Hírek

A megerősödés éve volt

A Magyar Labdarúgó Szövetség kedden tartotta rendes éves küldöttgyűlését, Telkiben.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A közgyűlés napirendi pontjai az alábbiak voltak:
1. A szövetség tevékenységéről szóló elnökségi szakmai beszámoló elfogadása;
2. Az elnökség beszámolója a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény szerint;
3. Közhasznúsági jelentés;
4. A felügyelőbizottság beszámolója a jóváhagyott költségvetés teljesítéséről;
5. Az elnökség következő évi szakmai és pénzügyi terve;
6. Az alapszabály módosítása;
7. Egyebek:
a.) Felhatalmazás vagyoni értékű jogok pályázati úton történő értékesítésére

A sajtó képviselői a földszinti különteremben, televíziókon követhették a tanácsteremben zajló eseményeket.

A szövetség 111. rendes küldöttközgyűlésének elején dr. Csányi Sándor elnök köszöntötte az egybegyűlteket, köztük Kamuti Jenőt, a nemzetközi és a magyar Fair Play bizottság elnökét, Szabó Bencét, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatóját, valamint Grosics Gyulát, az Aranycsapat kapusát.

A folytatásban megemlékeztek azokról a sportemberekről, vezetőkről, akik a magyar labdarúgás fejlődéséért sokat tettek, és az előző közgyűlés óta távoztak az élők sorából: többek között Albert Flórián, Bicskei Bertalan, Gerliczki János, Kutasi Róbert, Losonczi Flórián, Szojka Ferenc.

Az esemény határozatképes, a levezető pedig Vági Márton főtitkár volt. Azt javasolta, hogy az 1-5. napirendi pontokat az előzetesen kiküldött dokumentumok alapján egyben tárgyalják.

Csányi Sándor előadásában kiemelte, az MLSZ mérlegfőösszege a tavalyi 3,8 milliárd forintról 11,4 milliárdra emelkedett. Az utolsó szalmaszálnak nevezte a társaságiadó-kedvezményt, amelynek segítségével 13,3 milliárdot tudtak lehívni, illetve utánpótlás-nevelésre és infrastruktúra-fejlesztésre felhasználni a sportszervezetek. A következő szezonra 1500 beérkező pályázattal számolnak, az igények elérhetik a hatvanmilliárd forintot is. Az MLSZ-nek is joga volt TAO-igények benyújtására, s végül 4,2 milliárd forintnyi támogatást hagytak jóvá a szövetség számára. A felhasználás területei: a szövetség személyi kiadásainak ötven százaléka; utánpótlás; amatőr sportszervezetek versenyzési költségeinek csökkentése, amelyeket kilencven százalékban átvállaltak, ez 1,2 milliárd forintot jelent; Bozsik Program, pályaépítési program.

Az elnök hangsúlyozta, jelentősen nőhetnek a televíziós jogdíjakból származó bevételek a közeljövőben, majd beszélt a kiadásokról, és részletezte a közelmúlt legfőbb eseményeit. Kiemelte, 1930 után rendezhet ismét FIFA-kongresszust hazánk. 82 évvel ezelőtt 27 tagállama volt a világszervezetnek, a 62. kongresszuson viszont 208 tagország vesz részt. A 2014-es U19 Európa-bajnokság megrendezése is kiemelt jelentőséggel bír, ahogy az infrastruktúra-fejlesztés, a pályaépítési program is.

Csányi abban bízik, hogy hamarosan minden stadionban lebonthatják a kerítéseket, s az erőszakmentesség tekintetében komoly eredményekről, fejlődésről, nézőszám-emelkedésről számolhatnak be a közeljövőben. Az újraindított Bozsik Programmal kapcsolatban elhangzott, a középiskolás országos bajnokságtól nagy lökést várnak. Az elmúlt évben 56 ezerre nőtt a gyermekek száma, de a körzetek, a résztvevő egyesületek és csapatok száma is gyarapodott. Az utánpótlás-válogatottról szóló összefoglalóban az MLSZ elnöke megjegyezte: nem tudja, jó szakmai döntés volt-e meggyengíteni az U21-válogatottat azzal, hogy több játékost a felnőttek közé vezényeltek.

A magyar labdarúgás kirakatának nevezett felnőtt válogatott Európa-bajnoki selejtezőn mutatott teljesítményéről elhangzott, hogy nem rossz az eredmény, és a világbajnoki kvalifikációnak úgy kell nekiállni, hogy jusson ki a csapat!

– A válogatott jó teljesítményt mutat, nagyon nehezen, de tovább lehet jutni, az első két hely valamelyikét meg lehet szerezni a csoportban – közölte Csányi.

Az elnök elmondta, egy felmérés szerint a szülők többsége nem örül, ha leánygyermeke futballozni szeretne.

– Ha a pályákon uralkodó viszonyokat, vagy a gyerekekkel foglalkozó edzők egy részének tevékenységét nézem, ezen nem is csodálkozom – kommentálta saját szavait a sportvezető.

A hatóságok Csányi Sándor szerint nagyon hatékonyan fellépnek a csalások ellen, s ezt nagyon pozitív hírként kell értékelni. Kiemelte: ha nem is százszázalékosan, de ezek bizonyára elrettentőek lesznek a játékosok számára. Az elévülést a kormányrendeletben szabályozott eddigi egy évről nyolc évre fogják módosítani, s lehetséges, hogy ezt nem csak a jövőbeni ügyekre, hanem a folyamatban lévőkre is alkalmazhatják majd.

– Szövetségünk szakmailag és pénzügyileg erősebb, mint volt, a különféle támogatásokat megfelelően használtuk fel – zárta szavait az elnök.

A szavazás során a küldöttek az 1-5. napirendi pontokkal kapcsolatos határozati javaslatokat kivétel nélkül elfogadták.

Ezután Frantisek Laurinec, az UEFA végrehajtó bizottságának szlovák tagja, a közgyűlés díszvendége Michael Platini elnök nevében megköszönte a Magyar Labdarúgó Szövetség részvételét a futball fejlesztésében. Kijelentette, az európai futballt nem csak az Európa-bajnokság, a Bajnokok Ligája, vagy az Európa Liga jelenti, hanem elsősorban a bajnokságok, és ehhez tartozik a Grassroots is. Éppen ezért az európai labdarúgást nem csak az UEFA képviseli, hanem a nemzeti szövetségek, és az azokhoz tartozó klubok. A kontinentális szövetség úgy döntött, minden országos szövetség közgyűlésén személyesen képviselteti magát, hogy ezzel fejezze ki tiszteletét az elvégzett munkájuk iránt.

A sportvezető elárulta, a 2016-os Európa-bajnokság és a 2018-as világbajnokság televíziós jogainak bevételeiből az eddigieknél is nagyobb összeget akarnak juttatni az országoknak. Ismertette: a fogadási csalásokkal kapcsolatban a zéró tolerancia elvét vallja az UEFA, ezért kifejlesztett egy speciális monitoring rendszert, amely 29 ezer mérkőzés ellenőrzésére képes, ráadásul nem csak az első osztályú bajnokságokból, hanem a regionális sorozatokból is.

– Az UEFA nagyon tiszteli a magyar labdarúgás hagyományait, hiszen kitermelt nagyon sok jó játékost, edzőt, játékvezetőt. A magyar sportdiplomácia is rendkívül erős, erre remek példa a jövő heti, budapesti FIFA-kongresszus – zárta szavait Frantisek Laurinec.

Az alapszabály módosításával kapcsolatos határozati javaslatokat is együtt tárgyalták, és együtt szavazták meg az elfogadásukat. A válogatott mérkőzések, és az összes MLSZ által szervezett versenyprogram vagyoni értékű jogainak pályázati úton történő értékesítésével kapcsolatban a határozati javaslatnak megfelelően felhatalmazást adtak a szövetség elnöksége részére.

Végül Csányi Sándor megköszönte a részvételt, illetve az elmúlt esztendőben elvégzett munkát a küldötteknek, és kérte, hasonló lendülettel folytassák a labdarúgás fejlesztését a következő évben is.

Érdekesség, hogy a bő másfél óráig tartó eseményen a küldöttek részéről egyetlen kérdés vagy hozzászólás sem, hangzott el, illetve jelentősebb számú ellenszavazat sem volt.

A nap poénja

A címben szereplő megtisztelő cím jogos tulajdonosa Vizi E. Szilveszter, az MLSZ elnökségének tagja, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke, aki a közgyűlés után, az ebéd előtt a vécéfolyóson így szólt George F. Hemingwayhez, a Budapest Honvéd FC tulajdonosához:
– Egyszer kimenjek hozzátok, és megmutassam, hogy kell tizenegyest rúgni?!
Mint ismert, a kispestiek a közelmúltban négy büntetőt rontottak el bajnoki meccsen.

Olvasói sztorik