Hírek

Meghosszabbították Détári Lajos szerződését

Az FTC vezetősége egy évvel meghosszabbította Détári Lajos szakmai igazgató szerződését, amely a jelenlegi szezon végén járt volna le.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A megállapodás az együttes jó szereplése esetén egy év múlva automatikusan meghosszabbodhat.

A pénteki sajtótájékoztató elején Orosz Pál, az FTC Zrt. vezérigazgatója rövid áttekintést adott az élvonalbeli csapat elmúlt időszakáról. Emlékeztetett, hogy Détári Lajos szeptemberben vette át az együttes irányítását, de ez akkor egyáltalán nem volt hálás feladat, hiszen érkezésekor a Ferencvárosnak mindössze két pontja volt.

– Edzőnk az örökölt játékosállománnyal mindent megtett, nehogy tragédia történjen az FTC életében – vélekedett Orosz Pál, majd megköszönte az edzőnek, hogy ősszel igent mondott a felkérésre. – Azóta húsz bajnoki mérkőzést játszott az ő irányításával csapatunk, mérlege kilenc győzelem, négy döntetlen és hét vereség. A jelenlegi keret erősségét figyelembe véve ez a realitás. Úgy döntöttünk 2013. június 30-ig meghosszabbítjuk szakmai igazgatónk szerződését.

A vezérigazgató elárulta, a megállapodásban szerepel egy kitétel, miszerint ha a csapat a következő bajnokságban dobogón végez, tehát nemzetközi kupaindulásra jogosult lesz, vagy aranyérmet nyer a Magyar Kupában, és a bajnokságban legrosszabb esetben hatodik lesz, automatikusan újabb egy évvel meghosszabbodik a szerződés.

– Kívánom, hogy ne legyen több olyan mérkőzése a csapatnak, mint a legutóbbi, Pápa elleni, mert az a hozzáállás elfogadhatatlan volt, nem is maradt el a büntetés – mondta Orosz Pál. – A Détári Lajos által végzett szakmai munka, és az a koncepció, miszerint a fiatalokra épít, garancia arra, hogy jó úton járunk. A hosszabbításról régóta tárgyaltunk, azzal, hogy a rangadó előtt írjuk alá a szerződést, azt szeretnénk sugallni, hogy erős egység van házon belül, és bízunk benne, hogy ez motiváció a játékosok számára is.

A klubvezető kijelentette: elég nagy fluktuáció volt és lesz is a játékoskeretben. Hangsúlyozta: télen már igazoltak olyanokat, akik bizonyítottak, példaként Busai Attilát említette.

– Előszerződést kötöttünk a szegedi Orosz Márkkal, és hosszú távon is a magyar fiatalokra szeretnénk építeni, de az eredményes szerepléshez mindenképpen kellenek légiósok is – mondta a vezérigazgató. – Nyáron két-három meghatározó labdarúgó szerződtetése szükséges, ez a Ferencváros számára nem lehet anyagi kérdés. Nyilván nem Lionel Messit hozzuk ide, de normális anyagi keretek között tudunk erősíteni. Détári Lajos összeállít majd egy listát, mi mérlegeljük a lehetőségeinket, és azokhoz mérten maximálisan törekszünk a minőségi igazolásokra. A költségvetésünk adott, jelentős differencia nem lesz a következő idényben az ideihez képest, de a csapaton belüli átrendeződés lehetővé teszi majd, hogy meghatározó játékosokat hozzunk.

Détári Lajos, a Ferencvárosi TC szakmai igazgatója kifejtette, természetesen nagyon boldog, hiszen már tavaly ősszel is az volt a célja, hogy hosszútávon irányíthassa a csapatot.

– Amikor szeptemberben megkaptam ezt a lehetőséget, szerettem volna élni vele, és a szerződéshosszabbítással meg is lett az eredménye a munkánknak – vélekedett az edző. – Három mérkőzés van a bajnokságból, de már nagyon készülünk a következő szezonra is. Meghatározó játékosokkal, tehetséges magyar fiatalokkal szeretnénk erősíteni. Még egyszer nem történhet meg, hogy Ferencváros-mezben ilyen gyengén és lélektelenül futballozzanak néhányan, mint a Pápa elleni meccsen. Olyanokra van szükségünk, akik kilencven percen keresztül feltúrják a pályát – ez az alap –, és hazai pályán visszahozzák azt a szellemet, ami miatt a vendégek régebben remegő lábakkal jöttek ide, és húsz perc után már egy-két gól volt a kapujukban.

Détári hozzátette, természetesen az Újpest elleni rangadóra egész héten kiemelten készültek, azért dolgoznak, mert a nagy Fradi-tábort győzelemmel szeretnék megörvendeztetni.

– A kezdő tizenegyben biztosan lesznek változások a Pápa elleni meccshez képest, de sok a sérültünk. Azt a mérkőzést megbeszéltük az öltözőben – szögezte le a vezetőedző. – A játékosok megtettek mindent annak érdekében, hogy az FTC ne a kiesés ellen játsszon. Négy fordulóval a bajnokság vége előtt már biztos bennmaradó volt az együttes, a Pápa elleni találkozón kívül elégedett vagyok a teljesítménnyel. Meg kell találni azokat a meghatározó játékosokat, akiket le akarunk igazolni. Már felvettük a kapcsolatot menedzserekkel, olyan külföldieket keresünk, akik sokkal jobbak, mint a magyarok, és a fiatalok tudnak tanulni tőlük.

Az esemény lezárásaként Orosz Pál és Détári Lajos a sajtó képviselői előtt aláírták a szakmai igazgató új, meghosszabbított szerződését.

A Fradi-utánpótlásról…

Az FTC Zrt. vezérigazgatója, Orosz Pál az utánpótlással kapcsolatos újságírói kérdésre elmondta, ez a terület Keller József kezében van a klubnál.
– Mindannyian tudjuk, hogy a Fradi-utánpótlás milyen erős volt régen, de különböző okokból gyengébb lett, ám ezekbe nem akarok belemenni. Keller József folyamatosan bíztat minket, hogy a következő időszakban, három-négyéves távlatban erősebb lesz a hátország – közölte a klubvezető.
Détári Lajos úgy vélte, kevés idő telt el, mióta új vezetés van a klubnál, de az illetékesek nagyon sokat dolgoznak utánpótlás-szinten is.
– Az U19-csapatban több olyan tehetség van, akire számíthatunk majd az NB II-ben, aztán remélhetőleg a felnőtt csapatnál is. Azon fáradozunk, hogy a fiatalok közül jöjjenek ki olyanok, akik átérzik, milyen érzés kimenni a pályára FTC-mezben, mondjuk az Újpest ellen, hiszen utánpótlásban már többször átélték ugyanezt!

Olvasói sztorik