Hírek

Jubileumi futballmeccs Angliában

Első ízben rendeznek futballmeccset a legnagyobb londoni királyi rezidencia, a Buckingham-palota gyepén.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az októberre tervezett kivételes eseményhez az angol labdarúgó-szövetség (FA) megalakulásának 150. évfordulója szolgáltatja az alkalmat.

A mérkőzést személyesen Vilmos herceg, II. Erzsébet királynő unokája, a brit trón majdani várományosa szervezi. Vilmos az FA elnöke, és a The Daily Telegraph című tekintélyes konzervatív brit napilap keddi híre szerint közvetlenül az uralkodótól kapott külön engedélyt a teljes méretű, százszor hatvanméteres pálya kijelölésére a palota parkjában.

A meccset a két legrégebbi angol futballklub, az FA regionális amatőr ligájában játszó Civil Service FC és a Polytechnic FC vívja október 7-én.

A Civil Service FC – amelynek játékosai zömmel a brit kormány, illetve helyi önkormányzatok tisztviselői – az egyetlen máig létező olyan angol klub, amely jelen volt 1863. október 26-án a londoni Freemasons’ Tavern nevű pubban, ahol tizenegy klubcsapat képviselői megállapodtak az FA létrehozásáról és kidolgozták a szövetség alapszabályát.

Az ellenfél, a 1875-ben alapított Polytechnic FC a második legrégebbi, még létező angol futballklub.

A Buckingham-palota parkjának előkészítését Tony Stones, a londoni Wembley stadion vezető pályamestere felügyeli. A park füvét a Wembley-szabványra, vagyis 27 milliméteresre vágják, az FA könnyűszerkezetes edzőkapukat kölcsönöz a mérkőzéshez, hogy ne kelljen lyukakat fúrni az előkelő talajba, a játékosokat pedig arra kérik, hogy a szokásosnál rövidebb stoplikkal ellátott futballcipőt viseljenek a gyep kímélése végett.

A jubileumi mérkőzés előtt Vilmos herceg 150 olyan önkéntest – edzőket, szervezőket, játékvezetőket, tehetségkutatókat – tüntet ki, akik helyi szinten segítik az angol labdarúgás fejlesztését. Az FA statisztikái szerint Angliában hetente átlagosan kétmillióan futballoznak valamilyen szervezett formában.

Olvasói sztorik