Hírek

Buffon volt a leggyengébb láncszem

Brazília 4-2-re lelépte az olaszokat, s látszott, hogy a legendás kapus már leszállóágban van.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A házigazda brazil válogatott kiváló mérkőzésen győzte le Olaszországot a Konföderációs Kupa A-csoportjának szombati zárónapján. A dél-amerikai gárda így csoportelsőként, míg az európaiak másodikként zártak és készülhetnek az elődöntőre.

Hatalmas lendülettel kezdett a brazil csapat, de csak a félidő végén egy szabadrúgást követően jutott előnyhöz a csereként beállt Dante révén. A fordulást követően nem sokkal az olaszok a szintén csereként pályára lépett Giaccherini góljával egyenlítettek, a találatot Balotelli mesteri sarkazásos gólpassza előzte meg.

Az európai alakulat ugyanakkor nem örülhetett sokáig, ugyanis négy perccel később Neymar egy 17 méteres szabadrúgást tökéletesen csavart a kapu bal felső sarkába. A Barcelona új szerzeményének ez volt a harmadik gólja a tornán.

A 66. percben Fred lépett ki Marcelo labdájával és bombázott a léc alá, de Chiellini góljával felzárkóztak az olaszok. A találkozó a 89. percben dőlt el, megint csak Fred volt eredményes.

A Rangadó.hu állandó szakértője, a Honvéd, a Ferencváros, a Zalaegerszeg és az Ajka egykori edzője, Vass László elemzésében elmondta, az olaszok négy kapott gólja közül háromban Gianluigi Buffon kapust hibáztatható, látszott, hogy leszállóágban van, hibáival döntően befolyásolta a végeredményt.

Nagy érdeklődéssel vártam a mérkőzést, mert az amerikai és az európai futball találkozása mindig érdekes, rendszerében is, hogy milyen játékrendszert alkalmaznak. Nos, ezúttal a braziloknál és az olaszoknál is a négyvédős rendszer működött.

Nagyon érdekesnek tűnt számomra, hogy a stabil olasz védők között Neymar hogy fogja kiélni magát, de a gólja ellenére csalódás volt, mert nem tudott különösebben kibontakozni, illetve az egy-egy elleni szituációkból tőkét kovácsolni. A szabadrúgásgólja előtt is őt rúgták fel, ez hasznos egyéni villanás volt. A gólt egyébként kapushibának tartom, mert legalább el kellett volna vetődnie a lövésre. Az olaszok négy kapott gólja közül háromban Buffon hibáztatható, látszott, hogy leszállóágban van, hibáival döntően befolyásolta a végeredményt.

Érdekesség, hogy az olaszok néhány villanás ellenére tulajdonképpen le tudták védekezni a brazil játékosokat egy az egy ellen, talán csak Hulk kivételével. Őt nem nagyon tudták legyőzni, vele nem nagyon bírtak, ezért ott keresendő a dél-amerikaiak eredményessége. Őt nem tudták hatástalanítani. Az itáliaiaknál Balotelli mellé nem érkeztek olyan létszámmal csapattársak, hogy veszélyt tudtak volna jelenteni a brazil kapura. Az előrejátékuk, a befejezőjátékuk nem volt olyan hatékony. A kapushibák mellett helyezkedési hibák is jellemezték a játékukat a rögzített helyzetek levédekezése során. Ezen a szinten érthetetlen dolgokat véltem felfedezni, persze minden meccsen a feszültség, a koncentráció határozza meg az eredményességet.

Mindkét csapat az ellenfél térfelén akart labdát szerezni, emiatt látványos volt a játék. Meglepő volt, hogy Neymar is többször odacsúszott, odacsapott, nem egyszer durván. Összességében látványos, eladható meccs volt, amelynek első félidejében a labdabirtoklás a brazilok javára volt döntő, de nem hozott nagy előnyt. A második részben egy kicsit kiegyenlítődött a labdabirtoklás, de ennek ellenére akkor rúgták góljaikat a házigazdák. Érdekes mérkőzés volt, amelyen az egyéniségek nagyon sokat jelentettek. Az olaszoknál volt néhány negatív teljesítmény Buffon mellett is, a braziloknál viszont Hulk kimagasló játéka mellett a többiek közepes teljesítménye is elég volt, hogy megnyerjék a meccset.

Külön érdekesség volt a párharcok során az erő és a karok használata, ennek ragyogó példája volt Fred gólja, ahogy lenyomta a védő karját, ahogy kiharcolta magának a helyzetet. Szintén nagyon hangsúlyos a pontrúgások fontossága. Remélem, idehaza is sok játékos nézte a meccset, mert nagyon tanulságos volt amatőröknek és profiknak egyaránt.

Konföderációs Kupa

A-csoport, 3. (utolsó) forduló

Brazília – Olaszország 4-2 (1-0)

Salvador (Brazília), 49 ezer néző. Játékvezető: Irmatov (üzbég)

Brazília: Júlio César – Dani Alves, David Luiz (Dante, 34.), Thiago Silva, Marcelo – Hernanes, Luiz Gustavo, Oscar – Hulk (Fernando, 76.), Fred, Neymar (Bernard, 69.). Szövetségi kapitány: Luiz Felipe Scolari

Olaszország: Buffon – Abate (Maggio, 30.), Bonucci, Chiellini, De Sciglio – Candreva, Montolivo (Giaccherini, 26.), Aquilani, Diamanti (El Shaarawy, 72.), Marchisio – Balotelli. Szövetségi kapitány: Cesare Prandelli

Gólszerzők: Dante (45.), Neymar (54.), Fred (66., 88.), illetve Giaccherini (51.), Chiellini (71.)

A csoport végeredménye: 1. Brazília 9 pont, 2. Olaszország 6 pont, 3. Mexikó 3 pont, 4. Japán 0 pont

Olvasói sztorik