Hírek

Előzetesben a legutóbb őrizetbe vettek

A nemzetközi fogadási csalásokkal összefüggésben a múlt hét elején őrizetbe vett Strasser Lászlót ideiglenes átadási letartóztatásba helyezték, Borgulya István pedig előzetes letartóztatásba került.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője pénteken tájékoztatta az MTI-t arról, hogy a két személy május 30-án állt a Fővárosi Törvényszék elé, hogy döntés szülessen az olasz fél kiadatási kérelmére. Az eljáró bíró határozata értelmében Borgulya esetében erre nem kerülhet sor, mivel vele szemben itthon is folyamatban van hasonló eljárás.
A kettős büntethetőség megakadályozása végett fogadták el azt az európai uniós megállapodást, amely alapján ugyanazon tényállásnál nem teljesíthető az európai elfogatóparancs nyomán elfogott személy átadása a másik uniós országnak. Borgulyát így a KNYF a széles körben, hosszabb ideje folyó magyar eljárás adataira figyelemmel őrizetbe vette, indítványozta az előzetes letartóztatását, melyet a nyomozási bíró június 1-jén egy hónapi időtartamra el is rendelt.
Strasser László esetében más a helyzet, ellene nem folyik Magyarországon eljárás, ezért került ideiglenes átadási letartóztatásba.
A magyar ügyészek Borgulyát nemcsak a 2011. május 22-i Lecce–Lazio mérkőzés jogtalan befolyásolásával gyanúsították meg, hanem a 2011. január 15-i Budapest Honvéd – Slovan Duslo Sala (5-1) és a 2011. január 29-i Budapest Honvéd – Dukla Banska Bystrica (1-0) felkészülési mérkőzésekével is. Mindezeken túl közokirat-hamisítás is szerepel a vele szemben megfogalmazott megalapozott gyanúban.
Fazekas Géza múlt kedden számolt be arról, hogy az olasz bundabotránnyal kapcsolatban öt magyar ellen adtak ki európai elfogatóparancsot, de közülük hárman a nemzetközi fogadási csalások magyarországi eseményei kapcsán már korábban előzetes letartóztatásba kerültek. A másik két személyt vették őrizetbe május 28-án.
Azóta Kenesei Zoltánt és Lázár Mátyást is gyanúsítottként hallgatták ki a Lecce–Lazio mérkőzéssel összefüggésben.
Az olasz ügyészség múlt hétfői közleménye szerint összesen 19 embert fogtak el, közülük ötöt Magyarországon vettek őrizetbe, ők a gyanú alapján kapcsolatban álltak a szingapúri fogadási hálózat decemberben elfogott vezetőjével, Tan Seet Enggel. Az olaszok az öt magyart – Kenesei Zoltánt, Lázár Mátyást, Schultz Lászlót, Borgulya Istvánt és Strasser Lászlót – név szerint említették. Előbbi három az, aki már korábban előzetes letartóztatásba került.
Fazekas akkor kiemelte, több európai uniós országban párhuzamosan folyik a nyomozás, sőt egyes országokkal, így Németországgal, Finnországgal és Ausztriával közös nyomozócsoportot alakítottak, de az olasz nyomozókkal is folyamatosan kapcsolatban állnak, akik részben a KNYF által biztosított információk alapján jártak el.
A bundabotrány magyarországi eseményei kapcsán a manipulációval érintett mérkőzések száma jelenleg harmincegy, a gyanúsítottként pedig negyven embert hallgattak ki.

Olvasói sztorik