyőző román válogatottat gyakran kifütyülte a közönség, amikor a saját térfelén passzolgatott.

A GSP-nek nyilatkozó Victor Piturca szövetségi kapitány azt mondta: nagyon szeretné, hogy kijussanak a világbajnokságra, elsősorban a mostani román futballgeneráció miatt, de bárkivel kerülnek majd össze, Románia lesz az esélytelenebb, hiszen a novemberi pótselejtezők jövő hétfői sorsolásán nem tartozik a kiemelt csapatok közé.

A Prosport című lap szerint Hollandia csak a románokért hajtott és Louis van Gaal játékosai szobrot érdemelnének Romániában. A cikkíró a vébé decemberi csoportsorsolásának kiemelésére utalva hozzátette: Hollandiának 30 százaléknyi esélye sem volt arra, hogy a keddi mérkőzés nyomán a világ első nyolc csapata közé kerüljön, mégis győzni ment Törökországba.

A Hollandiának hálálkodó sportkommentátorokhoz csatlakozva Victor Ponta miniszterelnök is azt írta egy közösségi portálon: „Bravó Románia! Sok sikert a pótselejtezőn: mindannyian a csapat mellett vagyunk! Hollandiának pedig köszönet a sportszerűségért”.

Olvasói sztorik