Hírek

Polgárőrök vigyáznak a meccsekre

Az MLSZ-szel kötött megállapodás értemében az Országos Polgárőr Szövetség tagjai is ügyelnek a pályák rendjére.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Magyar Labdarúgó Szövetség és az Országos Polgárőr Szövetség hétfőn bejelentett megállapodása alapján az alacsonyabb osztályú bajnoki mérkőzéseken polgárőrök vigyáznak a biztonságra. A megállapodást az MLSZ részéről Vági Márton főtitkár, az OPSZ részéről Túrós András, a szervezet elnöke írta alá.

A magyar labdarúgás tízéves fejlesztési stratégiájának szerves része a biztonság mindenoldalú garantálása a stadionokban, a stratégia kiemelt figyelmet fordít a nézőtéri és stadion környéki erőszak megszüntetésére, a nézők testi épségének és anyagi javainak megóvására – írja az MLSZ honlapja.

A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a biztonsági eszközökkel felszerelt stadionokból a rendbontások áttevődnek a megyei és alacsonyabb osztályú mérkőzésekre. Egy hétvégén, Magyarországon 1600 felnőtt és utánpótlás mérkőzést játszanak megyei és alacsonyabb osztályokban az ország 2100 településén, felnőtt férfi mérkőzések száma meghaladja a 850-et. A helyi szinten már jól ismert, a biztonság iránt elkötelezett polgárőr önkéntesek bevonása a mérkőzések rendezésébe hatékonyabbá és a nézők számára barátibbá teheti a biztonsági intézkedéseket.

Az OPSZ és az MLSZ két alapvető célt tűzött ki az együttműködés kapcsán. Az első, hogy a közös tevékenység járuljon hozzá a labdarúgó-mérkőzések környékén a közrend és közbiztonság fenntartásához, a kulturáltabb szurkolási feltételek megteremtéséhez. A második, hogy a nagyszámú megyei és az alacsonyabb szintű osztályokban zajló mérkőzés biztonsági kihívásainak kezelése váljon hatékonyabbá egymás kölcsönös támogatásával.

Az MLSZ megyei igazgatóságai és a megyei polgárőr szövetségek a mérkőzések kockázatai alapján döntenek a polgárőrök részvételéről a mérkőzések biztosításában, a rendőrség tájékoztatása mellett. A polgárőrök segítik a nézők közlekedését, parkolását, figyelőszolgálatot látnak el, közreműködnek a rendbontók beazonosításában, segítséget nyújtanak a rendezvény résztvevőinek. Az MLSZ közreműködik a biztosításokban résztvevő polgárőrök képzésében, pénzügyi támogatást, technikai eszközöket biztosít azon polgárőr szervezetek számára, amelyek kiemelten vesznek részt a mérkőzések biztosításában.

A polgárőr egyesületek elsősorban a megyei, illetve ennél alacsonyabb osztályban szereplő labdarúgó csapatok mérkőzéseinek biztosításában vesznek részt. Formaruhában közreműködnek közterületi szolgálat ellátásával a mérkőzésre érkező szurkolók irányításában, a gépjárműforgalom parkolóba terelésében. Szükség szerint – jelzőőri tevékenységgel – részt vesznek forgalomirányítási feladatok ellátásában is. Az NB I-es, NB II-es és az NB III-as mérkőzéseken, a stadionokon belül a rendőrség kérésére és a rendőrséggel együttműködve, figyelőszolgálatot teljesíthetnek a polgárőrök.

Túrós András, az OPSZ elnöke elmondta: a polgárőr szövetség nagyon szívesen vállalta a feladatot, mert elkötelezett a magyar labdarúgás mellett, és az ország minden pontján megfelelő nagyságú állománnyal rendelkezik ahhoz, hogy gond nélkül biztosítsa az alacsonyabb osztályú mérkőzések biztonságát.

Olvasói sztorik