Hírek

Tilos lesz szidni a bírókat

Rangadó
Rangadó

2012. 11. 13. 11:29

Semmilyen formában nem kommentálhatják a klubalkalmazottak a játékvezetők ítéleteit.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Mint arról a közelmúltban beszámoltunk, az MLSZ elnöksége értékelést kért a játékvezetői bizottságtól A magyar játékvezetés jelene, az előrelépés irányai címen. Ebben a tanulmányban szerepel, hogy a bírók teljesítménye átlagos, s a fejlődés feltétlenül elengedhetetlen. A dokumentum eredménye annak tükrében korántsem meglepő, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök és Csányi Sándor MLSZ-elnök által előszeretettel látogatott Videoton FC vezetőedzője, Paulo Sousa rendszeresen kritikával illeti a játékvezetők teljesítményét, egészen odáig merészkedve, hogy kijelentette: ők a magyar futball fejlődésének kvázi kerékkötői – írja a Népszava.

A dokumentum azonban kitér arra is, hogy a bírók produktumával szemben az őket ért megnyilvánulások egyáltalán nem elfogadhatóak: „a bíráskodás megítélésében tapasztalható gyakori egyéni megnyilvánulások legtöbbször túlzóak, megalapozatlanok, és a fegyelmi szabályzatban, valamint az etikai kódexben írottakkal szemben állóak!” – áll az anyagban, minek után az „MLSZ ezért szigorítani tervezi a fegyelmi szabályzatot, amely megtiltja a klubok, illetve alkalmazottaik részéről a játékvezetői tevékenységet értékelő, minősítő kommunikáció mindennemű formáját”.

Kolláth György alkotmányjogász és sportjog-oktató szerint az intézkedés túlzó, nyilvánvalóan alkotmányba ütköző.

– Az MLSZ ezt egy közelmúltbeli angol eset nyomán a Premier League-ben bevezetni tervezett intézkedés alapján fontolgatja, ám az angol jogrend alapvetően különbözik a magyartól, itt mindez a véleménynyilvánítás gátjának minősülne, ezért aligha lehet majd bevezetni – említi a szakértő, aki fölveti: milyen alapon akar efféle intézkedéseket bevezetni az MLSZ? – Ez hasonló erőpolitizálás, mint ami a nagypolitikában tapasztalható mostanság. Holott a szervezetnek nem az a feladata, hogy a véleményt tiltsa, hanem hogy megteremtse annak a feltételeit, hogy a játékvezetőket mind kevesebb kritika érhesse, magyarán minél jobban végezzék a munkájukat. Hibás az egész elképzelés!

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Real Madrid's players during a training session at the Olympic Stadium in Kiev. Ukraine, Friday, May 25, 2018 Tomorrow will be the final match of the Champions League between Real Madrid and Liverpool at the Olympic Stadium in Kiev. (Photo by Danil Shamkin/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.