Hírek

Kezdődik a Konföderációs Kupa

A házigazda Brazília történelmi mélyponton van, de ha feltámad, sorozatban harmadszor nyerhet.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Összességében negyedszer, sorozatban harmadszor nyerheti meg a Konföderációs Kupát a házigazda Brazília. A felnőtt világversenyek történetében először alkalmaznak gólbíró technológiát a tornán.

A dél-amerikai ország hat városában június 15-30. között sorra kerülő nyolccsapatos tornán egyébként nem a hazai együttes a favorit, ugyanis jelenleg csak 22. a világranglistán, ami történelmi mélypont a gárda történetében. Az elsőszámú esélyes a világ- és Európa-bajnok spanyol válogatott, amely az elmúlt években szinte legyőzhetetlennek bizonyult a világversenyeken. A 2008-as Európa-bajnoki diadala óta kizárólag a Konföderációs Kupát nem sikerült elhódítania, mivel négy éve nagy meglepetésre kikapott az elődöntőben az Egyesült Államoktól.

Nagy kérdés, mire lehet számítani az olaszoktól és az uruguayiaktól. Az itáliaiak a tavalyi kontinensviadalon meglepetésre döntőbe jutottak, de az igazán meggyőző teljesítménnyel azóta adósak, míg a legutóbb világbajnoki elődöntős és Copa America-győztes uruk szenvednek a vébé dél-amerikai selejtezősorozatában, mindössze az ötödik, pótselejtezőt érő helyen állnak jelenleg.

Rajtuk kívül még a meglepetésre szinte mindig képes Mexikó szólhat bele a végső küzdelmekbe, ugyanakkor a papírforma szerint a már biztos vébérésztvevő Japántól, továbbá Nigériától, és legfőképpen Tahititól nagy bravúr lenne, ha továbbjutna csoportjából.

A világbajnokon és a házigazdán kívül a hat konföderáció – Afrika, Ázsia, Dél-Amerika, Európa, Észak- és Közép-Amerika, Óceánia – bajnokát felvonultató tornán a meccseket abból a szempontból is érdemes lesz majd követni, hogy a Konföderációs Kupa a 2014-es világbajnokság és a GoalControl elnevezésű gólbíró-technológia főpróbájának tekinthető.

A nemzetközi szövetség (FIFA) április elején döntött arról, hogy a 14, nagy sebességű kamerával működő német fejlesztésű rendszert kipróbálja, s ha beválik, akkor jövőre a vébén is alkalmazza. A gólbíró- vagy gólvonal-technológia arra szolgál, hogy minden kétséget kizáróan el tudják dönteni, egy adott helyzetben áthaladt-e a labda teljes terjedelmével a gólvonalon, így elejét vegyék az előző világbajnokságon és Európa-bajnokságon tapasztalt játékvezetői tévedéseknek.

A Konföderációs Kupa mérkőzéseit Brazíliavárosban, Rio de Janeiróban, Belo Horizontében, Recifében, Fortalezában és Salvadorban rendezik. Kérdés, hogyan vizsgáznak a stadionok, melyek közül többnél jelentős csúszások mutatkoztak az építés vagy felújítás közben. A FIFA szerint emiatt most még nem minden lesz teljesen kész.

A nemzetközi szövetség eredetileg azt szerette volna, ha mind a hat létesítmény elkészül decemberre, de később ezt a határidőt a munkálatok folyamatos csúszása miatt április 15-re módosította. A nyitómérkőzésnek otthont adó brazíliavárosi aréna és a döntő helyszíne, a Rio de Janeiró-i Maracana Stadion esetében azonban ez az időpont sem volt tartható.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!