Hírek

Nőknek, gyerekeknek estek a rendőrök?

A szombati balhéról megszólalt a helyi rendőrség, az ORFK, és a Haladás Szurkolói Kör is.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Ahogy arról szombat délután hírt adtunk, a Kaposvári Rákóczi – Szombathelyi Haladás (3-2) mérkőzés ideje alatt a vendégszurkolók közül egy, majd a mérkőzést követően további öt személyt állítottak elő a rendőrök rendzavarás szabálysértése miatt.

Ellenük az eljárást a Kaposvári Rendőrkapitányság folytatja le, meghallgatásukat követően éjszaka a hat férfi szabálysértési őrizetbe került.

Információnk szerint, és a www.haladasfc.hu fórumának beírásai alapján a Haladás drukkerek rendőri túlkapást emlegetnek. Indokolatlan, túlzó rendőri fellépésről beszélnek, ezeket bizonyító fénykép- és videofelvételekről beszélnek.

A Rangadó.hu szerette volna megszólaltatni Keringer Zsoltot, a Haladás Szurkolói Kör vezetőjét, hogy a szombathelyi drukkerek szemszögéből is megismerhessük a történeket.

Vannak felvételek

Vasárnap reggeli érdeklődésünkre Keringer azt mondta, egyelőre nem nyilatkozik senkinek, mert előbb konzultálnak egy ügyvéddel, aztán közleményt fognak kiadni, amelyben részletesen benne lesz minden, ami történt, illetve az álláspontjuk is. Megerősítette a fényképek és a videók meglétét, és hozzátette, majd azokat is közzéteszik. Hogy ez mikorra várható, arról csak annyit mondott, nem kapkodnak. Kaposvári társaiknak meleg ruhát juttatnak el, illetve ügyvédet szereztek számukra.

FRISSÍTVE – a Haladás-drukkerek közleményét változtatás nélkül közöljük:

A Kaposvár – Haladás mérkőzés alatt, és az azt követően történtek kapcsán a Haladás szurkolók az alábbi közleményt adják ki.
Elfogadhatatlan, hogy a XXI. században ilyen brutális rendőri intézkedések, viselkedések történjenek meg szurkolókkal szemben. A biztonsági szolgálat olyan feszültséget indított el az indokolatlan intézkedés kezdeményezésével, melyet aztán követett a Készenléti Rendőrség tagjainak brutális viselkedése a mérkőzésen kivett szurkolóval szemben. Szurkolótársunk nem követett el olyan cselekményt, melynek következtében 5-6 rendőrnek kellett a betonra leteperni és ott brutálisan ütlegelni. A szurkolótábor minden ott lévő tagja felháborodott a rendőri viselkedésen, intézkedésen, mely folytatódott a meccs befejezését követően. Ennek eredményeként olyan embereket állítottak elő, akik jöttek a parkolóba a kocsikhoz, vagy várta a hozzátartozóját. Nekiestek nőknek, gyerekeknek és indokolatlan rendőri fellépést tanúsítottak a Haladás szurkolókkal szemben. Szeretnénk azt is jelezni, hogy több rendőrön nem volt azonosító szám, melyről fénykép is készült.
Úgy véljük, hogy ez az intézkedéssorozat indokolatlan és túlzó volt, megfélemlítés volt az ott lévő emberekkel szemben. Az ottani rendőri biztosítók közül többen minősíthetetlen hangnemben beszéltek a szurkolókkal. Érezhető volt, hogy bűnözőként kezelnek mindenkit, aki ott volt a vendég szektorban. A készenléti rendőrség az elmúlt hónapokban hasonló módon lépett fel más táborokkal szemben is, amit szintén elfogadhatatlannak tartunk.
Ezúton is szeretnénk kinyilvánítani, hogy egyetlen Haladás szurkoló sem támadt rá a rendőrökre. Ezek jogtalan és alaptalan vádak és egyes médiumok részéről ilyen jellegű tudósításokat visszautasítjuk és kérjük az érintettek szíveskedjenek valós, tényekre alapuló tudósításokat közölni (helyreigazítást tenni) és nem pedig olyanokat, melyek negatív színben tüntetik fel a Kaposváron lévő Haladás szurkolókat.
Ezúton is szeretnénk mindenkivel tudatni, hogy a Kaposvár és a Haladás szurkolók között évtizedek óta jó a kapcsolat, melyet bizonyít az is, hogy a Szombathelyen megrendezésre kerülő szurkolók kupáján a kaposvári tábor mindig nagy létszámmal szokott részt venni!
Ennek ismeretében sem értünk egyet azzal, hogy a mérkőzésre érkező vendég szurkolókat miért kellett ilyen volumenben ”fogadni és fellépni”.

Az eseményekről nagyon sok szurkoló készített fényképeket, videó anyagot, melyeket felhasználva a szükséges lépéseket meg fogjuk tenni, mely talán példaértékű lesz az indokolatlan rendőrségi fellépésekkel szemben a jövőre nézve és nem lesz hasonló szurkolók elleni atrocitás.
Haladás Szurkolók

Nem megfelelő magatartás?

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensénél arról érdeklődtünk, a hivatalos álláspont szerint miért kerültek őrizetbe a szombathelyi szurkolók, de Méhes Dóra diplomatikusan csak annyit mondott: nem a körülményeknek megfelelően viselkedtek, olyan magatartást tanúsítottak, ami ezt eredményezte.

Értesüléseink szerint keddig biztosan benntartják a Haladás-drukkereket, ezzel kapcsolatban a sajtóreferens azt mondta, az őrizet maximális időtartama 72 óra, és az ügyésztől függ, hogy ezt kihasználják-e.

ESTI FRISSÍTÉS

A szurkolók által leírtakat az ORFK Kommunikációs Szolgálata az MTI-hez eljuttatott közleményében visszautasította azzal, hogy az abban szereplő állítások minden alapot nélkülöznek. A mérkőzés biztosításában résztvevő rendőrök a velük szemben agresszívan fellépő rendbontókkal szemben törvényesen, és az arányosság követelményeire figyelemmel jártak el – szögezte le a rendőri közlemény.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik