Hírek

Játékvezető mentett életet

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A vasárnapi Lábod – Balatoni Vasas megyei bajnoki mérkőzésen egy ütközés után a meccs játékvezetője akadályozta meg a tragédiát – írja az MLSZ honlapja.

A találkozó 38. percében egy kapu elé szálló labdára egyszerre érkezett a hazaiak támadója, Pintér Dániel, valamint a vendégek kapusa, a komoly élvonalbeli rutinnal rendelkező Bíró Imre. A labdát a kapusnak sikerült elütnie, a két játékos azonban az ütközést már nem tudta elkerülni. A támadó eszméletlenül maradt a földön, Bíró Imre pedig azonnal jelezte Cservölgyi Szilárd játékvezetőnek, hogy komoly baj van.

A bíró azonnal a játékoshoz futott, s miután látszott, hogy az elvesztette eszméletét, késlekedés nélkül stabil oldalfekvésbe helyezte, valamint azt is észrevette, hogy a labdarúgó nyelve hátracsúszott a torkába, ezért nem kap levegőt. Miután egy szakszerű mozdulattal helyre tette a játékos nyelvét, a futballista magához tért, majd néhány perccel később segítséggel elhagyta a pályát.

Megyei mérkőzéseken orvosi stáb nem áll a csapatok rendelkezésére, a helyszínen lévők egyetértettek abban, hogy Cservölgyi Szilárd beavatkozása tragédiát akadályozott meg. A hazaiak támadójának szerencséje volt, mert a labdarúgóként NB I-es és légiós múlttal is rendelkező játékvezető civilben úszómesterként és vízimentőként is dolgozik, ezért tökéletesen tisztában volt azzal, mit kell tenni hasonló esetben, és tudását habozás nélkül bevetette.

– Az uszodamesteri vizsgámhoz természetesen tanultam életmentést, vízimentőként többször is alkalmaztam már mesterséges lélegeztetést fulladásos balesetnél, de olyan esetet, amikor valakinek hátracsúszik a torkába a nyelve, még nem láttam – mesélte az MLSZ honlapján a 34 éves, a játékvezetéssel négy éve foglalkozó Cservölgyi Szilárd. – A helyszínen mindenki nagyon megijedt, amikor a futballista eszméletlenül feküdt a földön, én is megriadtam, de tudtam, hogy nem késlekedhetünk. Azonnal elöntötte a testemet az adrenalin, és azt tettem, amit az uszodamesteri vizsgáimra megtanultam. Örülök, hogy szerencsésen végződött az eset, úgy gondolom, hasznos lenne, ha a játékvezetőknek külön is oktatnák, mit kell tenni hasonló sérülésnél, hogy az alacsonyabb osztályú mérkőzéseken, ahol nincsenek képzett orvosok a csapatok mellett, a jövőben se fordulhasson elő a mostaninál nagyobb baj.

Olvasói sztorik