Hírek

Messi egója, avagy egy korszak vége?

Politikus, mesterséges intelligencia-szakértő, DJ és fociszakíró mondta el véleményét a Rangadó.hu érdeklődésére a keddi Barcelona–Milan BL-slágermeccs kilátásairól.

Kapcsolódó cikkek

Áruld el, melyik a kedvenc magyar labdarúgócsapatod, és nyerj egy iPhone 5-öt a Rangadótól. Klikk és like! A sorsolást március 20-án tartjuk közjegyző előtt.

Kömlődi Ferenc a tudomány és a betű embere, de ha fociról van szó, nem rejti véka alá, hogy a Barcelonának drukkol.

– Ha az első félidőben, de még inkább az első húsz percben rúgunk gólt, van remény a továbbjutásra. A Milan mindenképpen betalál, csak nem mindegy, hogy ők rúgják az elsőt, vagy három-nullás Barca-vezetésnél szerzik a góljukat. Két forgatókönyvet képzelek el – magyarázta Kömlődi Ferenc, majd többes szám első személyre váltva folytatta. – Vagy nyerünk négy-egyre, öt-egyre, vagy kínkeserves, nyolcvanötödik percben kicsikart egy-null, kettő-egy. Remélem, Kassai nem követ el döntő hibát. Sajnos rossz tapasztalataink vannak vele: a kétezer-egyes döntőn Giggs egyértelmű lesállását nem fújta be a Manchester egyenlítőgólja előtt, Valencia ámokfutását csak a sokadik buktatásnál díjazta sárgával, míg Dani Alves az első szabálytalanság után besárgult. Reméljük, most nem lesznek ilyen hibák. Viszont az elejétől harapni kell, nekik esni, szétzilálni őket, letámadni.

A Barca összeállítását találgatva Kömlődi így fogalmazott: bízzunk benne, hogy ismét igazi Barca-focit látunk.

– Most a három-négy-hármas felállásra szavaznék, nagyjából így: Valdes – Puyol, Piqué, Mascherano – Busquets, Xavi, Iniesta, J. Alba – D. Alves, Messi, Alexis vagy Villa. Mint látszik, egyedül az Alexis, Villa kérdésben vagyok bizonytalan – magyarázta Kömlődi.

Kömlődi Ferenc az ELTE-n szerzett tibeti-magyar szakos, majd a dániai Ebeltoft European Film College-ben 1995-ben filmkészítői diplomát. Számítástudománnyal, azon belül elsősorban a mesterséges intelligenciával az 1990-es évek közepe, az internet elterjedése óta foglalkozik, a témakörben több könyve és egyéb publikációja jelent meg. A techguru nagy világutazó és óriás futball-fan, a Cruyff-féle holland totális foci és a katalán labdarúgás szakértője.

A már rap-világsztárokkal is együtt dolgozó DJ Zefil viszont úgy látja, hogy egy roppant feszült hangulatú visszavágóra van kilátás.

– Ami a Milan mellett szól, hogy az első meccsen megúszta kapott gól nélkül, ez pedig nagyon sokat érhet, de csak abban az esetben, ha kedden legalább egy gólt tud szerezni – magyarázta a divatos lemezlovas. – A Barcelonának végig uralnia kell a mérkőzést, hátul egy pillanatra sem hagyhat ki a figyelem, különben súlyos árat fizethetnek, hiszen egy vendéggól a továbbjutásukba kerülhet. Úgy gondolom, a párharcot egyértelműen az dönti el, hogy képes lesz-e a Milan gólt szerezni.

Losonczy Pál szerint a Barcelona keményen beleszaladt egy váratlan vereségbe Milánóban.

Na, ezt aztán senki nem várta, hogy a Barca nem tud gólt szerezni idegenben, mert így nagyon fel van adva nekik a lecke – mondta a Jobbik fővárosi frakcióvezetője, aki az esélyekről úgy vélekedett, hogy maximum 20-30 százalék a katalán csapat győzelmi esélye, mert a Milan képes lesz idegenben gólt lőni.

– A Barca mai helyzetét tekintve a legjobb analógiának a zene tekinthető – folytatta a politikai pályája mellett a Perfect Name zenekart is vezető Losonczy. – Egy előadó vagy zenekar pályáján is vannak nagyon magas- meg mélypontok. Ezek egy idő után eljönnek, nem kell rajta csodálkozni. Soha senki nem tud folyamatosan tökéletesen teljesíteni. Ez alól volt eddig kivétel a Barcelona. Úgy látom, hogy a csapategység ma nem olyan erős, mint amikor Guardiola vezette a csapatot, vagy amíg Tito Villanova egészséges volt. Azóta sajnos Messinek sem megy annyira, mint korábban – tette hozzá a focikedvelő politikus, aki a Milant esélyesebbnek tartja a keddi mérkőzésen.

L. Pap István szakíró, a FourFourTwo munkatársa szerint a Barcelona–Milan sorsa, bármilyen furcsa, nem a Barcelonától, hanem a Milantól függ, pontosabban attól, hogy van-e bennük csapatvédekezésben még 90 perc. Mert ha igen, az olaszok jutnak tovább

– Ha úgy tetszik, a Barca Rijkaard által bevezetett és Guardiola által tökéletesített játékára (mint a futballban mindenre) van ellenszer, és ezt egyre többen meg is találják – magyarázta az újságíró. – Ráadásul amíg az üldözők hegymenetben vannak, addig a Barca minimum stagnál, de inkább lefelé megy. Ennek nyilván sok összetevője van. Először is: sajnálatos módon éppen nincs edzője. Másodszor: a gépezetet működtető trióból Xavi gyakorlatilag kiesett, sajnos már nem tud azon a szinten teljesíteni, mint korábban. Harmadszor: Messi egója túlságosan ránőtt a csapatra. Eto’ót és Ibrát még következmények nélkül fúrhatta ki maga mellől-elől, Villa háttérbe szorítását már nem bírja el a csapat, pedig ő az egyetlen igazán minőségi befejező csatár. Negyedszer: korábban elment, hogy a Barcában mindenki Messinek hiszi magát, de mostanra azért kiderült, hogy például Piqué, Alves vagy Busquets játékban messze nem az a szint, így aztán tulajdonképpen az egyetlen Iniestán nem látszik csak, hogy valami a vége felé közelít. De ez mindig így volt. A hetvenes évek Ajaxa, a későbbi Liverpool vagy Sacchi Milanja (ezeket láttam, Puskásékról nem mernék ítélkezni) szerintem a mostani Barcánál meghatározóbb csapatai voltak a világfutballnak, mégis véget ért az ő korszakuk is.

A FFT szerkesztője mindezzel együtt úgy látja, hogy ettől még nem kell temetni a Barcelonát, ha pontosan játszik a Milan ellen, továbbjuthat. „De az idei BL-re már ősszel is a Realt és a Bayernt tartottam a legesélyesebbnek, és most is. Vagy esetleg a Juve is befuthat”.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik