Hírek

Tilos lesz szidni a bírókat

Semmilyen formában nem kommentálhatják a klubalkalmazottak a játékvezetők ítéleteit.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Mint arról a közelmúltban beszámoltunk, az MLSZ elnöksége értékelést kért a játékvezetői bizottságtól A magyar játékvezetés jelene, az előrelépés irányai címen. Ebben a tanulmányban szerepel, hogy a bírók teljesítménye átlagos, s a fejlődés feltétlenül elengedhetetlen. A dokumentum eredménye annak tükrében korántsem meglepő, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök és Csányi Sándor MLSZ-elnök által előszeretettel látogatott Videoton FC vezetőedzője, Paulo Sousa rendszeresen kritikával illeti a játékvezetők teljesítményét, egészen odáig merészkedve, hogy kijelentette: ők a magyar futball fejlődésének kvázi kerékkötői – írja a Népszava.

A dokumentum azonban kitér arra is, hogy a bírók produktumával szemben az őket ért megnyilvánulások egyáltalán nem elfogadhatóak: „a bíráskodás megítélésében tapasztalható gyakori egyéni megnyilvánulások legtöbbször túlzóak, megalapozatlanok, és a fegyelmi szabályzatban, valamint az etikai kódexben írottakkal szemben állóak!” – áll az anyagban, minek után az „MLSZ ezért szigorítani tervezi a fegyelmi szabályzatot, amely megtiltja a klubok, illetve alkalmazottaik részéről a játékvezetői tevékenységet értékelő, minősítő kommunikáció mindennemű formáját”.

Kolláth György alkotmányjogász és sportjog-oktató szerint az intézkedés túlzó, nyilvánvalóan alkotmányba ütköző.

– Az MLSZ ezt egy közelmúltbeli angol eset nyomán a Premier League-ben bevezetni tervezett intézkedés alapján fontolgatja, ám az angol jogrend alapvetően különbözik a magyartól, itt mindez a véleménynyilvánítás gátjának minősülne, ezért aligha lehet majd bevezetni – említi a szakértő, aki fölveti: milyen alapon akar efféle intézkedéseket bevezetni az MLSZ? – Ez hasonló erőpolitizálás, mint ami a nagypolitikában tapasztalható mostanság. Holott a szervezetnek nem az a feladata, hogy a véleményt tiltsa, hanem hogy megteremtse annak a feltételeit, hogy a játékvezetőket mind kevesebb kritika érhesse, magyarán minél jobban végezzék a munkájukat. Hibás az egész elképzelés!

Olvasói sztorik