Hírek

Három hét a fociparadicsomban

Egy rendkívül tartalmas időszak kivételével Duró József nyár óta nem foglalkozik a labdarúgással.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Berettyóújfaluból indult, 1985-ben a Debreceni MVSC csapatában mutatkozott be az élvonalban, majd következett az első fővárosi állomás: a Vasashoz igazolt, ahol három idényt töltött, utána pedig a Siófoki Bányász érintésével 1992-ben a Kispest-Honvéd együtteséhez szerződött, és tagja volt a mára már legendássá váló bajnokcsapatnak. Egyéves izraeli légióskodás után a BVSC és a Dorog következett, mielőtt fejezte volna be az aktív játékot. Ő Duró József, akit manapság a fiatalabbak talán már csak edzőként ismernek, hiszen már 46 éves. Az előző szezon végén távozott az NB II-től búcsúzó Vecsés FC kispadjáról, és azóta nem hallottunk róla, ezért megkerestük…

– Nyár óta nincs csapatom, és nem is foglalkozom a focival. Teljesen mással foglalkozom, aki minden időmet leköti – mesélte a Rangadó.hu érdeklődésére Duró József. – Bízom benne, hogy decemberben vagy januárban ismét lesz valami az életemben, ami összefügg a labdarúgással. Ha értelmes felkérést kapnék, akár megyei csapatnál is dolgoznék, mert már lesz időm rá. Szeptemberben volt egy megyei másodosztályú, illetve egy NB III-as lehetőségem, de nem vállaltam. Nem nagyon tudtam, és nem is akartam meccsekre járni, viszont szerencsém volt, mert augusztusban, Olaszországban edzőtáborozott a lányom, és éppen akkor, s ugyanott készült a bajnokságra az Internationale felnőtt kerete, valamint az AC Milan U17- és U19-csapata, Filippo Inzaghi vezetésével! Rendkívül tartalmas időszak volt, szinte minden edzésüket és mérkőzésüket láttam! Számomra ez felért egy Pro-licenccel, és még egy közös fotó is készült!

Talán sorsszerű, talán véletlen, hogy Duró Józsefnek eddig csak nehéz helyzetben lévő, kiesés ellen küzdő csapatok jutottak: Kispest-Honvéd, Tiszafüred, Dorog, Vecsés… Ha nyugodt körülményeket és optimális feltételeket kapna, talán a tűzoltófeladatok után alkotni is tudna, minőségi munkát végezhetne.

– Valóban, szinte mindig olyan helyen dolgoztam, ahol gondok voltak. Lásd az utolsó csapatomat, a Vecsést, ahol még mindig megvannak a problémák, mert a harmadosztályban is a tabella második felében kullognak – folytatta az egykori válogatott középpályás. – Egyébként szerintem a beáramló pénz hatására két-három éven belül meg fognak oldódni a gondok az amatőr labdarúgásban, és javul a színvonal is. Jelenleg mindenhol amatőrszerződések vannak, amelyeket egyoldalúan felbontanak, és vagy kifizetik a játékosokat meg az edzőket, vagy nem… Nem egyszerű a helyzet, mert rengeteg edző van és kevés csapat. Több mint százhúsz szakember rendelkezik pro licenccel Magyarországon, és ne feledkezzünk meg a külföldi edzőt alkalmazó klubokról sem. Van olyan edző, akinek négy-öt éve nincs csapata, úgyhogy én nem panaszkodom, mert eddig csak ezt a félévet kellett kihagynom, előtte mindig volt hol dolgozom.

Olvasói sztorik