Hírek

Egervári hétfőn hirdet keretet

A magyar válogatott szakmai stábja már gőzerővel készül a csehek elleni barátságos meccsre.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Egervári Sándor szövetségi kapitány hétfőn, a bajnoki forduló után hirdet keretet a Csehország elleni, augusztus 14-i mérkőzésre, de a háttérmunka már hetekkel ezelőtt megkezdődött a szakmai stáb részéről. Kenyeres Imre szövetségi edző a csehek elmúlt egy évben lejátszott meccseinek felvételeiből készített összeállítást, amiből a találkozót megelőző összetartáson a válogatott játékosai készülhetnek fel a mérkőzésre.

– Bőséges szakmai anyag állt rendelkezésünkre a csehekről, két barátságos meccs mellett az összes világbajnoki selejtezőjük felvételét megkaptuk, a legutóbbi, olaszok elleni mérkőzésüket pedig Egervári Sándorral és Csábi Józseffel közösen a helyszínen néztük meg – mondta az MLSZ honlapján Kenyeres Imre. – Ellenfelünk viszonylag állandó csapattal rendelkezik, kevés változás volt a keretben a tavalyi, egymás elleni meccsünk óta. Válogatottjuk ideális keveréke a rutinos és fiatalabb játékosoknak, masszív védelmük és középpályájuk van, és felépülése óta Tomas Rosicky személyében egy tapasztalt irányítóval is rendelkeznek.

A magyar válogatott edzője szerint a cseheknek egyedül támadóposzton vannak nehézségeik. Már hosszabb ideje csúcséket keresnek, aki gólra váltja a helyzeteket, ám egyelőre nem találták meg Milan Baros utódját, úgy tűnik, nincs igazán jó minőségű befejező csatáruk. Ezt mutatja, hogy a hat világbajnoki selejtezőjük közül négyen nem tudtak gólt szerezni, csak Málta és Örményország ellen voltak eredményesek. Vannak ugyanakkor klasszisaik, Rosicky és Cech mellett Darida, Plasil vagy Jiracek is nemzetközileg elismert játékos.

A csehek eredményei nem a legjobbak, de a dánok elleni hazai mérkőzésüktől eltekintve a legtöbb selejtezőn fölényben tudtak játszani, megvoltak a helyzeteik, csak nem tudták kihasználni őket, mindent elmond erejükről, hogy az olaszok elleni gól nélküli selejtezőn közelebb álltak a győzelemhez ellenfelüknél. A labdaszerzések, az agresszív letámadás az egyik nagy erősségük, játékosaik rengeteget futnak, mozgékonyak, de ezt tavaly testközelből és megfigyelhette a magyar válogatott a győztes prágai találkozón.

A magyar válogatott szakmai stábja folyamatosan figyelemmel követi a kerettagok formáját, a hétvégi fordulóban is több bajnokit néznek meg a helyszínen: Kenyeres Imre a Diósgyőr–MTK meccsre utazik, Egervári Sándor a Ferencváros–Videoton bajnokira látogat ki, míg Csábi József pénteken a pécsiek paksi vendégjátékán lesz megfigyelő.

– Akárcsak eddig, továbbra is folyamatosan figyeljük az NB I-es meccseket, igyekszünk jelen lenni a legtöbb találkozón, és a számítógépes elemzőprogram is nagy segítségünkre van – tette hozzá Kenyeres Imre. – A csapatépítés három éve alatt kialakult a keretünk, nagy változások már nem történnek, de mindig van hely új játékosoknak a csapatban. Akik huzamosabb ideje kiemelkedő formát mutatnak, könnyen bekerülhetnek, míg azok, akiknek megtorpan a fejlődésünk, vagy hanyatlik a formájuk, elveszthetik a helyüket. A Diósgyőr–MTK bajnokin mindkét csapatban figyelek játékosokat, és nemcsak azokat, akik rövid távon hasznára lehetnek a válogatottnak, hanem a fiatalabbakat is, akikből néhány éves távlatban kerettag válhat.

A szakvezetés folyamatosan kapcsolatban van a külföldön játszókkal is, az ő esetükben az a legfontosabb, hogy az átigazolási időszak végéig mindenki megtalálja azt a csapatot, amelyben ideális feltételek között játszhat. Voltak pozitív változások, Szalai Ádám nagyot lépett előre, Hajnal Tamás is talált olyan klubot, ahol állandó játéklehetőséget kaphat, Varga Józsefre ugyancsak számítanak új együttesében. Kenyeres Imre elmondta, bíznak benne, hogy Korcsmár Zsolt átigazolása jól sül el, Pintér Ádám pedig minél előbb talál magának megfelelő csapatot. Sajnos, mostanság Koman Vladimir sem kap lehetőséget a Krasznodarban, ezért az ő helyzete sem tekinthető ideálisnak.

Olvasói sztorik