Hírek

Dánia a követendő példa?

A HLSZ szerint szükséges a játékos-minimálbér bevezetése.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A labdarúgók számára jelentős eredményként értékelhető pozitív bírósági döntés született Dániában – írja a hlsz.hu. A Dán Hivatásos Labdarúgók Szervezete (Spillerforeningen) peres úton elérte, hogy a klubok egy sor juttatást biztosítsanak a labdarúgóknak – visszamenőleg is!

Mind a jelenlegi, mind a korábbi kontraktusok vonatkozásában megállapítást nyert, hogy a kollektív szerződésben foglalt kötelezettségeiknek a klubok nem tettek maradéktalanul eleget, így a nyugdíjjárulékok és a nyári időszakra eső – üdülési – juttatások tekintetében ki kell fizetniük az elmaradt összegeket. A döntés jogerős, a kluboknak visszamenőleg 2004-től kezdve kell rendezniük elmaradásaikat.

A helyi Választottbíróság által – visszamenőleg is – megítélt különféle juttatások ügye érdekes lehet Magyarországon is, hiszen a Hivatásos Labdarúgók Szervezete egy sor olyan témakörben áll tárgyalásban a Magyar Labdarúgó Szövetséggel, amelyek hasonló elemeket tartalmaznak, mint amik alapján a dániai ítélet megszületett. A részletekről a HLSZ főtitkára adott összefoglaló tájékoztatást.

– Valóban, még az Európa-bajnokság előtt találkoztunk Berzi Sándor MLSZ alelnökkel – idézi Dr. Horváth Gábort a szervezet honlapja. – Olyan kezdeményezéseinkről tárgyaltunk, amelyek alapvetően befolyásolhatják a hazai játékosok helyzetét, foglalkoztatását. A Választottbíróság intézményének bevezetése évek óta esedékes volna, hiszen ezt a FIFA is kötelezően előírja a tagországok részére. Szeretnénk elérni, hogy ebben a kérdésben előrelépés történjen, csakúgy, mint a karrieralap, a játékos-biztosítások, a kollektív szerződések, illetve a szerződési minimum-követelmények teljesítése tekintetében is. Sajnálatos módon a benyújtott javaslataink további tárgyalására még nem került sor. Abban bízunk, hogy a nyári szünet után hamarosan folytathatjuk a megbeszéléseket a szövetséggel.

Dániában 2 300 eurós minimálbért garantálnak a labdarúgóknak, ami több mint kétszerese a HLSZ által irányelvi szinten itthon megfogalmazott 300 ezer forintos (kb. 1 050 eurós) összegnek…

– Természetesen szükség van a játékos-minimálbér bevezetésére, mint ahogy azt a külföldi példa is bizonyítja – folytatta Horváth. – De nem csak a játékosoknál, hanem a szakma művelői között is. A pro-licences végzettségű edzők ma már jóval nagyobb számban vannak, mint ahányan az első és másodosztályban dolgozhatnak. Őket a fiatalok képzésében lehetne alkalmazni, ám a tudásukat megfelelően kell díjazni, hiszen a magasan kvalifikált szakemberek számára (is) ez egzisztenciális kérdés.

Olvasói sztorik