Hírek

Miért van igazuk a győrieknek?

Elképesztő hibát vétett Iványi Zoltán, a Ferencváros–Győr (2-2) mérkőzés játékvezetője.

Kapcsolódó cikkek

Nyerj egy 2012-es, új iPad-et (32GB, 4G) a Rangadó Facebook-játékán! Két klikk, és tied lehet az Apple szuper gépe!

Bizonyos szituációkban nagyon nehéz helyzetben van egy játékvezető, hiszen a másodperc törtrésze alatt kell helyes ítéletet hoznia. Van, hogy nem jó szögben látja az eseményeket, van, hogy számára takarásban történik egy jelenet, van, hogy kibogozhatatlan egy-egy mozdulatsor, s van, hogy még egy sokszorosan átnézett televíziós lassítást követően sem lehet egyértelműen állást foglalni.

A szombati Ferencváros–Győri ETO (2-2) bajnoki meccsen azonban volt egy szituáció, amely már abban a pillanatban teljesen egyértelmű volt, amikor történt, és nem csak a tévén keresztül. Természetesen a hazaiak második egyenlítőgólja előtti eseményekről van szó. A találat többszörösen szabálytalan körülmények között született.

A felvételeken is jól érzékelhető, amikor a ferencvárosi szöglet után a győri Vladimir Djordjevics elfejelte a labdát, majd a hazai játékos, Martin Klein leütközte. A játékvezető egy határozott, gyors mozdulattal a szájába vette a sípot, de nem fújt! Megmagyarázhatatlan, hogy miért, és az is érthetetlen, hogy az asszisztens miért nem segített neki?! Két játékos fejsérüléssel feküdt a földön. A FIFA erre vonatkozó utasítása egyértelmű, kimondja, hogy súlyos sérülés esetén a játékvezetőnek azonnal meg kell szakítania a játékot!

Djordjevics eszméletvesztéssel járó fejsérülést szenvedett, fejéből ömlött a vér, a mérkőzés után a pályán készült fotón látszik a vértócsa a füvön. Magatehetetlenül feküdt, de a játékvezető avatkozott közbe. Még ugyanebben a kritikus pillanatban Iványi Zoltán (szájában a síppal) közeli szemlélője volt annak is, amint az egyébként lesgyanús helyzetben lévő Busai Attila nyújtott lábbal ugrott rá a gólvonalon menteni akaró Stevanovics kapusra, aki így önkéntelenül magát védte, s nem a labdát. A felvételen látszik, hogy a játékvezető nagy lendülettel megindul a győri kapu felé, ám nem fifelé ítélt szabadrúgást, hanem érvényesítette az FTC gólját. A FIFA ezen esetre vonatkozó utasítása kimondja, közvetett szabadrúgást kell ítélni abban az esetben, ha egy játékos ellenfelével szemben veszélyesen játszik.

Djordjevics fejbőrét a pálya szélén varrták össze. A tarkója felső részén szakadt fel a bőr, néhány pillanatra az eszméletét is elveszítette, majd hordágyon kellett levinni a pályáról. A győrieknek nem volt több cserelehetőségük, ezért mindent megtettek, hogy játékosuk visszatérhessen a pályára. Az orvosi stáb három öltéssel összevarrta a hat centiméteres sebet, majd megfigyelés, összesen nyolcperces ápolás után Djordjevics ismét a társaival küzdött.

Puhl: négyszeresen hiba volt

A győri klub honlapján megjegyzik: Guinness-rekord jelölt lehet az elemzett szituáció, hiszen a Sport Televízió szakértője, Puhl Sándor szerint a játékvezető egy jeleneten belül négyszer is hibázott.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik