Hírek

A királynő ablakát be ne törd!

Először rendeztek futballmeccset a legnagyobb londoni királyi rezidencia, a Buckingham-palota parkjában.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A kivételes eseményhez az angol labdarúgó-szövetség (FA) megalakulásának 150. évfordulója szolgáltatta az alkalmat. A hétfői mérkőzést személyesen Vilmos herceg, II. Erzsébet királynő unokája, a brit trón majdani várományosa szervezte.

Vilmos – aki az FA elnöki tisztségét is betölti – közvetlenül az uralkodótól kapott külön engedélyt a teljes méretű pálya kijelölésére a palota 16 hektáros parkjában.

A herceg – Károly trónörökös, és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, aki édesapja után majdan az Egyesült Királyság uralkodója lesz – a hétfő délutáni meccs előtt, általános derültség közepette felhívta a két csapat figyelmét arra, hogy nagymamája gyepén játszanak, és ha valaki a palota akár egy ablakát is betöri egy félresikerült lövéssel, közvetlenül a királynőnek tartozik elszámolással az okozott kárért.

A meccset a két legrégebbi angol futballklub, az FA regionális amatőr ligájában játszó Civil Service FC és a Polytechnic FC vívta. A mérkőzést a Polytechnic nyerte 2-1-re.

A játékvezető Howard Webb volt, aki az angol első osztály elitje, a Premier League mérkőzésein bíráskodik, és a 2010-es dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság döntőjét is ő vezette.

A Civil Service FC – amelynek játékosai zömmel a brit kormány, illetve helyi önkormányzatok tisztviselői – az egyetlen máig létező olyan angol klub, amely jelen volt 1863. október 26-án a londoni Freemasons’ Tavern nevű pubban, ahol tizenegy klubcsapat képviselői megállapodtak az FA létrehozásáról és kidolgozták a szövetség alapszabályát.

Az 1875-ben alapított Polytechnic FC a második legrégebbi, még létező angol futballklub.

A Buckingham-palota parkjának előkészítését Tony Stones, a londoni Wembley stadion vezető pályamestere felügyelte. A park füvét a Wembley-szabványra, vagyis 27 milliméteresre vágták, az FA könnyűszerkezetes edzőkapukat kölcsönzött a mérkőzéshez, hogy ne kelljen lyukakat fúrni az előkelő talajba, a játékosokat pedig arra kérték, hogy a szokásosnál rövidebb stoplikkal ellátott futballcipőt viseljenek a gyep kímélése végett.

A jubileumi mérkőzés előtt Vilmos herceg 150 olyan önkéntest – edzőket, szervezőket, játékvezetőket, tehetségkutatókat – tüntetett ki, akik helyi szinten segítik az angol labdarúgás fejlesztését. Az FA statisztikái szerint Angliában hetente átlagosan kétmillióan futballoznak szervezett formában valamilyen szinten – írja az MTI.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik